Näin kovin keinoin United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn uskotaan pitäneen rikollisjengin kurissa: "Johtajaa suojellaan kaikin keinoin – puhujat eivät hyvässä asemassa"

7:28imgTapauksen tutkinnanjohtaja kertoo, miten miehen uskotaan johtaneen United Brotherhood -jengiä.
Julkaistu 21.01.2020 08:40
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn Tero Holopaisen uskotaan hallinneen liivijengiä kovalla kädellä, poliisi kertoo.

Holopaisen uskotaan olleen perustamassa United Brotherhood -järjestöä vuonna 2010 ja johtaneen sitä yksin vuodesta 2016 lähtien. Poliisi kertoi tiedotteessaan, että miehen uskotaan organisoineen järjestön rikollista toimintaa ja päättäneen jäsenten siirroista ja erottamisista. Erottamisissa ei väkivalta ollut poissuljettu toimintametodi.

Lue myös: United Brotherhoodilta takavarikoitiin metsästyshaulikko, jonka arvo on yli 100 000 euroa – "Onhan meillä Suomessa Ferrareitakin, vaikka keskimäärin Toyotalla ajellaan"

Siirroissa oli tapauksen tutkinnanjohtajan Kimmo Sainion mukaan kyse siitä, että Holopainen olisi siirtänyt Helsingin United Brotherhoodiin uusia henkilöitä muualta maasta omaksi tuekseen.

– Lisäksi esitutkinnassa epäillään, että epäilty on kontrolloinut jengin jäsenten huumausaineiden käyttöä, ohjeistanut jäseniä viranomaisten kanssa asioimisessa ja ollut tosiasiallinen rikoshyödyn saaja rikollisjärjestön tekemiksi epäillyissä rikoksissa. Hänen epäillään myös pahoinpidelleen törkeästi järjestön jäsenen tämän puheiden vuoksi, Sainio kertoo poliisin tiedotteessa.

Lue myös: United Brotherhoodin johtajaa epäillään lukuisista törkeistä rikoksista – pahamaineisen liivijengin tutkinnassa löytyi uskomattoman arvokas ase

"Johtajaa suojellaan kaikin keinoin"

Sainion mukaan "ei ole ihan jokapäiväistä", että poliisi pääsee tutkinnoissaan niin pitkälle, että rikollisjärjestön huipulla oleva ihminen joutuu epäillyksi ja poliisin hoteisiin vakavien rikosten vuoksi.

– Kuuluu organisaation toimintaan, että kerhon johtajaa suojellaan kaikin keinoin, Sainio kuvailee.

– Heidän toimintatapansa on se, että pyritään peittämään osallisuudet mahdollisimman hyvin, niin onhan se [tutkinta] ollut haastavaa.

"Puhujat eivät ole kovin hyvässä asemassa"

Poliisi teki viime syyskuussa kotietsinnän Holopaisen hallinnassa olleeseen kiinteistöön Porvoossa, jonne miehen epäillään rakentannuttaneen rikoshyödyllä kaksi omakotitaloa ja autotallin. Mies on Sainion mukaan asunut kiinitestössä viime vuoden alusta. 

Epäilty johtaja on kiistänyt syytteet, ja kuulustelut ovat sujuneet Sainion mukaan muuten "hyvässä hengessä".

Tapauksessa on epäiltynä yli 50 henkilöä, joista kymmenen on ollut vangittuna. Heistä kolme on yhä tutkintavankeudessa. Henkilöitä epäillään monenlaisista rikoksista huumerikoksista petoksiin ja huumekauppaan.

Sainio ei kommentoi sitä, miten kuulustelut ovat näiden henkilöiden osalta sujuneet. 

– Kun on kyse tällaisesta järjestäytyneestä rikollisryhmästä, niin puhujat eivät yleensä ole kovin hyvässä asemassa, jos sellaisia on, hän perustelee vaikenemista kuulusteluiden kulusta.

Asiaa puidaan oikeusistuimessa todennäköisesti maaliskuussa.

1:42img

Katso video ratsiasta! Näin poliisi rynnäköi United Brotherhoodin epäillyn johtajan kotiin – jengin kerhotiloissa uhkaavat maalaukset seinillä

Tuoreimmat aiheesta

Järjestäytynyt rikollisuus