Etelä-Pohjanmaalla sijaitsee Suomen ainoa eläinten vanhainkoti. Asukkaille muutto Wanha Markkiin on saattanut olla käänteen tekevä muutos – osaa on uhannut kohtalo teurastamolla.
Taiteilija Heikki Laaksosen vaimo Liisa-Cristiina oli haaveillut Espanjassa asuessaan, että eläkepäivien ratoksi voisi perustaa aasien vanhainkodin. Tie vei kuitenkin Etelä-Espanjan lämmöstä Etelä-Pohjanmaalle Ylistaroon, josta taiteilijapariskunta löysi vanhan tilan, joka lopulta muodostui Heikki Laaksosen mukaan puolivahingossa eläinten vanhainkodiksi.
– Meillä oli tarkoitus tehdä tästä kesäpaikka ja vapaa-ajan harrastus, mutta sitten alkoi tulla lisää eläimiä ja niiden perässä ihmisiä ja niin me jäimme koukkuun tähän.
Ensimmäisinä vanhainkodin asukkaiksi muutti kaksi vuohipoikaa, joita uhkasi päätyminen teurastamolle.
– Eivät ne olleet edes kovin vanhoja, mutta ne elivät täällä poikkeuksellisen pitkään, 13 vuotta, Laaksonen muistelee.
Kissoista, koirista ja hevosista lähes tunkua
Tällä hetkellä Wanhan Markin eläinten vanhainkodissa ja väliaikaisessa sijaiskodissa asuu 100-150 erilaista kotieläintä: lintuja, kaneja, alpakoita, hevosia, lampaita ja vuohia. Löytyypä joukosta yksi laihdutuskuurilla oleva maatiaissikakin. Lisäksi pihalla pyörii Wanhan Markin ”työntekijöihin” kuuluvia kissoja ja koiria.
Erityisesti kissoja ja koiria yritetäänkin tarjota tilalle eläkepäiville, mutta usein kodin antaminen ei ole mahdollista kissojen ja koirien kohdalla.
Erityisesti syksyisin Wanhaan Markkiin olisi tulossa jopa kymmenittäin hevosia. Eläin on voitu ostaa perheeseen ratsastuskäyttöön laitumelle, mutta syksyn tullen hevoselle ei halutakaan maksaa kallista tallipaikkaa. Vanhainkotiin on ollut tarjolla myös ravikäyttöön aiottuja hevosia, jotka eivät ole olleetkaan ominaisuuksiltaan toivottuja.
– Tässä on oppinut, että ei voi aina mennä tunteella vaan pitää olla jonkin järkeä jonkin verran, ettei käy hassusti.
Suurimpana ongelmana eläinten huonossa kohtelussa Laaksonen pitääkin juuri järjen ohittamista tunteella.
– Eläimiä alkaa kertyä, niitä otetaan ja otetaan ja voimavarat eivät riitä niiden ylläpitoon. Tilanne pahenee, eikä osata pyytä apua. Ne ovat hirvittäviä paikkoja mennä käymään.
Joka päivä sunnuntai
Yksi huonoista oloista vanhainkodin hoivaan päässyt on Sunnuntai-lammas, joka saapui tilan pihaan nimensä mukaisesti sunnuntaina omistajansa kuoleman jälkeen. Laaksonen neuvoi ajamaan isoa lammasta kuljettaneen auton suoraan tallin oven eteen, ettei se karkaisi vieraaseen paikkaan jouduttuaan.
Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä lampaan kaulassa oli muovihihnan lisäksi myös lampaan lihaan asti syöpynyt paksu metallikettinki. Lisäksi Sunnuntai-parka raahasi mukanaan metristä keritsemättömästä villasta muodostunutta laahusta.
Lammas toipui kuitenkin yllättävän nopeasti kovista kokemuksistaan ja nyt se viettää ansaittuja eläkepäiviä hoitaen orpoja karitsoja kahden muun lampaan kanssa.
– Sunnuntai on äärettömän onnellinen lammas, sille jokainen päivä on sunnuntai.
"Parasta tässä ovat ihmiset ja eläimet"
Suurin osa eläimistä saapuu onneksi Laaksosen mukaan Wanhan Markin vanhainkotiin hyvistä oloista ja kodeista, joissa eläinystävästä joudutaan luopumaan esimerkiksi muuttuneen elämäntilanteen takia.
Vapaaehtoisvoimin pyörivät eläinten vanhainkoti on ollut toiminnassa jo 16 vuotta ja sen kautta uuden kodin on löytänyt moni hoivaa ja suojaa vailla ollut.
Vanhainkoti kiinnostaa myös matkailijoita, joita käy Laaksosen mukaan bussilasteittain ihailemassa pihalla kuljeskelevia eläimiä.
– Ei tämä ilman ihmisiä olisi mahdollista. He saavat tästä jotain ja antavat samalla myös eläimille.
Wanhaa Markkia pyöritetäänkin todella sydämellä.
– Nämä ovat minulle tärkein asia, ihmiset ja eläimet, jotka ovat tässä mukana, Laaksonen sanoo.