Näin Libanonin sota vaikuttaa kahteensataan suomalaiseen rauhanturvaajaan

YK:n Unifil-rauhanturvaoperaatioon Libanonissa osallistuvien suomalaisten partiointi tukikohdan ulkopuolella on vähentynyt.

Israelin ja äärijärjestö Hizbollahin välisen sodan eskalaatiosta huolimatta uudet suomalaiset rauhanturvaajat saapuvat Libanoniin suunnitellusti noin kahden kuukauden päästä. Asiasta kertoi suomalaisen kriisinhallintajoukon Libanonin komentaja Jukka Honkanen STT:lle keskiviikkona.

– Normaali suunniteltu rotaatio on tuossa marras–joulukuun vaihteessa, ja näillä näkymin sen mukaan mennään, mitään muutosta meillä ei ole suunnitelmissa. Olemme valmistautuneet siihen, että pääosa tästä joukosta vaihtuu, kertoo Honkanen.

YK:n Unifil-rauhanturvaoperaatiossa Libanonissa palvelee noin 200 suomalaista rauhanturvaajaa osana ranskalaista pataljoonaa. Rauhanturvaajien arjessa sota näkyy partioinnin vähentymisenä.

– Jokaiselle päivälle aina valmistellaan partiot edellisenä päivänä, ja sitten seuraavana aamuna odotetaan lupaa, joka tulee Unifilin esikunnasta. He ovat yhteyksissä myös Israelin puolustusvoimiin ja sitä kautta selvittävät, onko jollekin alueelle turvallista mennä. Jos sieltä tulee vihreää valoa, niin totta kai toteutetaan niitä partioita.

Mieliala "yllättävän korkealla"

Reservipataljoona, johon suomalaiset kuuluvat, toteutti aiemmin keskimäärin 4–5 partiota päivässä, mutta nyt partioita toteutuu ehkä vain yksi tai ei yhtäkään päivässä, Honkanen kertoo. Suomalaiset tekevät puolet partioista.

Israelin ja Hizbollahin välinen sota on näkynyt tulituksena ja ilmaiskuina kuulo- ja näköetäisyydellä suomalaisista, vaikka aivan lähialueelle iskuja ei olekaan osunut, komentaja kertoo.

Suomalaissotilaiden suurempaa turhautumista tilanteeseen komentaja ei kerro havainneensa, vaan hän sanoo mielialan olevan hyvä.

– Se on yllättävän korkealla tasolla. Valmistelut joudutaan tekemään ihan normaalisti, odotetaan vain lupaa päästä lähtemään. Normaalia tukikohdan vartiointia tehdään yhdessä ranskalaisten kanssa ihan vuoronmukaisesti, ja meillä on se normaali valmiusosasto, joka on valmis menemään minne tahansa täällä operaatioalueella toisen YK-joukon tueksi, Honkanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat