Suomalaiskomentaja MTV:lle Israelin tunkeutumisesta rauhanturvaajien asemiin: Tilanne huolestuttava, suomalaiset kunnossa

Libanonissa toimivan suomalaisen kriisinhallintajoukon komentajan mukaan alueella olevat suomalaiset rauhanturvaajat ovat kunnossa ja suojautuvat tarvittaessa. Hänen mukaansa tilanne on kuitenkin huolestuttava.

Israel tunkeutui varhain tänään sunnuntaina rauhanturvaajien asemiin Etelä-Libanonissa, kertoo YK:n rauhanturvaoperaatio Unifil. Lisäksi sen mukaan Israel on estänyt rauhanturvaajien liikkumista alueella.

Unifilin lausunnon mukaan kaksi Israelin panssarivaunua rikkoi rauhanturvaajien asemapaikan portin ja murtautui sen läpi Ramyahin alueella varhain aamulla.

Ainakin viisi rauhanturvaajaa on haavoittunut Israelin tulituksessa viime päivinä. Unifil on syyttänyt Israelin asevoimia rauhanturvaajien asemien tahallisesta ampumisesta.

Suomalaisilla kaikki hyvin

Libanonissa toimivan suomalaisen kriisinhallintajoukon komentaja, everstiluutnantti Jukka Honkanen kertoo MTV Uutisille suomalaisten rauhanturvaajien olevan kunnossa, seuraavan tilannetta ja suojautuvan tarvittaessa.

Honkasen mukaan rauhanturvaajia kannustetaan pitämään säännöllisesti yhteyttä kotiväkeen.

– Olen itse ollut tänään yhteydessä myös Naqourassa palveleviin suomalaisiin ja heilläkin on kaikki hyvin, vaikka siellä on ollut ehkä hieman enemmän tulitusta kuin meidän alueellamme. He ovat joutuneet olemaan pommisuojassa aina välillä, Honkanen kertoo puhelimessa.

Honkasen mukaan rauhanturvaajat jatkavat tehtäviään normaalisti ja esimerkiksi partiot suunnitellaan päivittäin kuten tähänkin asti. Turvallisuustilanteesta takia partiointia on kuitenkin jouduttu rajoittamaan.

– Se on ollut viime aikoina harvinaisuus, että täältä on meitä tai meidän ranskalaisten kollegoidemme varsinaisia partioita päässyt liikkumaan tuonne alueelle. Mutta siihen on jatkuva valmius.

Kokonaistilanne on Honkasen mukaan mennyt koko ajan huonompaan suuntaan. 

– Meitä kohtaan kohdistettuja hyökkäyksiä ei voi hyväksyä, eli meitä ei missään nimessä pitäisi ottaa kohteeksi, ei IDF:n [Israelin puolustusvoimien] eikä Hizbollahin. Onhan se hieman huolestuttava suuntaus, mikä tässä on koko ajan tapahtumassa.

Honkanen ihmettelee Netanjahun käskyä

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kehotti aiemmin tänään YK:ta vetämään rauhanturvaoperaatioon Libanonissa osallistuvat joukkonsa pois taistelualueelta. YK:n pääsihteerille Antonio Guterresille osoittamassaan videoviestissä Netanjahu sanoi, että rauhanturvaajien olisi hyvä poistua eteläisestä Libanonista välittömästi.

Honkanen ihmettelee käskyä.

– Tietysti me olemme tällä alueella tarkkailemassa, mitä alueella tapahtuu. En nyt tiedä, mitä tällä [Netanjahun käskyllä] oikeastaan haetaan, koska meidän tehtävämme on täällä ihan selvä ja molemmat osapuolet ovat hyväksyneet sen. En rupea arvailemaan, mitä syitä siinä voisi olla taustalla. 

Unifil-joukkoihin kuuluu noin 9 500 sotilasta noin 50 maasta. Suomi osallistuu operaatioon noin 200 rauhanturvaajalla. Heidän tehtävänsä on valvoa tulitaukoa, joka päätti vuonna 2006 Israelin ja Hizbollahin välisen lyhyen sodan.

Lue myös:

    Uusimmat