Israelin armeija väittää: YK-joukkoja ohjeistettiin suojautumaan – kaksi rauhanturvaajaa haavoittui

Israelin armeijan mukaan syy YK:n rauhanturvaajien tulittamisen oli se, että äärijärjestö Hizbollahin taistelijoita oli rauhanturvaajien päämajan lähistöllä Etelä-Libanonissa. Armeija kertoo kehottaneensa rauhanturvaajia ennen tulen avaamista siirtymään suojapaikkoihin.

Armeija tulitti YK:n rauhanturvaoperaation asemia kolmessa tukikohdassa Etelä-Libanonissa eilen ja tänään.

Israelin armeijan mukaan Hizbollahin taistelijat toimivat siviilialueilla ja myös YK:n tukikohtien lähellä Etelä-Libanonissa.

Illalla Israelin armeija sanoi, että oli ohjeistanut YK-joukkoja pysyttelemään suojissa. Israelin YK-suurlähettiläs suositteli Unifil-joukoille siirtymistä viisi kilometriä pohjoiseen.

Kaksi rauhanturvaajaa haavoittui lievästi tulituksessa tänään. Libanonissa palvelee myös suomalaisia rauhanturvaajia, mutta heitä ei ollut kyseisillä alueilla.

Israelin armeija sanoo operoivansa edelleen eteläisessä Libanonissa ja viestivänsä asiasta Unifilin kanssa.

Tulitus vaurioitti myös rauhanturvaajien viestintälaitteita

Unifilin mukaan rauhanturvaajat haavoittuivat, kun Israelin armeijan hyökkäysvaunun tulitus aiheutti tähystystornin kaatumisen Unifilin johtoesikunnassa Naqourassa. Rauhanturvaajat ovat Unifilin mukaan sairaalassa, mutta heidän vammansa eivät ole vakavia.

Toisessa tapauksessa rauhanturvaajia oli suojautunut Labbounehissa bunkkeriin, jonka sisäänkäyntiin Israelin sotilaat osuivat ampuessaan, Unifilin tiedotteessa sanotaan.

Tulitus vaurioitti rauhanturvaajien ajoneuvoja ja viestintälaitteita. Israelin armeijan taistelulennokki havaittiin lentämässä rauhanturvaajien asemien yllä.

Rauhanturvaajien asemia tulitettiin Etelä-Libanonissa jo keskiviikkona. Tulitus sai aikaan lähinnä materiaalisia vahinkoja. Unifilin mukaan Israelin sotilaat pyrkivät tulituksellaan muun muassa tuhoamaan valvontakameroita.

"Operaation tulevaisuus selvitetään yhdessä YK:n kanssa"

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan rauhanturvaajiin kohdistunut tulitus on erittäin poikkeuksellista ja tuomittavaa.

– Saamieni tietojen mukaan suomalaisia rauhanturvaajia ei ole ollut näillä alueilla, missä tulitusta on ollut. Me seuraamme hyvin tarkasti tilannetta ja selvitämme, mitä siellä on tapahtunut, Orpo sanoi toimittajille eduskunnassa.

Orpo kertoi saaneensa tietoja tapahtuneesta Suomen omien viranomaisreittien kautta. Orpo ei lähtenyt arvioimaan tapahtumien merkitystä Unifil-operaation tulevaisuudelle.

– Mitä Unifil-operaation kanssa tehdään, se päätetään yhdessä YK:n ja Unifil-operaation kanssa. Selvitetään nyt ensin rauhassa, mitä on tapahtunut, Orpo sanoi.

Puolustusvoimien tiedotteen mukaan suomalaisten ja ranskalaisten yhteinen tukikohta UNP 9-1 sijaitsee yli kymmenen kilometrin päässä sinisestä linjasta. 

Sininen linja viittaa YK:n määrittelemään Libanonin ja Israelin väliseen raja-alueeseen. 

Tiedotteen mukaan suomalaiset ovat turvallisemmassa tilanteessa verrattuna moniin muihin kansallisuuksiin, mutta myös suomalaisten tukikohdan läheisyydessä on havaittu raketinlaukaisuja ja ilmaiskuja.

"Tilanne voi muuttua hankalammaksi"

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan ilmassa on myös merkkejä siitä, että tilanne voi muuttua hankalammaksi.

– Israel näyttää olevan erittäin päättäväinen järjestelemään turvallisuusarkkitehtuuria lähialueillaan uusiksi, Häkkänen sanoi STT:lle.

Häkkäsen mukaan Israel on aivan aiheestakin huolestunut siitä, että Iran on julkisesti sanonut haluavansa tuhota koko Israelin ja juutalaisen valtion. Iran rahoittaa Hizbollahin, Hamasin ja huthien käymää ohjustaistelua ja maasotaa Israelia vastaan.

– Israel pyrkii varmasti saamaan tähän jonkun sotilaallisesti isomman ratkaisun. Onko sellainen saavutettavissa, on Israelin arvioitavissa, ei Suomen puolustusministerin arvioitavissa.

Libanonissa toimivan suomalaisen kriisinhallintajoukon komentajan, everstiluutnantti Jukka Honkasen mukaan rauhanturvaajiin kohdistuvat iskut ovat täysin tuomittavia.

– YK-joukothan eivät ole kummankaan osapuolen vihollinen tai vastustaja, eikä meitä kohtaan ei pitäisi kohdistaa minkäänlaista voimaa missään tilanteessa. Nyt on niin tehty, Honkanen sanoi STT:lle.

Jatkotoimista päättää Honkasen mukaan Unifilin esikunta ja YK:n päämaja. Mahdollisia toimenpiteitä voisivat olla hänen mukaansa joukkojen sijainnin muuttaminen tai turvallisuuden lisääminen muilla keinoin.

Lue myös:

    Uusimmat