Hizbollahilla on edessään haaste valita uusi johtaja kärsittyään 42-vuotisen historiansa raskaimmat tappiot.
Hizbollahin pitkäaikaisen johtajan Hassan Nasrallahin surmaaminen Israelin ilmaiskuissa Beirutin esikaupunkialueella on herättänyt kysymyksiä hänen mahdollisesta seuraajastaan Hashem Safieddinesta.
Ryhmää 32 vuotta johtaneen Nasrallahin surmaaminen on nostanut valokeilaan yleisesti hänen mahdollisena seuraajanaan pidetyn Safieddinen.
Hashem Safieddine, joka on Nasrallahin äidinpuoleinen serkku, johtaa Hizbollahin toimeenpanevaa neuvostoa, joka valvoo terroristiryhmän poliittisia asioita. Hän istuu myös Hizbollahin sotilasoperaatioita johtavassa Jihad-neuvostossa. Asiasta uutisoi muun muassa New York Post.
Hamasin vahva tukija
Yhdysvaltain ulkoministeriö määritteli Safieddinen terroristiksi vuonna 2017. Hän nousi otsikoihin Hamasin iskiessä Israeliin 7. lokakuuta 2023 vahvistaessaan Hizbollahin tukevan Hamasia.
Kesäkuussa Safieddine uhkasi Israelia sodan massiivisella kiihtymisellä sen jälkeen, kun Hizbollahin korkea-arvoinen komentaja oli saanut surmansa iskussa keskeiseen komentokeskukseen Etelä-Libanonissa.
Asiantuntijoiden mukaan Nasrallah vaikutti valmistelleen Safieddinea jatkajakseen vuosien varrella.
– Nasrallah alkoi räätälöidä hänelle paikkoja Libanonin Hizbollahin eri neuvostoissa, sanoo Iranin tukemien shiialaismiliisien asiantuntija Phillip Smyth New York Postille.
Yhteyksiä Iraniin
Safieddene syntyi vuonna 1964 Libanonin eteläisessä Deir Qanoun en-Nahrin kylässä, lähellä Tyrosta.
Safieddine on Al Jazeeran mukaan syntyjään arvostetusta shiialaisesta perheestä, johon kuuluu muun muassa libanonilainen parlamentaarikko. Hänen veljensä Abdullah toimii Hizbollahin edustajana Iranissa.
Safieddinella itselläänkin on vahvat siteet Iraniin opiskeltuaan siellä teologiaa yhdessä Nashrallahin kanssa. Arab Newsin mukaan hänen poikansa on naimisissa Iranin vallankumouskaartin ulkomaanoperaatioiden komentajan, kenraali Qasem Soleimanin tyttären kanssa, joka sai surmansa Yhdysvaltain iskussa Irakissa vuonna 2020.
Nashrallahin tavoin Safieddine käyttää mustaa turbaania, joka symboloi profeetta Muhammedin jälkeläisyyttä.
Toisin kuin vuosia piileskellyt Nasrallah, on Safieddine esiintynyt avoimesti viimeaikaisissa poliittisissa ja uskonnollisissa tapahtumissa. Yleensä hän esiintyy rauhallisena, mutta on tutkijoiden mukaan kiihdyttänyt retoriikkaansa lähes vuoden ajan Israelin kanssa käydyissä yhteenotoissa kuolleiden Hizbollah-taistelijoiden hautajaisissa, kirjoittaa Arab News.
Miltä näyttää Hizbollahin tulevaisuus?
The Economic Timesin mukaan uuden johtajan valinnalla on merkittäviä vaikutuksia ryhmän sotilaallisiin ja poliittisiin strategioihin tulevaisuudessa. Safieddinen kaltaisten mahdollisten seuraajien toiminta ja julkiset lausunnot ovat ratkaisevassa asemassa muokattaessa Hizbollahin reaktiota meneillään oleviin alueellisiin haasteisiin.