Näin Nato muuttaa varusmiespalvelusta – varusmiesliiton puheenjohtaja: Työpaikkoja puolustusvoimiin lisää

Suomen tuleva Nato-jäsenyys on herättänyt julkista keskustelua siitä, kuinka suomalaisten varusmiespalvelus tulee muuttumaan. Selvitimme, kuinka Suomen armeija muuttuu Nato-jäsenyyden myötä.

Artikkeli on uudelleenjulkaistu 31.3. Turkin ratifioitua Suomen Nato-jäsenyyden viimeisenä Nato-jäsenmaana.

– Ajatuksia on herännyt paljon, moni pohtii, kuinka Nato-jäsenyys tulee vaikuttamaan omaan palvelukseen, toteaa Varusmiesliiton puheenjohtaja Joel Elmaci.

Elmacin mukaan tunnelma varusmieskunnissa on kuitenkin rauhallinen, vaikka Nato-jäsenyyden prosessia ja siitä herännyttä keskustelua mediassa on seurattu tarkasti.

Tulevatko tulevaisuuden varusmiehet erilaiseen ympäristöön Suomen Nato-jäsenyyden myötä?

– Jos ympäristö muuttuu, niin se tulee koskemaan puhtaasti harjoituksia. Jos suomalaisia tullaan lähettämään sotiin, he ovat ammatissa olevia tai vapaaehtoista reserviä.

Nato-jäsenyyden vaikutus Suomen puolustusvoimien sotakalustoon ja sääntöihin on herättänyt keskustelua. Elmacin mukaan toimintatavoista tehdään yhteneväisiä Naton kanssa. Elmacin muistuttaa, että Suomi on tehnyt tiivistä yhteistyötä Naton kanssa jo toista vuosikymmentä. 

Nato-jäsenyydestä huolimatta Suomen varusmiespalveuksen olemus tulee jatkumaan yleispätevänä. Viestintä ja yhteistyö Naton kanssa sen sijaan tulee lisääntymään.

Työpaikkoja puolustusvoimiin lisää

Elmacin mukaan Nato-jäsenyyden myötä Suomeen tulee lisää työpaikkoja puolustusvoimiin. Varusmiesten halukkuus jäädä töihin puolustusvoimiin palveluksen jälkeen voi myös lisääntyä. Halukkuutta voivat lisätä erilaiset kansainväliset tehtävät, jota Nato-jäsenyyden myötä tulee lisää.

– Upseeritehtäviä ja esikuntatehtäviä Naton puolella tulee olemaan lisää. Mutta muutos tulee näkymään myös joukko-osastoissa. Resursseja puolustusvoimiin on ohjattu lisää, mikä on äärettömän hyvä asia. 

Lisääkö Nato-jäsenyys eskalaation mahdollisuutta Venäjän kanssa?

Elmaci tyrmää ajatuksen siitä, että Nato-jäsenyys lisäisi eskalaation mahdollisuutta Venäjän kanssa. Venäjä on kuitenkin uhkaillut perustavansa sotilastukikohtia itärajalle.

– Täytyy muistaa, että tämä vaatisi äärettömät resurssit, niin ihmisiä kuin rakennustarvikkeita, aseita kuin kalustoa. Tällä hetkellä ei näytä siltä, että Venäjä tätä pystyisi toteuttamaan pakotteiden vuoksi. Sodassa on myös tuhoutunut valtava määrä resursseja. 

Eskalaation riskiin Elmacilla on selkeä kanta.

– Yhteenkään Nato-maahan ei ole hyökätty koskaan. 

Lue myös:

    Uusimmat