Turvallisuustutkija, prikaatikenraali evp. Juha Pyykönen kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, minkälainen Nato-jäsenyys Suomelle sopisi.
Pyykönen sanoo, että jäsenyysmalleja on yhtä paljon kuin on jäseniäkin. Natossa on mukana yhteensä 30 maata.
Pyykösen mukaan liittymisprosessi sotilasliitto Natoon ja jäsenyysmallien neuvottelut etenisivät niin, että ensin sitouduttaisiin Naton perustamissopimukseen ja sen jälkeen erillisissä neuvotteluissa tarkennettaisiin Suomelle laadittavaa jäsenyysmallia.
– Tilanne tarkentuu sen jälkeen liittymiskeskusteluissa ja sen jälkeen vuosittaisissa suunnitteluissa, Pyykönen sanoo.
Liittymisprosessi monine neuvotteluineen ja sopimuksineen saattaa kuulostaa kovin monimutkaiselta.
Pyykönen sanoo kuitenkin, että tämä ei ole Suomelle uusi asia, sillä Suomi on ollut Naton kumppanimaana samankaltaisissa suunnitteluprosesseissa mukana jo vuodesta 1996.
– Nato tuntee Suomen todella hyvin. Siinäkään mielessä yllätyksiä ei ole odotettavissa.
Pyykösen mukaan Suomen kannalta oleellista on, että löydettäisiin sellainen tasapaino, jossa sekä Suomen että Naton turvallisuustarpeet tyydytetään.
Lue lisää: Niinistö avaa Nato-kantaansa enemmän – lue presidentin kirjoitus sanasta sanaan: "Edessä on historiallinen taitekohta"
Sekään ei Pyykösen mukaan ole vaikeaa, sillä Naton päällimmäisenä tarkoituksena on ennaltaehkäistä konflikteja. Samainen tehtävä on myös Suomen sotilaallisen maanpuolustuksella, hän sanoo.
MTV Uutiset
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Mihin suomalaisia sotilaita voitaisiin lähettää?
Mahdollisen jäsenyyden myötä Suomi sitoutuu lähettämään sotilaitaan Naton valitsemiin kohteisiin. Pyykönen kertoo, että kohteisiin lähetettäisiin palkattua henkilöstöä.
– Lainsäädäntöä ei ole vielä tarkistettu niin, että olisi tiedossa, keitä muita kohteisiin lähetettäisiin. Kaikki tarkentuu sitten, kun lainsäädäntöä katsotaan ja tarkistetaan.
Pyykönen uskoo, että Suomen päätehtävä tulee kuitenkin pysymään samana kuin tähänkin asti: pidetään omasta tontista huolta.
– Asia ja urakka (Suomen turvallisuus), josta olemme hyvin huolehtineet jo nämäkin vuosikymmenet tulee vain helpottumaan, kevenemään ja paranemaan jäsenyyden myötä, Pyykönen sanoo.
Voidaanko Suomeen tuoda ydinaseita?
Turvallisuustutkija ja prikaatikenraali evp. Pyykönen sanoo, että teoriassa se olisi mahdollista, että Suomeen tuotaisiin ydinaseita Nato-jäsenyyden myötä.
Siihen ei Pyykösen mukaan rauhan aikana kuitenkaan ole Naton eikä Suomen tämänhetkisen lainsäädännön kannalta mitään tarvetta.
– Ne viisi Nato-maata, jotka säilyttävät yhdysvaltalaisia ydinaseita, ovat mielellään pitämässä niitä. Ei ole kenenkään eduksi, että ydinaseita siirreltäisiin.
Natolla itsellään ei siis ole omia yhdinaseita.