Näin nopeasti punaisen lihan syömisen lopettaminen pienentää sydänriskejä

5:18imgRavitsemuksella on vaikutusta myös ihmisen syöpäriskiin. Videolla asiantuntijat keskustelevat syövän ja ravinnon yhteydestä.
Julkaistu 13.12.2018 09:34

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Punaisen lihan runsaan käytön on osoitettu olevan yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Syy yhteyteen saattaa piillä ihmisen suolistossa, vihjaa tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Cleveland Clinic -sairaalan tutkijat perustivat tuoreen työnsä aiemmille löydöksilleen. Niiden mukaan orgaaninen yhdiste nimeltä trimetyyliamiini-N-oksidi (TMAO) voi johtaa sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiseen, sillä se lisää veritulppien riskiä.

TMAO:ta muodostuu esimerkiksi koliinia sisältävistä ruoka-aineista, kuten maksasta, kananmunista sekä pekonista. Koliinia löytyy myös kasvikunnan tuotteista, kuten vehnänalkioista ja soijapavuista.

Nyt European Heart Journal -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa tutkijat huomasivat, että pääsääntöisesti lihasta proteiininsa saavilla ihmisillä oli merkittävästi korkeammat TMAO-tasot kuin ihmisillä, joiden pääasiallinen proteiinin lähde oli valkoinen liha tai he eivät syöneet lihaa alkuunkaan.

LUE MYÖS: Elinikää voi pidentää vaihtamalla punaisen lihan valkoiseen

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimukseen osallistui 113 henkilöä, jotka noudattivat eri proteiininlähteille perustuvia ateriaohjelmia neljän viikon ajan. Jokaisen kuukauden ruokailuohjelman jälkeen osallistujat pitivät suolistoa puhdistavan dieetin, jonka jälkeen he ryhtyivät noudattamaan seuraavaa ruokailuohjelmaa jälleen neljäksi viikoksi. Ateriaohjelmia oli yhteensä kolme.

Osallistujat saivat ateriaohjelmissaan neljänneksen kaloreistaan proteiineista. ”Lihadieetillä” kaloreista 12 prosenttia tuli punaisesta lihasta, siasta tai naudasta. Valkoista lihaa sisältävällä dieetillä osallistujat saivat 12 prosenttia päivittäisestä energiansaannistaan valkoisesta lihasta, kuten kalasta tai kanasta. Kasvispainotteisessa ruokaohjelmassa 12 prosenttia energiasta tuli palkokasveista, pähkinöistä, viljasta ja soijatuotteista. Kaikissa ryhmissä loput 13 prosenttia päivittäisestä proteiininsaannista tulivat kananmunista, maitotuotteista sekä kasviperäisistä tuotteista.

Jo kuukausi ilman punaista lihaa edisti terveyttä

Tutkijat huomasivat, että lihapainotteinen ruokaohjelma näkyi nopeasti osallistujien suolistossa. Tutkijoiden mukaan säännöllinen punaisen lihan syöminen lisäsi TMAO:n tuotantoa, kun suoliston mikrobit heikensivät munuaisten kykyä poistaa yhdistettä.

Jo kuukausi punaiseen lihaan perustuvan ruokavalion jälkeen osallistujien verestä ja virtsasta mitatut TMAO-tasot olivat nousseet. Veren TMAO-tasot nousivat kuukauden aikana keskimäärin kolminkertaiseksi verrattuna valkoista lihaa painottaviin tai lihaa sisältämättömiin dieetteihin. Osalla ihmisistä TMAO-tasot nousivat jopa kymmenkertaisiksi.

Tutkimuksessa havaittiin lisäksi, että punaista lihaa runsaasti sisältävä ruokavalio heikensi osallistujien munuaisten kykyä poistaa TMAO:ta elimistöstä.

Kuitenkin jo kuukausi ilman punaista lihaa vähensi verestä ja virtsasta mitattuja TMAO-tasoja. Aiemmin punainen liha on yhdistetty kohonneeseen munuaissairauden riskiin.

Tutkimusta tehneen Stanley Hazenin mukaan löydökset osoittavat, että ihmiset voivat pienentää riskiään sydänperäisiin ongelmiin muuttamalla ruokavaliotaan.

Valkoista lihaa ja kasviksia syöneiden osallistujien suolisto tuotti vähemmän TMAO:ta ja munuaiset poistivat yhdistettä tehokkaammin kuin punaista lihaa syöneiden.

Aiemmin punaisen lihan vaikutukset suoliston bakteereihin on yhdistetty suolistosyöpään.

LUE MYÖS: Yksi muutos lautasella suojaa kansantaudeilta

Lähteet: Cleveland Clinic Newsroom, Medical News Today

Tuoreimmat aiheesta

Sydänterveys