Nämä ruokavaliot pienentävät syöpä- ja sydänsairausriskiä

4:43imgKATSO MYÖS VIDEO: Nämä ovat kasvisruokailun uusimmat tuulet – MTV vieraili Vegemessuilla.
Julkaistu 10.06.2024 09:12

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Tietyt kasvisruokavaliot saattavat tutkimuksen mukaan pienentää merkittävästi syöpien, sydänsairauksien ja ennenaikaisen kuoleman riskiä, kertoo CNN.

Vegaani-, kasvis- tai lakto-ovo-kasvisruokavalio vähentää merkittävästi syöpään ja sydänsairauksiin sairastumisen riskiä sekä ennenaikaista riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. 

Tämä käy ilmi uudesta sateenvarjokatsauksesta, jossa on tarkastelu tutkimuskatsauksia ja meta-analyysejä yli vuoden 20 vuoden ajalta. Ideana on luoda yleiskatsaus aiheesta tehtyyn tutkimukseen.

Sen lisäksi, että mainitut ruokavaliot alentavat sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä (muun muassa verenpaine ja kolesteroli), niillä näyttäisi analyysin perusteella olevan myös tietyiltä syöviltä "suojaava vaikutus". Näin sanoo tutkimuksen johtava kirjoittaja tutkija Angelo Capodici.

Tällaisiksi syöviksi mainitaan tutkimuksessa maksan, paksusuoleen, haiman, keuhkojen, eturauhasen, melanooman, munuaisten syöpä ja non-Hodgkin-lymfooma. 

Capodici on jatko-opiskelija terveystieteiden ja -teknologian saralta Scuola Superiore Sant'Anna -yliopistosta, joka sijaitsee Pisassa, Italiassa.

Lue myös: Paljastuiko verikokeissa korkea kolesteroliarvo? Viisi helppoa muutosta, joilla voit parantaa arvoasi jopa 30 prosenttia

Kasvispainotteisia ruokavalioita

Tiukasti kasvisruokavaliota noudattavat eivät syö lainkaan lihaa. Lakto-ovo-vegetaristien ruokavalio sallii maitotuotteet ja kananmunat mutta ei lihaa, siipikarjaa ja kalaa.

Vegaani sen sijaan ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevaa, kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita tai niiden johdannaisia.

Alla olevalla videolla näytetään helppojen ja edullisten kesäkurpitsa-fetapihvien ohje! Juttu jatkuu videon alla.

0:54imgKesäkurpitsa-fetapihvit ovat sentinvenyttäjän arkiruokaa parhaimmillaan!

Varo, ettet kumoa kasvisten hyötyjä

Näiden ruokavalioiden suojaavaa luonnetta voi kuitenkin sabotoida huonoilla ruokavalinnoilla, tutkimuksen tekijät kirjoittavat CNN:lle lähettämässään sähköpostissa.

– Ruokavaliot, joissa korostuu epäterveellisten kasvisruokien, kuten hedelmätäysmehujen, puhdistettujen viljojen, perunalastujen ja jopa limsojen kulutus, saattavat kumota kasvispainotteisen ruokavalion myönteiset vaikutukset terveyteen, sanoi tutkimuksessa mukana ollut tutkija Federica Guaraldi.

Guaraldi on Italiassa Bolognassa sijaitsevan IRCCS-instituutin neurologisten tieteiden laitoksen aivolisäkeyksikön lääketieteellinen johtaja.

"Täynnä sokereita tai makeutusaineita” olevien hedelmämehujen osalta osoitettiin Guaraldin mukaan äskettäin, että niillä on yhtä haitallinen tai jopa haitallisempi vaikutus aineenvaihduntaan kuin valkoisella sokerilla.

Lue myös: Hedelmämehu aamuisin voi nostaa painoa: "Yksi perustavanlaatuinen ongelma..."

Muiden elämäntapatekijöiden vaikutus

Muut elämäntapatekijät voivat vaikuttaa tuloksiin.

Tutkimuskentällä on havaittu, että kasvispainotteista ruokavaliota noudattavat ihmiset elävät usein terveellisempää liikunnallista elämää, johon kuuluu myös sokerilla makeutettujen ruokien ja juomien, puhdistettujen viljojen, välipalojen sekä alkoholin ja tupakan välttäminen, tutkimuksessa todetaan.

– Tässä yhteydessä ruokavaliosta johtuvaksi mielletyt asiat voivat osittain johtua muista elämäntavoista, toteaa CNN:lle ravitsemukseen ja elämäntapoihin erikoistunut David Katz.

Katz ei ollut mukana tutkimuksen teossa.

– Tämä on kuitenkin pieni murhe. Kasvipainotteisten ruokavalioiden nettovaikutus on selvästi suotuisa ratkaisevien terveystulosten kannalta, vaikka osa havaitusta hyödystä johtuisikin muista elämäntavoista, hän kirjoittaa CNN:lle lähettämässään sähköpostivastauksessa.

vegaanismoothieTutkimuksessa tarkasteltiin kasvispainotteisia ruokavalioita.Shutterstock

Näin tutkimus tehtiin

Katsauksessa analysoitiin 48 meta-analyysia, joissa oli tutkittu kasvis- tai vegaaniruokavalion vaikutusta syövän, sydän- ja verisuonitautien ja ennenaikaisen kuoleman kehittymiseen.

– Analysoimme katsauksia, joissa tarkasteltiin vegaani- ja kasvisruokavalioita, joissa liha, siipikarja ja äyriäiset jätettiin kokonaan pois, sanoi tutkimuksen toinen kirjoittaja, tohtori Davide Gori.

Gori on biolääketieteen ja neuromotoristen tieteiden apulaisprofessori Bolognan yliopistossa Italiassa.

Tällaiset olivat tutkimukseen sisällytetyt kasvisruokavaliot:

  • lakto-vegetaarinen: tietyt maitotuotteet sallittuja, kuten jogurtti, juusto ja maito
  • ovo-vegetaarinen: sallittuja kokonaiset kananmunat, kananmunan valkuaiset ja kananmunaa sisältävät elintarvikkeet, kuten majoneesi ja tietyt leivonnaiset
  • lakto-ovo-vegetaarinen ruokavalio

Tutkimuksen ulkopuolelle jätettiin sellaiset kasvisruokavaliot, jotka rajoittavat tiettyjä liha- ja kalalajeja, mutta eivät sulje niitä pois kokonaan. Näitä ovat esimerkiksi pesco- ja pollo-vegetaristiset ruokavaliot.

Lue myös: Tiesitkö? Arkisella juomalla voi olla negatiivisia vaikutuksia suoliston terveyteen 

Tutkimuksen havainnot

Katsauksessa todettiin, että tutkittujen kasvisruokavalioiden syöminen vähensi sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja tulehduksen riskiä vaikuttamalla riskitekijöihin.

Näitä riskitekijöitä olivat esimerkiksi painoindeksi, paastoglukoosi ja muut verensokerin hallinnan mittarit sekä verenpaineen systolinen (ylhäällä) ja diastolinen (alhaalla) mittaus.

Ruokavaliot näyttivät alentavan merkittävästi myös kolesterolitasoa, LDL-kolesterolia ja C-reaktiivista proteiinia. 

Terveyskirjasto kertoo, että C-reaktiivinen proteiini (CRP) on maksasolujen tuottama valkuaisaine, jonka määrä nousee huomattavasti monenlaisia tulehduksissa ja kudosvaurioissa.

Se on tyypillisesti korkeampi sydän- ja verisuonisairauksissa ja metabolisessa oireyhtymässä, kertoo CNN.

kasvisruokaaVegaani-, kasvis- ja lakto-ovo-kasvisruokavalio olivat analyysin keskiössä.Shutterstock

Metabolinen eli aineenvaihduntaan liittyvä oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä yhtä aikaa, kertoo Terveyskirjasto

CNN kertoo, että siihen liittyvät muun muassa lihavuus, kohonnut verenpaine sekä kolesterolin ja verensokerin huono hallinta. Kaikki edellä mainitut tekijät voivat johtaa tyypin 2 diabetekseen, sydänsairauksiin ja aivohalvauksiin.

Terveyskirjaston mukaan metaboliseen oireyhtymään liittyy selvästi suurentunut valtimotaudin riski.

Lue myös: Tämän ravitsemusterapeutti huomioisi omissa lounaissaan: "Ihan eri asia raksamiehelle kuin keski-ikäiselle naiselle"

"Kiehtova" raskauteen liittyvä havainto

Kasvisten syömisestä ei näyttänyt tutkimuksen mukaan olevan hyötyä raskaana oleville naisille, mikä on Guaraldin mukaan kiehtova ja lisää tutkimusta vaativa havainto.

Hänen mukaansa on myös mahdollista, että raskaushormonit voivat vaikuttaa tuloksiin. Guaraldi sanoo, että on myös mahdollista, että osallistujat ovat tutkimusjakson aikana syöneet lisäravinteita, jotka ovat voineet vaikuttaa siihen, millainen vaikutus ruokavaliolla havaittiin olevan tarkasteltuihin parametreihin.

Kasvisruokavaliossa huomioitavaa

Tiettyjä vitamiineja ja kivennäisaineita on helpompi saada lihasta, maitotuotteista ja tai kalasta. Tämän vuoksi kasvissyöjien ja vegaanien tulisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, että hekin saavat niitä ruokavaliossaan.

Jos ruokavaliota ei ole optimoitu tarkasti, saattaa amerikkalaisen Mayo Clinic -organisaation mukaan olla puutteiden välttämiseksi tarpeen sisällyttää ruokavalioon lisäravinteita, kuten B12-vitamiinia, kalsiumia, rautaa, sinkkiä, jodia ja D-Vitamiinia.

– Tiukassa vegaaniruokavaliossa voi ilmetä B12-vitamiinin puutetta, Gardner sanoo.

– Se on helppo korjata B12-vitamiinilla täydennetyillä elintarvikkeilla, mikä ei ole vaikeaa, koska B12:n suositeltu päiväannos on pienempi kuin minkään muun vitamiinin tai kivennäisaineen.

Vegaaniruokavaliota noudattavan kannattaa olla tarkkana myös raudan suhteen. Sitä saa esimerkiksi pavuista ja palkokasveista.

Proteiinikin voi tuottaa haasteita. Sen kannalta hyviä lähteitä ovat palkokasvit, kuten linssit, kikherneet ja pavut, pähkinät, siemenet, täysjyvävilja ja soijatuotteet, kuten edamame.

Asiantuntijoiden mukaan myös prosessoidut lihankorvikkeet ovat vaihtoehtoja, mutta prosessoinnin vuoksi ne voivat sisältää runsaasti natriumia, joten lue merkinnät huolellisesti.

Katso myös video: Näin vähennät lihan käyttöä!

7:37imgItsekin lihasta luopunut ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kertoi Uutisaamussa, miten ruokavaliotaan voi muuttaa terveellisemmäksi ja ekologisemmaksi.

Lue myös: Syötkö suonesi tukkoon? Monen suosima terveystapa sai kylmää kyytiä tutkimuksessa

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: CNN, Terveyskirjasto 1,  Terveyskirjasto 2, Vegaaniliitto

Tuoreimmat aiheesta

Kasvisruokavalio