Näin paljon erikoissairaanhoitoon jonotetaan nyt – katso alueesi tilanne: Koronassa huolestuttava merkkipaalu, kiireetöntä hoitoa jouduttaneen ajamaan alas

2:07img
HUS-alueella pelätään hoitoonpääsyn taas pitkittyvän koronaepidemian takia.
Julkaistu 16.03.2021 20:09
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

HUS-alueella pelätään hoitoonpääsyn taas pitkittyvän koronaepidemian pahentumisen takia. Viime kevään jäljiltä kasvaneita hoitotakuun ylittäneitä jonoja on purettu, mutta nyt todennäköisesti kiireetöntä hoitoa joudutaan ajamaan alas koronapotilaiden kasvun myötä.

Uudellamaalla hoidettavia riittää. HUS-alueella erikoissairaanhoitoon odottaa nyt yhteensä 49 000 ihmistä. Se on 7000 enemmän kuin vuosi sitten. 

1603-joonas-hoitoonpaasy-2

Tällä hetkellä koronapotilaiden määrä alueen sairaalaosastoilla lähestyy viime kevään ennätystä ja voimia keskitetään akuutin kriisin hoitamiseen.

– Koronapotilaiden määrä alkaa lähennellä sellaisia lukuja, että kiireetöntä hoitoa joudutaan todennäköisesti ajamaan alas, kertoo HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Mäkijärven mukaan todennäköisimmät hoidon lykkäyslistalle joutuvat erikoisalat ovat ortopedia sekä silmä- ja korvataudit.

"Huolestuttava merkkipaalu"

Mäkijärvi kertoi MTV Uutisille maanantaina, että viikonloppuna HUS:n sairaalassa olevien koronapotilaiden määrä ylitti sadan.

– Se on jonkinlainen huolestuttava merkkipaalu, johtajaylilääkäri totesi.

Koko korona-ajan suurin luku on viime keväältä – 123 potilasta. 

Muualla alasajoja ei toistaiseksi näköpiirissä

Muiden yliopistollisten sairaaloiden alueella alasajoja ei ole näköpiirissä – pienin poikkeuksin.

– Me olemme joitakin yksittäisiä saleja suljettu, toteaa sairaalajohtaja Petri Virolainen TYKS:stä. 

– Toistaiseksi suunnitelmissa ei ole vähentää koronan takia yhtään leikkausta, toteaa johtajaylilääkäri Juha Korpelainen Oulun yliopistollisesta sairaalasta. 

– Toistaiseksi toimintaa ei ole tarvinnut ajaa alas, kertoo johtajaylilääkäri Juhani Sand TAYS:sta.

Sand kuitenkin muistuttaa, että tilanne voi muuttua nopeastikin. 

Kasautuneita jonoja purettu paljon 

Uudellamaalla yli puoli vuotta eli hoitotakuurajan ylittäneiden määrä saatiin purettua jo reiluun kahteen tuhanteen potilaaseen eli puolessa vuodessa se tipahti alle puoleen, mutta nyt odotettavissa on jälleen koronasta johtuvat kasvavat jonot, joita puretaan sitten taas myöhemmin.

– Puolesta vuodesta vuoteen, riippuen siitä, kuinka paljon tätä hoitovelkaa syntyy, niin siinä ajassa pystytään hoitamaan, Mäkijärvi arvioi.  

1603-joonas-hoitoonpaasy-3-toka

Esimerkiksi Pirkanmaalla syyskuun alussa yli puoli vuotta jonossa olleita oli yli 1300.

– Purkamatta on noin 300, joista vain noin 35 on varsinaisia leikkauksia ja loput vastaanottokäyntejä, toteaa Pirkanmaan Sand.

– Korva-nenä ja kurkkutaudeissa meillä on vielä jonoa, mutta muut jonot on hoidettu. Hoitojonoissa on kokonaisuudessa vähemmän potilaita kuin kahtena edellisenä vuotena samaan aikaan, toteaa TYKS:n Virolainen.

– Syksyn aikana ollaan saatu kyllä oikeastaan koko se koronan aiheuttama pudotus katettua, Virolainen jatkaa. 

HUS-alueella mediaani odotusaika 59 päivää, Varsinais-Suomessa 35 päivää

Keskimäärin HUS:ssa hoitoa odotetaan nyt kuutisenkymmentä päivää. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa vastaava luku on 35 päivää ja Oulun seudulla 38 päivää. 

Toisin kuin HUS-alueella, muissa yliopistollisissa sairaanhoitopiireissä hoitamattomia potilaita erikoissairaanhoidossa on ylipäätänsä nyt kokonaisuudessaan vuoden takaista vähemmän. Tosin Pirkanmaalla ei ole antaa vertailukelpoista tietoa asiasta.

Oireiden pahentuessa yhteys hoitavaan lääkäriin

Esimerkiksi Varsinais-Suomessa heitä oli vuosi sitten 13 600 ja nyt alle 12 000. Pohjois-Pohjanmaalla ylipäätänsä hoitamattomia potilaita on nyt 7700 ja se on nelisensataa ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten. Myös Kuopion seudulla odottavia on hieman vuoden takaista vähemmän. 

Niin kuin sanottu, osa odottaa kuitenkin pitkään. Asiantuntija pitää heidän tilannettaan kiusallisena.  

– Se on tietysti harmillinen ja kiusallinen ja kannattaa olla siihen hoitavaan lääkäriin yhteydessä, jos tilanne muuttuu ja oireet pahenevat, Mäkijärvi toteaa. 

Tuoreimmat aiheesta

HUS