Lasta yrittävien vanhempien tulisi välttää alkoholin juomista jo hyvissä ajoin ennen hedelmöitystä, tuore meta-analyysi esittää.
European Journal of Preventive Cardiology -tiedelehdessä ilmestyneen tutkimuksen mukaan niin äitien kuin isienkin alkoholin käyttö jo ennen raskaaksi tuloa vaikuttaa lapsen sydänriskeihin. Lasta yrittävien pariskuntien olisikin hyvä pitäytyä alkoholin juomisesta.
Tulevien isien alkoholin käyttö kolme kuukautta ennen raskautta sekä raskauden ensimmäisellä kolmanneksella nostaa lapsen riskiä synnynnäisiin sydänvikoihin 44 prosentilla ja äideillä 16 prosentilla verrattuna alkoholia käyttämättömiin vanhempiin.
Miehen runsas alkoholin käyttö, yli viisi annosta kerralla, oli yhteydessä 52 prosenttia korkeampaan sydänvian todennäköisyyteen lapsella. Paljon juovilla äideillä riski oli kohonnut 16 prosentilla.
Löydökset perustuvat 55 tutkimuksen analyysiin. Aineisto sisälsi tietoa yli 41 000 vauvasta, joilla oli synnynnäinen sydänvika, sekä yli 297 000 vauvasta, joilla ei ollut synnynnäistä sydänvikaa. Tutkimus osoittaa yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta alkoholin käytön ja vauvan synnynnäisten sydänvikojen välillä.
Aiemmissa tutkimuksissa alkoholille altistumisen on huomattu muuttavan spermaa, mikä voi selittää nyt tehtyjä löydöksiä.
Alkoholin juomista kannattaa välttää jo raskautta yrittäessä
Tutkijat varoittavat tiedotteessa, että lasta yrittävien pariskuntien tulisi välttää alkoholin juomista jo hyvissä ajoin ennen hedelmöittymistä. Heidän löydöksensä vihjaavat, että miesten ei tulisi käyttää alkoholia puoli vuotta ja naisten vuotta ennen hedelmöittymistä. Naisten ei tulisi juoda alkoholia myöskään raskauden aikana.
Suomessa syntyy noin 500 sydänvikaista lasta vuodessa, Terveyskirjasto kertoo. Normaalisti lapsen riski saada sydänvika on noin prosentin luokkaa. Jos yhdellä lapsella perheessä on sydänvika, riski sydänvikaisen sisaruksen syntymiseen noin 3 prosenttia.
LUE MYÖS: Heidi ja Tuomas tiesivät odottavansa vaikeasti sydänsairasta lasta – päättivät pitää vauvan: "Jokainen leikkaus tarkoittaa sitä, ettei pikkusisko välttämättä tule takaisin"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Science Daily, CNN, European Journal of Preventive Cardiology, Terveyskirjasto