Näin Sebastian Lämsä selitti puukotusta poliisille: "Tiedustelupalvelu seuraa minua"

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Kun poliisi kuulusteli Oulun kauppakeskus Valkeassa tapahtuneesta puukotuksesta epäiltyä äärioikeistotaustaista Juhani Sebastian Lämsää, tämä antoi teolleen erikoisen selityksen.

Lämsä on kuulusteluissa myöntänyt 12-vuotiaan puukottamisen, mutta kiistänyt tappamistarkoituksen ja sen, että kyse olisi ollut ulkomaalaisvastaisesta toiminnasta. Lisäksi hän yritti lyödä 14-vuotiasta poikaa puukolla ylävartaloon, muta teko ei toteutunut, koska uhrin onnistui juoksemaan karkuun.

Poliisi pyysi Lämsää aluksi kertomaan itsestään ja elämäntilanteestaan. Sen sijaan Lämsä alkoi heti kuulustelun alussa kertomaan erikoista tarinaa ja sanoi menevänsä suoraan asiaan.

– Oletteko tietoisia siitä, että olen ilmoittanut KRP:lle siitä, että joku ulkomainen tiedustelupalvelu seuraa minua? Olen siitä ilmoittanut KRP:lle 2023 juhannuksen jälkeen. Ilmoitin siitä silloin suoraan KRP:n (todennäköisesti henkilön nimi). Voisin palata tähän asiaan tarkemmin vielä myöhemmin. Mutta olen varma siitä, että tällä tiedustelupalvelulla on teknologiaa, jolla pystyy lukemaan ajatuksia ja ehkä muokkaamaan niitä.

Poliisi kysyi Lämsältä, mistä tälle on tullut tällainen ajatus. Lämsä kertoi selittävänsä sen yksityiskohtaisesti myöhemmin.

– Tähän asiaan se liittyy siis niin, että kun ne lukee ajatuksia ja mahdollisesti muokkaa niitä, niin niillä on netissä sellaisia salaisia ryhmiä joille ne dumppaa tätä tietoa mun elämästä.

"Ne miehet vilkaisi mua"

Poliisi kysyi Lämsältä, millaisista ryhmistä on kyse. Sitten Lämsä kertoi poliisille oman versionsa siitä, miksi puukotti alaikäistä uhria.

– Pidin mahdollisena, että ne joita yritin puukottaa saa minusta tietoa näiltä ryhmiltä.

– Sitten siinä matkalla, kun menin autolla, niin siinä oli nämä kolme tyyppiä. Kaksi miestä ja yksi nainen. Näytti siltä, että ne miehet vilkaisi mua. Että ne siis noteerasi kuka mä olen. Ne käyttäytyi silleen ivallisesti. En siis näe kovin hyvin, kun minulla on lasit, mutta en yleensä käytä niitä. Mutta sen käsityksen sain siitä. Sitten niin kuin mä sanoin, niin tämä seuranta on jatkunut jo pitkään. Mä en siis tiedä seuraako juuri nämä henkilöt minua, mutta saattaa seurata. Hermot oli kireällä sen seurannan
takia ja sen takia, että töissä oli stressiä. Mutta enemmän sen seurannan takia.

– Sitten mulla kilahti. Mä seurasin niitä ja sitten kun mä olin niin lähellä. Ni sitten mä puukotin sitä toista. Sitten se toinen lähti juoksemaan karkuun ja aloin juoksemaan sen perässä.

Poliisin mukaan mies hyökkäsi täysin yllättäen 12-vuotiaan pojan kimppuun ja puukotti tätä useita kertoja takaapäin.

Mies yritti poliisin mukaan lähteä myös puukotuksen uhrin seurassa olleen 14-vuotiaan pojan perään, mutta vartija puuttui tilanteeseen.

Syyttäjä vaatii Lämsälle rangaistusta kahdesta murhan yrityksestä ja yhdestä laittomasta uhkauksesta.

Oikeus on määrännyt Lämsän jo aiemmin mielentilatutkimukseen.

Lue myös:

    Uusimmat