Britannian sopimukseton ero EU:sta vaikuttaa monin tavoin Suomen kansalaisiin ja yrityksiin. Tavoitteena on edelleen saada voimaan aiemmin neuvoteltu erosopimus, joka varmistaisi Britannian hallitun eron.
Jos tämä ei onnistu, päädytään sopimuksettomaan eroon, jolloin EU:n perussopimusten ja EU-lainsäädännön soveltaminen Britanniaan lakkaa välittömästi. Britannian on määrä erota Euroopan unionista lokakuun lopussa.
Valtioneuvoston kokoaman listan mukaan sopimukseton ero vaikuttaisi merkittävästi niin Suomen kansalaisten kuin suomalaisten yritysten arkeen.
1. Matkustus
Sopimuksettomalla erolla olisi merkittävät vaikutukset matkustamiseen. Brittilentoyhtiöt eivät voisi enää operoida EU:n sisäisiä lentoja, joka vaikuttaisi merkittävästi Britannian kautta kulkeviin jatkolentoihin.
2. Viisumi
Suomalaiset eivät tarvitsisi viimeisimmän tiedon mukaan Britanniaan viisumia, kunhan vierailuja ei kerry puolen vuoden sisällä yli 90:ä päivää.
3. Rajoituksia tuontiin
Tuliaisten ja muiden tuomisten arvoa valvottaisiin. Lisäksi lääkkeiden, elintarvikkeiden, kasvien, sekä siementen tuontiin tulisi rajoituksia. Myös matkatavaroiden tullitarkastus tekisi paluun.
4. Verkkokauppaostokset tullattaviksi
Britanniasta suuntautuva verkkokauppa muuttuisi samanlaiseksi, kuin esimerkiksi Kiinasta tai Yhdysvalloista ostaminen. Jos tuotteen arvo ylittää 22 euroa, siihen lisätään vero, jonka lisäksi ostos täytyy tullata. Myös verkko-ostamiseen liittyvään kuluttajasuojaan tulisi muutoksia.
5. Sopimukseton ero vaikuttaisi lemmikkieläinten tuontiin Britanniasta
EU:n lemmikkieläinpassi ei enää olisi voimassa Britanniassa, eikä sen avulla pystyisi tuomaan lemmikkejä EU:n jäsenmaihin. Esimerkiksi koirat ja kissat tulisi testata ainakin raivotaudin vasta-aineiden osalta vähintään kolme kuukautta ennen matkustuspäivää.
6. Keskeneräisen Erasmus -vaihdon saa suorittaa loppuun
EU:n neuvoston ja Euroopan parlamentin maaliskuussa annetun asetuksen mukaan Erasmus+-vaihdossa olevat henkilöt voivat suorittaa jaksonsa loppuun normaalisti ilman keskeytystä. Asetus ei kuitenkaan kata eron jälkeen alkavia vaihto-ohjelmia. Tulevasta liikkuvuusyhteistyöstä päätettäneen myöhemmin.
7. Vaikutukset yritystoimintaan
Britannian sopimuksettomalla erolla olisi laajat vaikutukset yritystoimintaan. Vaikutukset koskisivat yrityksiä, joilla on vienti-, tuonti- tai investointitoimintaa Britannian kanssa tai käyttävät valmistuksessaan Britanniassa tuotettua sisältöä. EU:lla ei olisi jatkossa Britannian kanssa yhteistyösopimuksia tai -järjestelyjä EU:n puitteissa.
8. Tullit
Britanniasta vietävät ja tuotavat tuotteet pitäisi tullata ja maksaa niistä vienti- ja tuontitulleja. Myöskään brittiläisten myöntämät todistukset tai sertifioinnit EU-vaatimuksenmukaisuudesta eivät enää soveltuisi, vaan ne pitäisi hankkia uudelleen EU-alueelta.
9. EU-tavaramerkkeihin muutoksia
Aineettomiin oikeuksiin, kuten EU-tavaramerkkeihin ja tekijänoikeuksiin saattaa tulla muutoksia. EU:ssa myönnetyt oikeudet eivät enää välttämättä kattaisi automaattisesti Britanniaa. Oikeuksien ulottuminen Britanniaan saattaa vaatia vastaisuudessa yrityksiltä lisätoimia.
10. Muutoksia arvonlisäverotukseen
Ero voi lisäksi aiheuttaa muutoksia myös arvonlisä- tai valmisteverotukseen sekä menettelyihin.