Britannian parlamentti äänesti kovan brexitin torjumisen puolesta – Johnson haluaa uudet vaalit, parlamentti hylkäsi esityksen

Brexit Boris Johnson
Pääministeri Boris Johnson ilmoitti äänestyksen jälkeen, että jos hän on pääministerinä Britannia lähtee EU:sta lokakuun lopussa.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 04.09.2019 14:56(Päivitetty 04.09.2019 23:55)
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Eevi Kinnunen

eevi.kinnunen@mtv.fi

Britannian parlamentin alahuone keskusteli ja äänesti tänään laista, jolla estettäisiin Britannian eroaminen Euroopan unionista ilman sopimusta. MTV Uutiset seurasi tapahtumia tässä artikkelissa.

Britannian parlamentin alahuoneen istunto alkoi noin kello 14 Suomen aikaan.

Parlamentti piti tiistaina ensimmäisen istuntonsa kesätauon jälkeen, ja keskustelu brexitistä oli myrskyisä. Oppositio ja hallitusta vastaan kapinoivat konservatiivit vaativat esityksessään sopimuksettoman brexitin estävän lain valmistelun aloittamista. He voittivat äänestyksen äänin 328–301.  

Parlamentti äänesti laista keskiviikkona ja lain valmistelu etenee. Lakiehdotuksen täytyy vielä torstaina saada hyväksyntä parlamentin ylähuoneelta. Jos laki hyväksytään, Johnsonin on pyydettävä kolmen kuukauden lisäaikaa EU:lta. 

MTV Uutiset päivitti tähän artikkeliin parlamentin istunnon tärkeimmät käänteet. Lähteet: MTV Uutiset, Reuters, STT

Kello 23.36: Parlamentti hylkäsi ehdotuksen vaaleista

Britannian parlamentin alahuone ei hyväksynyt pääministeri Boris Johnsonin hallituksen esitystä uusien parlamenttivaalien järjestämisestä. Kansanedustajista 298 tuki vaaleja ja 56 vastusti niitä. Vaalien tueksi olisi tarvittu 434 ääntä eli kaksi kolmasosaa äänistä.
Oppositioon kuuluva työväenpuolue pidättäytyi äänestämästä.

Kello 23.30: Parlamentti aloitti äänestyksen ennenaikaisista vaaleista

Britannian parlamentin alahuone aloitti puheenvuorojen jälkeen äänestyksen siitä, tulisiko maassa järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit. 

Kello 22.03: Boris Johnson edelleen irrottamassa brittejä EU:sta keinolla millä hyvänsä

Pääministeri Boris Johnson kommentoi, että hän haluaa uudet vaalit lokakuun 15. päivä. Lisäksi hän aikoo edelleen irrottaa Britannian EU:sta, jos on itse pääministerinä. 

Kello 21.51: Brexitin estävän lain valmistelu etenee, laki alahuoneessa läpi

Brittiparlamentti on hyväksynyt sopimuksettoman EU-eron torjuvan lain valmistelun jatkamisen. Äänestys päättyi tulokseen 327–299. Lakiehdotus siirtyy nyt parlamentin ylähuoneen käsittelyyn. Käsittelyn on määrä olla torstaina. 

Kello 21.30: Alahuone alkoi taas äänestää laista

Brittiparlamentin alahuone aloitti toisen äänestyksen siitä, jatketaanko sopimuksettoman brexitin estävän lain valmistelua. Lakiehdotuksesta äänestettiin jo aiemmin keskiikkona, ja ensimmäisessä äänestyksessä ehdotus hyväksyttiin.

Jos ehdotus hyväksytään myös toisessa äänestyksessä, se etenee ylähuoneen käsittelyyn.

Klo 20.45: Kapinallisten rintama kasvoi kahdella

Ensimmäisen äänestyskierroksen numerot osoittivat, että hallituksen linjaa vastustava rintama ei ollut päivässä huvennut vaan itse asiassa kasvanut kahdella. Alahuoneessa 329 äänesti puolesta, ja 300 vastaan. Eilen ero oli vielä tiukempi, kun ehdotus lakiesityksen tuomisesta parlamentin käsittelyyn voitti äänin 328–301. 

Tämä povasi huonoa menestystä Johnsonin aikeille tuoda vielä samana iltana äänestykseen oma ehdotuksensa ennenaikaisista parlamenttivaaleista 15.  lokakuuta.

Ehdotuksen läpimeno vaatisi kahden kolmasosan enemmistön, mutta työväenpuolue ei luota Johnsoniin eikä aio tukea esitystä.

Klo 20.30: Lakiesityksen puinti jatkuu 

Parlamentin alahuone jatkaa lakiesityksen käsittelyä ja siihen tehtyjä muutosehdotuksia.

Konservatiivit syyttävät oppositiota siitä, että heidän perimmäinen motivaationsa lakiesitykselle on koko EU-eron kaataminen. 

Pääministeri Boris Johnson on toistanut omalle konservatiiviryhmälleen viestiä, että jos hän häviää äänestyksen lakiesityksestä, vaalit täytyy järjestää 15. lokakuuta ja Britannian täytyy lähteä EU:sta 31. lokakuuta. 

Klo 19.21: Lakiesityksen ensimmäinen vaihe hyväksytty parlamentissa

Ensimmäisessä äänestyksessä äänestettiin siitä, jatketaanko sopimuksettoman brexitin estävän lain valmistelua. 

Parlamentaarikoista 329 äänesti puolesta, ja 300 vastaan. 

Laki edellyttäisi pääministeriä pyytämään EU:lta lykkäystä brexitiin, jos uutta erosopimusta ei synny lokakuun EU-huippukokoukseen mennessä.

Britannian on ollut määrä erota EU:sta 31. lokakuuta, mutta laissa kaavailtu jatkoaika jatkuisi ensi tammikuun loppuun saakka.

Lakiehdotuksesta äänestetään vielä toistamiseen siihen esitettyjen muutosten käsittelyn jälkeen. Jos ehdotus hyväksytään myös toisessa äänestyksessä, se etenee parlamentin ylähuoneen käsittelyyn. 

Klo 17.25: Parlamentti aloittelee lakiesityksen käsittelyä

Oppositio on ilmoittanut, että lakiesityksen päätarkoitus on estää se, että Britannia voisi erota EU:sta ilman sopimusta. 

Klo 16.55: Oppositio tukee uusia vaaleja, jos sopimukseton brexit ei ole enää uhka

Myös oppositio pääsi ääneen pääministerin kyselytunnilla. Oppositio sanoi hallituksen menolisäyslupauksia huijaukseksi.

Oppositiossa olevan Työväenpuolueen Jonathan Reynolds ilmoitti istunnon tauolla BBC:lle, että puolue suostuu uusiin parlamenttivaaleihin, jos sitä ennen säädetään laki, joka estää sopimuksettoman brexitin. Puolueen mukaan sopimukseton brexit on pääasia.

Klo 15.45: Valtiovarainministeri Sajid Javid lupasi lisää rahaa

Valtiovarainministeri Sajid Javid lupasi puheessaan lisäbudjettia ainakin terveydenhuoltoon, koulutukseen ja puolustukseen. Lisäksi hän lupasi lisätä Britannian julkisia menoja 13 miljardilla. Oppositio on vaatinut menolisäyksiä ja säästökurin lopettamista, joten niiden on vaikea vastustaa sitä.

Analyytikot ovat varoittaneet tekemästä lupauksia suurista menolisäyksistä ennen kuin tiedetään, miten brexit vaikuttaa Britanniaan. Sen arvioidaan heikentävän Britannian budjetin luotettavuutta. 

Klo 14.55: Irlannin ulkoministeri: Irlanti tukee brexitin lykkäystä

Irlannin ulkoministeri Simon Coveney sanoo, että Irlanti tukee lykkäystä Britannian EU-erolle, jos sellainen myönnetään. 

Coveney sanoo myös, että prosessissa ei voida edetä, ellei Britannia esitä konkreettisia ehdotuksia, jotka korvaisivat EU:n ehdottaman ns. "backstopin" Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle. 

Coveney varoitti myös irlantilaisia yrityksiä varautumaan kaikista pahimpiin vaihtoehtoihin brexitin suhteen. Hänestä on naiivia olla valmistautumatta sopimuksettomaan eroon.

Klo 14.26: Johnson ehdottaa parlamenttivaaleja 15. lokakuuta 

Pääministeri Boris Johnson kutsui myöhemmin päivällä käsittelyyn tulevaa opposition lakialoitetta brexitin lykkäämisestä jälleen "antautumiseksi" ja kertoi, että neuvotteluissa EU:n kanssa on edistytty.

Johnson kehotti työväenpuolueen Jeremy Corbynia suostumaan uusien parlamenttivaalien pitämiseen 15. lokakuuta. Aiemmin mahdollisena vaalipäivänä on mainittu 14. lokakuuta.

Corbynin mukaan Johnsonin väitteet edistymisestä tai edes neuvottelujen käymisestä EU:n kanssa eivät pidä paikkaansa.

Tuoreimmat aiheesta

Brexit