Sopimuksettomasta brexitistä seuraa suomalaisille monenlaista päänvaivaa – muun muassa verkko-ostosten tekeminen vaikeutuu

1:55img
Britanniassa parlamentti aikoo koota voimansa hallituksen määräämän istuntotauon kumoamiseksi.
Julkaistu 02.09.2019 18:32

MTV UUTISET – STT

Sopimukseton brexit lokakuun lopulla hankaloittaisi suomalaisten arkea monellakin tavalla, tiedottaa valtioneuvosto.

Sopimukseton brexit saattaa aiheuttaa suomalaisille ylimääräistä päänvaivaa lentomatkustamisen suhteen. Suorat lennot EU-maiden ja Britannian välillä pyritään turvaamaan, mutta sopimukseton ero voi vaikuttaa Britannian kautta kulkeviin jatkolentoihin. Brittiyhtiöt eivät voi eron jälkeen enää operoida EU:n sisäisiä lentoja.

Suomalaiset eivät näillä näkymin tarvitse viisumia jatkossakaan Britanniaan matkustaessaan, kunhan maassa oleskelee yhteensä korkeintaan 90 vuorokautta puolen vuoden ajanjakson aikana.

Lue myös: Kova brexit kurittaisi myös suomalaisia: Briteissä asuvat jäämässä ilman kansaneläkettä

Verot ja tullit verkkokauppaostoksiin 

Britanniassa matkustelevan puhelin- ja datayhteyksistä maksamat roaming-maksut voivat kasvaa.

Sopimukseton ero aiheuttaa myös monia muutoksia yrityksille. Vaikutuksiin voi tutustua valtioneuvoston kanslian sivuilla.

Sopimukseton EU-ero aiheuttaa lisämutkia myös verkkokaupassa. Brittiläisistä verkkokaupoista tavaraa Suomeen tilaavan olisi jatkossa otettava huomioon tullaus ja verotus. Jos tuotteen arvo ylittää 22 euroa, siihen lisätään vero.

Sopimukseton ero vaikuttaisi myös lemmikkieläinten tuontiin Britanniasta. EU:n lemmikkieläinpassi ei ole enää voimassa Britanniassa.

Opiskelijoista Erasmus+-vaihdossa olevat voivat suorittaa jaksonsa loppuun normaalisti. Eropäivän yli Britanniassa olevien erasmusopiskelijoiden ei siis tarvitse keskeyttää vaihtoaan tai harjoitteluaan.

Eron jälkeen alkavat vaihto-ohjelmat ovat kuitenkin yhä avoin kysymys, josta päätetään myöhemmässä vaiheessa. 

Lue myös: Britanniassa valmistaudutaan ratkaisevaan brexit-taisteluun: "Tämä viikko voi olla viimeinen mahdollisuutemme"

Tuoreimmat aiheesta

Brexit