Britannia ja Euroopan unioni pääsivät eilen eli jouluaattona sopuun uudesta kauppa- ja yhteistyösopimuksesta. STT kokosi yhteen sopimuksen ydinkohdat.
Britannian ero Euroopan unionista tuli voimaan alkuvuodesta, mutta kauppasuhde on jatkunut ennallaan siirtymäajan turvin. Siirtymäaika loppuu vuodenvaihteessa, jolloin maa jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton. Sen takia ratkaisua haettiin kuumeisesti viime hetkiin saakka.
Jos ratkaisua ei olisi syntynyt, Britannian ja EU:n välille olisi muodostunut tulliraja ja kaupankäynti olisi vaikeutunut huomattavasti rajamuodollisuuksien vuoksi.Ihmisten, tavaroiden, palveluiden ja pääoman vapaa liikkuvuus Britannian ja EU:n välillä kuitenkin päättyy.
Mistä kaikesta sovittiin?
Britannia ja EU sopivat tavarakaupan ja palveluiden lisäksi muun muassa valtiontuista, kilpailusta, verotuksen läpinäkyvyydestä, tietosuojasta, sosiaaliturvasta, kestävästä kehityksestä, kalastuksesta, lentoliikenteestä ja sosiaaliturvasta.
Mitä tapahtuu EU:n ja Britannian väliselle tavarakaupalle?
Lue myös: Näin rajusti Brexit-sopu iskee vaihto-opiskelijoihin Suomessakin: "Tämä on tietysti monille suuri pettymys"
EU:n ja Britannian välinen tavarakauppa jatkuu pääasiassa ilman tullimaksuja ja kiintiöitä. Kaupankäynti ei kuitenkaan jatku entisellään, sillä Britannia ei enää kuulu Euroopan unionin sisämarkkina-alueeseen.
Tämä tarkoittaa, että byrokratia tulee lisääntymään ja kaupankäynnistä voi siten tulla kalliimpaa. Britanniasta EU:hun tulevilta tuotteilta ja EU:sta Britanniaan meneviltä tuotteilta edellytetään jatkossa muun muassa erilaisia todistuksia, selvityksiä, sertifikaatteja ja kauppatavaroille voidaan tehdä erilaisia tarkastuksia.
Euroopasta muuttajille varallisuusvaatimuksia
EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus Britanniaan päättyy ja EU-kansalaisten maahantuloon ja oikeuksiin tulee rajoituksia. Turistit eivät tarvitse Britanniaan matkustaessa jatkossakaan viisumia, mutta maassa saa oleskella useimmissa tapauksessa vain kuuden kuukauden ajan.
Matkailu Britanniassa saattaa tulla nykyistä kalliimmaksi, sillä turistien on maksettava muun muassa roaming-maksuja. Jos Britanniaan haluaa muuttaa pysyvästi, siihen kuuluu uusia vaatimuksia muun muassa varallisuudesta.
Mitä tapahtuu kalastukselle?
Kalastuksesta käytiin kovaa kiistaa ja se oli yksi neuvotteluiden vaikeimmista kohdista. Britannialaiset kalastajat eivät ole suhtautuneet suopeasti EU-maiden kalastajiin Britannian vesillä. Sopimuksessa päädyttiin kompromissiin, että EU-maiden kalastajat pääsevät brittiläisille vesille vielä 5,5 vuoden ajan, mutta EU-maiden kalastajien saalismäärää vähennetään.
EU-kalastajien saalismäärää vähennetään noin neljänneksellä.Kun reilun viiden vuoden määräaika umpeutuu, EU:n ja Britannian on neuvoteltava kalastuksesta uudelleen. Suomi ei kalasta Britannian vesillä, mutta sopu oli tärkeä esimerkiksi Ranskalle, Hollannille ja Tanskalle.
Entä mistä ei sovittu?
Sopimus ei kata ulkopolitiikkaa, ulkoista turvallisuutta eikä puolustusyhteistyötä, koska Britannia ei halunnut ottaa näitä sopimukseen mukaan. Jatkossa siis Britannian ja EU:n välillä ei ole järjestelyä, jolla voitaisiin vastata ulkopoliittisiin haasteisiin esimerkiksi pakotteiden määräämiseen.
Mitä tapahtuu seuraavaksi?
Neuvottelutuloksen syntyminen ei vielä ole lopullinen niitti, sillä sopimukselle tarvitaan EU-jäsenmaiden neuvoston, Euroopan parlamentin ja Britannian hyväksyntä. Sopimuksen on kerrottu olevan yli tuhat sivua. Tällä hetkellä ympäri EU-maita ja Britanniassa asiantuntijat kahlaavat läpi sopimustekstiä.
Suomessa kannan sopimukseen muodostaa eduskunnan suuri valiokunta. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on sanonut, että sopimus tulee eduskuntaan mahdollisimman pian ennen vuoden vaihdetta.Britannian parlamentin on tarkoitus käsitellä sopimusta keskiviikkona. Sekä ala- että ylähuoneen on määrä äänestää asiasta.