Koiranulkoiluttajat ovat sen jo huomanneet: Punkkikausi on alkanut. Nyt on aika suojata lemmikkisi punkkien levittämiltä taudeilta, kuten myös ulkoilemaan tottuneet kissat. Markkinoilla on monenlaisia valmisteita, joista voit valita. Tässä vinkkejä.
Punkit kannattaa häätää omalle lemmikille parhaiten soveltuvalla valmisteella, sillä punkit levittävät myös lemmikkeihin sairauksia.
Näin estetään myös punkkitartunta ihmisiin lemmikin välityksellä, huomauttaa pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio Animagi Aurinkolahdesta.
Markkinoilla on monenlaisia punkkien torjuntaan tarkoitettuja aineita ja keinoja, sekä reseptillä että vapaan kaupan markkinoilla.
Makutabletti
Uusimpana punkkilääkkeenä on koiralle soveltuva makutabletti. Se tappaa punkkeja 3 kuukauden ajan.
Makutablettina annetun punkkilääkkeen etuna on käytön helppous ja pitkä vaikutusaika. Uusimmat ja pitkävaikutteisimmat punkkilääkkeet ovat reseptilääkkeitä.
Punkkikaulapanta
Tepsiikö punkkikaulapanta oikeasti, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio Animagi Aurinkolahdesta?
– Lääkkeellinen punkkikaulapanta tepsii hyvin, yrttipanta ei ole samalla tavoin tehokas.
– Lääkkeellisen pannan tehoaika on 6-8 kk. Pannan käyttöohje kannattaa lukea huolellisesti, sillä jos panta on liian löysällä, se ei tehoa yhtä hyvin, Kaimio huomauttaa.
Osa pannoista tulee poistaa uimisen ajaksi. Reseptillä oleva panta sopii myös kissoille.
Lue käyttöohjeet huolellisesti.
Paikallisvaleluliuokset
Mitä pitää tietä iholle siveltävistä liuoksista?
– Iholle siveltävät liuokset tehoavat punkkeihin noin 4 viikon ajan, erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio kertoo.
– Vain osa valmisteista soveltuu kissoille.
Lääke laitetaan iholle. Karvoihin tehdään pieni jakaus ja lääke pipetoidaan iholle esimerkiksi niskaan, mistä eläin ei yllä nuolemaan sitä pois.
Paikallisvaleluliuoksia on erilaisia ja niiden vaikuttavat aineet ja vaikutusmekanismit vaihtelevat: osa soveltuu uimarikoirille, toisien teho heikkenee uimisen tai toistuvien pesujen myötä. Lue käyttöohje huolellisesti.
Onko haittavaikutuksia?
Kaikista punkkilääkkeistä voi tulla myös haittavaikutuksia, muistuttaa Kaimio.
Pannat ja paikallisvaleluliuokset voivat aiheuttaa ihoärsytystä, harvinaisena haittavaikutuksena jopa neurologisia oireita.
– Jos huomaat haittavaikutuksia, ota panta heti pois, ja pese pannan tai valeluliuoksen kanssa kosketuksissa oleva ihoalue shampoolla. Ota sitten yhteyttä eläinlääkäriin.
Tabletti on Kaimion mukaan hyvin siedetty, mutta sekin saattaa aiheuttaa muun muassa mahaärsytystä.
Muista hävittää pannat ja valeluliuospakkaukset pakkauksen ohjeen mukaan, ettei niistä koidu haittaa esimerkiksi vesieläimille.
Lue myös: