Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ehdotti tiistaina Kymmenen uutisissa, että koronarokotusten antamisessa apua haettaisiin terveysalan opiskelijoilta ja Puolustusvoimilta.
Tarve lisähenkilöstölle on erityinen, jos kolmansien rokotteiden rokotusväliä päätetään lyhentää nykyisestä 5-6 kuukaudesta.
Lue myös: Lyheneekö rokotusväli? Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä keskustelee asiasta torstaina
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan avuksi rokotetalkoisiin voisi tulla myös osatyökykyiset ja osa-aikaiset sekä hiljattain eläkkeelle jääneet hoitajat.
– Näin voisimme saada rokotuksiin mukaan useita tuhansia hoitajia, Paavola arvioi MTV Uutisille.
Paavolan mukaan heidän käyttämisensä ei mitenkään vähennä potilasturvallisuutta. Hän korostaa, että tarvitsemme 3. rokoteannoksen, ja mainitsee esimerkkinä Israelin, jossa sairastuvuus lähti selvää laskuun 3. rokoteannoksen jälkeen.
Lähihoitajat myös rokottamaan?
Sosiaali- ja terveysministeriö selvityksessä on, voisivatko lähihoitajat toimia rokottajina rokotuskoulutuksella. Tällä hetkellä vain lääkäri tai asianmukaisen rokotuskoulutuksen saanut hammaslääkäri, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö voi rokotuksen antaa.
Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen arvostelee Suomen tapaa toteuttaa rokotukset. Hänen mukaansa niitä pitäisi johtaa selkeämmin.
Rytkönen sanoo, että Suomessa saataisiin "hetkessä" miljoona rokotetta annettua, jos mukaan rokotuksiin saataisiin työterveyshuolto sekä eläkkeellä olevia hoitajia.
Myös STM toivoo työterveyshuoltoa nykyistä vahvemmin mukaan koronarokotuksiin. Asiaa koskevaa asetusta on tarkoitus muuttaa lähiaikoina.
Rytkönen nostaa esiin ministeri Kiurun tavoin myös Puolustusvoimat, jossa on paljon terveydenhoitoalan ammattilaisia, joita voisi hyödyntää rokotusten antamisessa.