HUS eläköityneille terveydenhuollon ammattilaisille ja opiskelijoille: "Tulkaa rokottamaan"

1:49img
Kolmannet koronarokotukset etenevät hitaasti - yli 80 vuotiaistakin vain joka toinen saanut rokotteen.
Julkaistu 15.12.2021 14:37(Päivitetty 15.12.2021 14:45)
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin mukaan koronavirusrokotusten vauhdittaminen on nyt ensisijainen toimenpide epidemian hillitsemisessä. 

Kolmansien koronavirusrokotusten nopean etenemisen esteenä on pula rokottajista, HUS tiedottaa.

– HUS ja useat Uudenmaan kunnat vetoavat eläkkeellä tai muutoin terveydenhuollon tehtävistä poissa oleviin terveydenhuollon ammattilaisiin sekä opiskelijoihin, jotta nämä tulisivat rokottamaan, HUS jatkaa.

Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen sanoo, että HUS haluaa toteuttaa kolmannet rokotukset nopeasti.

– Tarvitsemme tämän vuoksi lähiviikkoina runsaasti lisää rokottajia, hän sanoo.

Lue myös: HS: Omikronin osuus pääkaupunkiseudun koronatartunnoista hurjassa kasvussa

HUSilla ja alueen kunnilla on yhteinen näkemys siitä, että rajalliset terveydenhuollon resurssit tulee kohdentaa nimenomaan rokottamiseen.

– Testausmäärien lisäämisellä emme saa epidemiaa hallintaan. Testaaminen itsessään ei hillitse epidemiaa, ellei siihen kytkeydy tehokas tartunnanjäljitys, sanoo vastaava johtajaylilääkäri Jari Petäjä HUSista.

– Yksittäisen tartunnansaaneen kontaktien jäljittäminen voi olla hyvinkin aikaa vievää. Resurssien käyttäminen rokottamiseen on huomattavasti tuottavampi keino hillitä epidemiaa, Petäjä jatkaa.

Koronarokotteen saavat pistoksena antaa asetuksen mukaan lääkäri, hammaslääkäri ja asianmukaisen koulutuksen saanut terveydenhoitaja, sairaanhoitaja, kätilö ja sairaanhoitajana laillistettu ensihoitaja, HUS luettelee.

– Toivomme, että esimerkiksi eläkkeellä, erilaisilla työvapailla tai muissa tehtävissä olevat terveydenhuollon ammattilaiset sekä alan opiskelijat tulisivat rokottamaan, vaikka lyhyeksikin ajaksi, sanoo vastaava johtajaylilääkäri Petäjä toteaa.

Lue myös: Hanna Nohynek 5–11-vuotiaiden rokotuksista MTV Uutisille: "Riskiryhmillä havaittu vakavampiakin tautimuotoja" – 3. rokotevälin aikaistamisesta voi olla myös haittaa

Lue myös: Krista Kiuru MTV:lle: Omikron-hyökyaalto lähestyy – rokotustalkoisiin halutaan työterveys, opiskelijat, eläkeläiset ja Puolustusvoimat

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus