Syöpään sairastunut englantilainen nainen parantui taudistaan tekoälyn avulla. Lupaavasta hoitomuodosta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Kohdunkaulan syöpään sairastunut 44-vuotias Emma McCormick parantui taudistaan tekoälyä hyödyntävän adaptiivisen sädehoidon ansiosta. Hän on ensimmäinen potilas, jota Britanniassa on kyseisellä menetelmällä hoidettu.
Uudenlaisessa hoitomuodossa tekoäly kohdistaa sädehoitoa sitä tarvitseville alueille tietokonekerroskuvauksesta saatujen tietojen avulla. Näin pystytään välttämään terveiden kudosten tuhoutumista sekä rajoittamaan hoidosta aiheutuneita haittoja.
Emma sai tekoälyn ohjaamaa hoitoa viidesti viikossa viiden viikon ajan. Sen jälkeen häntä hoidettiin kaksi viikkoa brakyterapialla, joka tarkoittaa kudoksensisäistä, lyhytetäisyyksistä sädehoitoa.
Elokuussa terveen paperit saanut Emma toivoo, että hänen tapauksestaan saadut tiedot auttavat jatkossa muita sairastuneita. Onnistumisen seurauksena Emmaa hoitaneessa Royal Surrey Countyn sairaalassa myös yhdeksää muuta kohdunkaulaan syöpään sairastunutta potilasta hoidetaan nyt samalla menetelmällä.
Lue myös: Lääkärin oire ei johtunutkaan vaihdevuosista – varoittaa nyt muita naisia: "Vaarallinen merkki"
Tekoäly voi mullistaa syövän hoidon
Tekoäly on mullistamassa syöpätutkimusta, mutta myös taudin hoitoa. Tekoälystä toivotaan apua muun muassa entistä yksilöllisemmän hoidon antamiseen.
Docrates Syöpäsairaala kertoo, että sädehoidon kohdistamisen ulkoistaminen ohjelmistolle nopeuttaa lääkärin työtä ja antaa tälle aikaa keskittyä potilaan yksilöllisiin tarpeisiin, kuten syövän levinnäisyyden ja aggressiivisuuden huomioimiseen.
Tekoälyn avulla voidaan helpottaa myös lääkäripulaa sekä pienentää inhimillisten virheiden mahdollisuutta.
Kohdunkaulan syöpää seulotaan papakokeella. Katso videolta, miten irtosolunäyte otetaan.
1:21