Näin tunnistat homeongelman – huomioi oireesi

Kosteuden takia purettua parkettia.
Kosteuden takia purettua parkettia.Lehtikuva
Julkaistu 18.02.2013 15:15(Päivitetty 19.06.2013 09:39)
Toimittajan kuva

Antti Mälkönen

antti.malkonen@mtv.fi

AnttiMalkonen

Ummehtunut tai esimerkiksi vanhan maakellarin haju on yleisin tapa havaita homeongelma. Home ei kuitenkaan välttämättä haise miltään tai tuoksuu jopa hyvälle. Tunnistamisessa tärkeintä onkin tarkkailla itseään ja omaa oireiluaan.

– Ei sellaista asiaa kyseenalaista, mitä ei huomaa. Sen takia onkin tärkeää huomioida itseään ja ajatella asiaa. Jos huomaat oireita, jotka lähtevät pois, kun itse lähdet esimerkiksi viikoksi lomalle ja palattuasi takaisin myös oireet palaavat parin päivän päästä takaisin, Sisäilmayhdistyksen sisäilmaneuvoja Aila Laine-Sarkkinen kertoo esimerkkinä mitä tulisi huomioida.

Laine-Sarkkinen kannustaa käyttämään myös omaa nenää havainnointiin.

– Ihmisten vaatteissa huomaa monta joskus kummallisen vanhan hajun. Jos vaikka kassajonossa tunnistan hajun, niin vaihdan kyllä jonoa, sillä muuten alkavat silmät vuotaa ja nenää kutittaa.

– Eihän kukaan pähkinäallergikkokaan ajattele, että tuossa on noin vähän pähkinää, joten voin syödä sen, Laine-Sarkkinen vertaa.

Ihminen kuitenkin tottuu hajuihin nopeasti. Ystäviä ja tuttavia kannattaakin käyttää hyväkseen ja kysyä heiltä suoraan asunnon tuoksusta.

Asiantuntija-apuun kannattaa luottaa

Epäillyn homeongelman havainnoinnin ja tunnistamisen jälkeen ensimmäisenä kannattaa tarkistaa, että ilmanvaihto on kunnossa. Ongelmaa voi etsiä itse tarkistaen vastaavanlaisen rakennuksen riskirakenteita esimerkiksi Kosteus- ja Hometalkoiden sivulta. Selvittelyssä kannattaa kuitenkin oireiden jatkuessa tukeutua asiantuntija-apuun. Esimerkiksi kunnan rakennusvalvonta- ja terveydensuojeluviranomaiset auttavat homeongelman ja oikeiden korjauskeinojen selvittämisessä.

– Kärjistettynä esimerkkinä kosteusmittausta ei voi tehdä pintamittarilla tuosta noin vaan esimerkiksi isännöitsijä, jonka tehtävä on pitää tilikirjat tasalla eikä puuttua taloteknisiin asioihin. Asialla pitää olla alan koulutuksen saanut ammattilainen, Sisäilmayhdistyksen Aila Laine-Sarkkinen huomauttaa.

Ennen osin kalliidenkin sisäilmatutkimuksen teettämistä, Laine-Sarkkinen kehottaa tutustumaan ja perehtymään oman talonsa ongelmaan sekä tilaan, jota haluaa tutkia.

– Netistäkin löytyy virallisilta sivuilta suuri määrä tietoa ja perustietolistoja ihan ilmaiseksi. Kun lähdetään tilaamaan tutkimuksia, niin pitäisi tietää mitä tutkitaan, eikä vain mitata yleisesti sisäilmaa.

Myös kerrostaloasunnoissa asukkaiden kannatta huolehtia, että ilmanvaihto talossa toimii. Asunto-osakeyhtiölle voi myös tarvittaessa tehdä kirjallisen selvityksen, mikäli kotona ollessaan asukas tulee selvästi sairaaksi. Unohtaa ei sovi myöskään säännöllistä siivousta ja tuuletusta, jolla ilman epäpuhtauksia saadaan vähennettyä.

Homeasiantuntija: Säästöt aiheuttivat miljardien korjauslaskut

Huollatko mieluummin autosi kuin kotisi?

Sisäilmaongelma riivaa jopa kahta kolmasosaa peruskouluista

Yle: Moni asuntorakentaja katsoo laadun heikentyneen

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa