Näin vaimonsa murhasta syytetty perustelee tekoaan – "Olisi parempi, jos hän olisi tappanut minut"

Miehen mukaan hänen ei ollut tarkoitus tappaa vaimoaan, vaan ainoastaan pelotella tätä. Päämääränä hänellä oli omien sanojensa mukaan avioliiton pelastaminen.

Vantaan Tikkurilassa 19. kesäkuuta tapahtuneen henkirikoksen taustalla oli pitkään jatkunut perheriita.

Asiaa käsitellään parhaillaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa, jossa syyttäjä vaatii 49-vuotiaalle srilankalaismiehelle elinkautista vankeusrangaistusta 43-vuotiaan vaimonsa murhasta.

Pariskunnan lapset yhtyvät pääosin syyttäjän vaatimuksiin ja vaativat myös korvauksia. Perheen vanhin lapsi taas katsoo, että isä tulisi tuomita murhan sijasta taposta.

Iltapäivällä syytetty mies pääsi itse ääneen oikeudessa. Aamusta alkaneen käsittelyn aikana hän itki usein ääneen. 

Mies kertoi avustajansa varatuomari Heikki Lampelan välityksellä katuvansa tekoaan ja pitävänsä sitä halveksittavana ja vastenmielisenä. Hän kuitenkin kiistää syyllistyneensä murhaan.

Mies hoiti kotityöt

Mies aloitti puheenvuoronsa pyytämällä anteeksi kaikilta. 

Sen jälkeen hän ryhtyi kertomaan perhe-elämästään. Miehen mukaan perheen asioiden hoitaminen oli pitkälti hänen vastuullaan. Mies kävi ruokakaupassa, teki ruoat, siivosi ja hoiti lapset työpäivänsä jälkeen.

Vaimo vietti paljon aikaa somessa. Hän ei hoitanut kotiasioita, vaan tiesi, että minä hoidan ruoan, siivoamisen ja laskujen maksamisen. Kahdenkymmenen vuoden sisällä hän kävi kaupassa ehkä 10-20 kertaa. Hän kävi töissä, tuli kotiin ja kävi suihkussa ja otti sitten puhelimen käteen, mies sanoi.

Miehen mukaan suuri osa vaimon vapaapäivistäkin kului puhelin kädessä. Mies kiistää rajoittaneensa vaimonsa elämää.

Hän on saanut tehdä mitä haluaa. Hän vain räpläsi puhelinta lastenhuoneessa.

Syyttäjän mukaan miehelle ja naiselle tuli riitaa naisen viestittelystä eräälle miehelle. Riita johti useisiin veitseniskuihin, joihin nainen kuoli.

Mies kertoi oikeudessa, että suhde toiseen mieheen kävi ilmi, kun hän kerran pyysi katsoa naisen puhelinta. Nainen suhtautui pyyntöön epäilevästi.

– Hän myönsi suhteen. Ne olivat aika pahoja viestejä. Olisi parempi, jos hän olisi tappanut minut, kuin seurustelisi toisen miehen kanssa, mies totesi ääni särkyen.

Miehen mukaan hän ja vaimo pääsivät vielä sopuun siitä, että he jatkavat suhdettaan.

Riita repesi puhelimesta

Seuraavaksi syytetty mies kertoi surmapäivän tapahtumista. Hän saapui töistä kotiin noin yhdeltä iltapäivällä mukanaan kauppakassi ja perheen lapsi. Mies joi teetä vaimon ollessa parvekkeella puhelimensa kanssa.

– Hän oli aika kiukkuinen. Yleensä hän keitti teetä, mutta nyt hän vain jankutti ja jankutti, että olen koko ajan vakoilemassa hänen puhelintaan. Hän oli raivona, mies sanoi.

Tilanne rauhoittui jonkin verran, kun mies auttoi vaimoaan videon editoinnissa. Miehen mukaan vaimo ei kuitenkaan ollut tyytyväinen, vaan syytti miestä edelleen puhelimensa vakoilusta. 

Syyttäjän mukaan mies todella vakoili naisen puhelinta ja viestiliikennettä puhelimeen asennetun vakoiluohjelman avulla. Syyttäjä pitää rikosta vakaasti harkittuna, sillä mies oli jo aiemmin uhannut tappaa naisen ja katsoo tämän myös kontrolloineen naisen elämää. Lisäksi mies oli hakenut internetistä tietoa teräaseista ja henkirikoksen rangaistuskäytännöstä.

Hieman myöhemmin illalla tilanne perheen asunnossa kärjistyi miehen ja vaimon riideltyä taas vaimon puhelimesta. Miehen mukaan vaimo syytti häntä puhelimen vakoilusta ja totesi, että hän voi laittaa viestejä kenelle haluaa. Mies kertoo pyytäneensä parvekkeella kovaan ääneen puhunutta vaimoaan sisälle asuntoon.

Haki veitsen keittiöstä

Nainen meni asunnon pienempään wc-tilaan ja mies meni perässä.

– Laitoin oven kiinni. Sama jankutus jatkui. Minä sanoin, että hänen pitää keskittyä perheeseensä ja lopettaa viestien laittaminen miehille.

Miehen mukaan nainen kertoi aikovansa mennä tapaamaan miestä, jonka kanssa oli viestitellyt.

– Menin wc:stä pois, nappasin keittiöveitsen. Tarkoitus oli pelotella häntä. 

Miehen mukaan hän meni takaisin wc:n ja vaimonsa luokse ja seisoi veitsi kädessään noin puoli minuuttia, ennen kuin aloitti puukottamisen.

– Vaimo sanoi, että luuletko, että tuo veitsi pelottaa minua. Hän nauroi. Se ärsytti.

– Mulla tuli tunne, että menetän rakkaan vaimoni. Sen jälkeen en tiedä, mitä tapahtui. Mulla meni pää sekaisin.

Syyttäjän mukaan mies iski naista veitsellä 13 kertaa. Mies itse arvioi iskeneensä naista vain kolme kertaa.

Nainen kuoli useisiin veitseniskuihin. Tekonsa jälkeen mies soitti hätäkeskukseen ja pyysi poliiseja paikalle.

Mies kertoi itku kurkussa, ettei halunnut vaimonsa kuolevan.

– Tämä oli tosi, tosi paha virhe. Minä kadun tätä syvästi. Me olimme naimisissa 22 vuotta. Se oli pitkä aika. Miten minä voin tappaa hänet. Jos ei olisi ollut lapsia, olisin tappanut myös itseni.

Tapausta käsitellään käräjäoikeuden salissa vielä keskiviikkona. Oikeus antaa tuomionsa myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat