Nainen, näin tutkit rinnat oikein – lääkärin vinkit

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Rinnat kannattaa tutkia säännöllisesti, mutta miten se tehdään? Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Teija Lehmonen Mehiläisestä antaa vinkit.

Rintoja tutkimalla nainen voi itse löytää mahdolliseen rintasyöpään viittaavan poikkeaman jo varhaisessa vaiheessa. Mitä nuorempana rintojen säännöllisen tutkimisen aloittaa, sitä paremmin omat rintansa oppii tuntemaan ja mahdolliset poikkeamat havaitsemaan.

Synnytysikäisten naisten rinnoissa olevista löydöksistä suurin osa on hyvänlaatuisia: sidokudoskasvaimia, pieniä kystia tai rasvapatteja, joille ei tarvitse tehdä mitään. Pahanlaatuisia muutoksia löytyy 0,3 prosentilta alle 30-vuotiaista naisista. 

Lääkärissä kannattaa tarkistaa kaikki, mitä rinnoissa ei aiemmin ole ollut. Muutos voi olla esimerkiksi patti, ihomuutos, tavallisen ihon keskellä oleva karheuma tai punoittava läikkä, jossa on lisääntynyttä verisuonikuviota.

Näin tutkit rinnat

1. Liukas iho on helpompi tutkia

Rintojen tutkiminen on helpompaa, kun ihon pinta on liukas saippuasta tai vedestä. Tutki siis rinnat esimerkiksi saunassa tai suihkussa.

2. Tarkastele rintoja kädet alhaalla ja kädet ylhäällä, peilin kautta

Katso rintoja ja niiden muotoa peilistä: ovatko rinnat symmetriset, onko niissä ihomuutoksia tai meneekö iho ”kuopalle”? 

Nosta myös kädet ylös. Jos syöpä on syvällä, se vetää helposti ihoa kuopalle käsien ollessa ylhäällä.

Tarkastele myös nännien symmetriaa sekä sitä, onko niissä vetäytymiä tai muuta eritystä.

4. Painele rintoja järjestelmällisesti joka puolelta. Etsi pattia.

Käy huolellisesti painellen rinnat läpi. Etsi rinnoista kovaa, tiivistä pattia – ikään kuin papua tai hernettä –, joka tuntuu rinnassa vain toisella puolella. Pahanlaatuiset muutokset eivät yleensä arista tai aiheuta kipua.

5. Tutki rinnat heti kuukautisten jälkeen.

Ennen kuukautisia rinnat voivat olla kipeät, kosketusarat ja turvonneet. Kuukautisten jälkeen rintarauhasten hormonaalinen kuormitus häviää ja rinnat on helpompi tutkia.

Lähde: Mehiläinen

Liisa sairastaa kroonista rintasyöpää 

Kroonista rintasyöpää sairastava Liisa Mikkonen kertoi ajatuksistaan Huomenta Suomessa lokakuussa 2017.

Lue myös:

    Uusimmat