Suomalaiset plastiikkakirurgit ovat nähneet, miten pistoshoidot ovat kasvattaneet suosiotaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Samalla ovat yleistyneet erityisesti täyteaineiden aiheuttamat komplikaatiot, sillä niitä saa tilata netistä ja pistää kuka tahansa.
Ulkonäkönsä muokkaaminen muutenkin kuin meikillä on arkipäiväistynyt. Yhä nuoremmat tavoittelevat muhkeita huulia täyteaineilla ja ennaltaehkäisevät ryppyjen syntymistä botuliinilla eli kansankielisesti botoxilla.
Pistoshoitojen kanssa samaan aikaan ovat lisääntyneet niihin liittyvät komplikaatiot.
– Eivät pistoshoidot ole riskittömiä. Kyllä niihin liittyy ihan merkittäviä riskejä, sanoo Eiran sairaalassa työskentelevä plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Pentscho Popov.
Sekä botuliinin että täyteaineiden käytössä vakavin mahdollinen seuraus on allerginen reaktio, anafylaksia. Se on harvinainen mutta hengenvaarallinen tila, joka täytyy hoitaa välittömästi. Mutta millaisia muita riskejä täyteaineisiin ja "botoxiin" liittyy?
Täyteaineisiin liittyvät riskit
Täyteaineita, kuten hyaluronihappoa, voidaan käyttää muokkaamaan kasvojen muotoa. Pistoksilla tavoitetaan yleensä esimerkiksi suurempia huulia tai korkeampia poskipäivä tai korjaillaan kasvojen ikääntymisestä johtuvia muutoksia.
Täyteainehoidoista erityisen riskialttiin tekee se, että niitä saa ostaa ja pistää kuka tahansa. Popov huomauttaa, että vaikka useissa Euroopan maissa täyteaineiden käyttö on rajoitettu lääkärien tai vähintään terveydenhuollon ammattilaisten käsiin, näin ei Suomessa ole. Täyteaineita voi tilata halvalla netistä, jolloin ihon alle pistettävien aineiden alkuperästä ei ole välttämättä tietoa.
– Niissä täytyy olla vain CE-merkintä, sama kuin lasten leluissa, Popov päivittelee.
Pihlajalinnassa työskentelevä plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Hilkka Peltoniemi huomauttaa, että täyteaineet ovat paksua geeliä. Kun kasvojen anatomiaan vihkiytymätön pistää ihon sisään täyteainetta, voi hän osua vahingossa verisuoneen, josta täyteaine voi ajautua valtimoon. Seurauksena voi olla esimerkiksi nenänpään kuolio tai sokeutuminen.
Lisäksi puutteellinen hygienia voi aiheuttaa tulehduksen tai kapseloitumisen. Heikkolaatuiset aineet tai huono pistostekniikka voivat saada aikaan hernemäisiä pahkuroita pistoskohtaan.
Taitamaton pistäjä ei myöskään osaa hoitaa komplikaatioita, jotka vaativat nopeaa puuttumista. Pistoksen saaja voi joutua kärsimään seurauksista koko loppuikänsä.
LUE MYÖS: Naiset jakavat karuja kokemuksiaan täyteaineista: "En olisi halunnut liikkua julkisilla paikoilla"
Botuliinihoitoihin liittyvät riskit
Botuliinitoksiini, jonka yksi kauppanimi Botox on, sisältää pieniä annoksia hermomyrkkyä, joka salpaa lihaksen ja hermon yhteyden, jolloin lihas ei toimi eikä aiheuta ryppyä. Se on lääkeaine, jolla hoidetaan ryppyjen lisäksi esimerkiksi migreeniä ja hampaiden narskuttelua. Botuliinia saa pistää ensisijaisesti lääkäri tai lääkärin valvonnassa oleva sairaanhoitaja. Jos komplikaatioita ilmenee, on siis paikalla osaava ihminen niitä hoitamaan.
Tyypillisiä botuliinipistoksiin liittyviä riskejä ovat esimerkiksi ilmeettömyys, kulmien tai silmäluomien valahtaminen, epäsymmetria sekä kasvojen vääntyminen ilmehtiessä. Useimmiten kyse on Peltoniemen mukaan pistäjän kokemattomuudesta. Taitava pistäjä osaa laittaa ainetta millintarkasti oikeaan lihakseen.
– Ilmeettömät kasvot ovat epähumaanit, Peltoniemi toteaa.
Muutokset eivät kuitenkaan ole koskaan pysyviä vaan ne katoavat 3–6 kuukaudessa, kun botuliini poistuu elimistöstä. Poistumisaikaan vaikuttaan vaikuttaa keskeisesti yksilöllinen lihasten vahvuus.
Harvinaisempia ja vakavampia komplikaatioita ovat nielemis- ja hengitysvaikeudet. Ne johtuvat siitä, että botuliinia on pistetty liian syvälle kaulaan tai että verenkiertoon on joutunut suuri määrä ainetta.