Suomalaisten suosituimmat ja uhkarohkeimmat kauneusleikkaukset – plastiikkakirurgit varoittavat henkeä uhkaavista virheistä: "Pienikin leikkaus voi olla riskaabeli, jos…"

Kauneusleikkauksista on tullut yhä turvallisempia, mutta kaikkeen kirurgiaan liittyy aina riskejä. Plastiikkakirurgit kertovat, millaisia leikkauksia luonnollisuutta arvostaville suomalaisille tehdään ja mistä vaaranpaikoista kauneusleikkauksesta haaveilevan kannattaa olla tietoinen.

Kauneusleikkauksista on tullut yhä hyväksytympiä ja turvallisempia, mikä on vauhdittanut niiden suosion lisääntymistä. Eiran sairaalassa työskentelevä plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Pentscho Popov sanoo, että häiritsevien piirteiden kanssa ei enää tuskailla vuosikymmeniä vaan hoitoon hakeudutaan aikaisemmin ja asia hoidetaan pois päiväjärjestyksestä. 

– Sitten kun on saatu fiksattua jokapäiväistä elämää jäytäneet asiat, vapautuu energiaa paljon muuhun, plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Hilkka Peltoniemi Pihlajalinnasta sanoo.

Suomalaiset haluavat luonnollisen lopputuloksen

Tyypillinen suomalainen plastiikkakirurgin pakeille saapuva asiakas on jalat maassa oleva nainen, useimmiten koulutettu perheenäiti, joka haluaa näyttää entiseltä itseltään. Esimerkiksi raskaus, synnyttäminen, imettäminen ja ikääntyminen voivat muuttaa kehoa sellaiseksi, ettei se enää tunnu hyvältä ja omalta. 

Ikä vaikuttaa siihen, mitä toimenpiteitä asiakas toivoo. Nuoret naiset suosivat rintojen suurennusta ja muotovirhekorjauksia. Yli kolmekymppiset perheenäidit puolestaan haluavat palauttaa vartalonsa entiselleen esimerkiksi vatsan ja rintojen seutuvilta. Vanhemmat potilaat, joissa on myös enemmän miehiä, puolestaan haluavat korjata erityisesti kasvojen ikääntymismuutoksia.

Kauneusleikkauksilta ei yleensä toivota radikaaleja ja kohahduttavia muutoksia. Luonnollisuus on suomalaisten kauneusihanne, vaikka siihen pyrittäisiin leikkauksella.

Alla kerrotaan suomalaisille yleisimmin tehdyistä kauneusleikkauksista sekä niihin liittyvistä riskeistä.

1. Yläluomileikkaus

Yläluomileikkaus on yksi suosituimmista kauneusleikkauksista Suomessa. Sitä toivovat niin naiset kuin miehetkin, kun luomet alkavat iän myötä valahtaa alaspäin. Toisinaan kyse voi olla sairauden hoidosta, jos yläluomet rajoittavat näkökenttää.

Leikkauksesta luomilta poistetaan ylimääräistä roikkuvaa ihoa ja pullottavaa rasvaa. Toimenpide on turvallinen ja leikkaukseen liittyvät riskit ovat vähäisiä – yleisistä kirurgiaan liittyvistä riskeistä kerrotaan alempana.

2. Rintojen korjaustoimenpiteet

Rintoja voidaan korjata monella tapaa. Niitä voidaan suurentaa, pienentää, kohottaa tai muotoilla symmetrisimmiksi. Suomalaisnaiset suosivat erityisesti rintojen suurennusta, joka voidaan tehdä joko siirtämällä rintoihin rasvaa muualta kehosta tai implanteilla.

Karheapintaisiin rintaimplantteihin liittyy kohonnut imusolmukesyövän riski: arviolta noin yksi kolmestatuhannesta karheapintaiset implantit ottaneesta sairastuu harvinaiseen anaplastiseen suurisolulymfoomaan. Vaikka riski on paljon pienempi kuin tavallinen rintasyöpäriski, on ajatus itse aiheutetusta syövästä monelle kestämätön. Ihmiset ovatkin pyrkineet eroon karhennetuista implanteista, joille on turvallisempia vaihtoehtoja.

Implanttirinnan turvotus, kovettuma tai ihomuutokset ovat oireita, joiden vuoksi tulee hakeutua tutkimuksiin. Syövän lisäksi ne voivat kertoa implantin kapseloitumisesta tai rikkoutumisesta. Kovettuneiden eli kapseloituneiden rintaimplanttien poisto ja korvaava rasvansiirto ovat yleistyneet implanttikohujen ja -komplikaatioiden myötä, Peltoniemi kertoo.

3. Vartalon muotoiluleikkaukset

Vartalon muotoiluleikkaukset ovat yleisiä leikkauksia Suomessa. Yksi järeimmistä toimenpiteistä on vatsan muodonkorjausleikkaus eli abdominoplastia. Siinä alavatsasta poistetaan ylimääräinen löysä ja roikkuva iho, napa siirretään ja tarvittaessa vatsalihasten erkauma korjataan.

Peltoniemi huomauttaa, että vatsanpeitteiden korjaukset raskauden runtelemille naisille eivät ole vain esteettinen toimenpide, sillä vaikea-asteinen vatsalihasten erkauma voi aiheuttaa kroonisia ristiselkäkipuja ja huomattavaa toiminnallista haittaa. 

– Se vaikuttaa elämänlaatuun esteettisellä twistillä.

Myös rasvaimut ovat yleisiä suomalaisille tehtyjä toimenpiteitä, joiden suosiota selittää esimerkiksi ylipainon lisääntyminen. Rasvaimua käytetään muun muassa vartaloa muotoilemaan ja normaalipainoisten sitkeitä rasvakertymiä poistamaan. Rasvaa voidaan poistaa esimerkiksi vatsan alueelta, kyljistä tai reisistä. Toimenpidettä tehdään sekä miehille että naisille. Miesten rasvaimujen erityispiirteenä on, että niitä tehdään keskivartaloa ja rintoja pienentämään. 

Perinteisen rasvaimun lisäksi rasvaa voidaan kierrättää ja siirtää esimerkiksi kasvonpiirteitä kohottamaan, rintoja suurentamaan sekä kuopallaan olevia tai kiristäviä arpia hoitamaan. Lisäksi omasta rasvasta eristetyillä kantasoluilla voidaan hoitaa nivelrikkoa, sillä soluilla on kyky rakentaa uusia kudoksia tuhoutuneiden tilalle, Peltoniemi kertoo.

Ison rasvaimun jälkeen monilla potilailla rasvan on huomattu alkavan lisääntyä vatsaontelossa, mikä voi altistaa diabetekselle ja suurentaa sydänriskejä. Rasvaimua ei tulekaan pitää laihdutusmenetelmänä. Leikkauksesta toipumisen jälkeen potilaan tulee harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti. 

Pyllynkohotus ja peniksen paksunnos vaarallisimpia leikkauksia

Rasvansiirtoja voi tehdä periaatteessa minne vain, mutta verekkäissä kudoksissa se voi olla vaarallista.

Kansainvälinen plastiikkakirurgijärjestö ISAPS on varoittanut, ettei rasvaa pidä siirtää pakaralihaksiin. Vain ihonalaiseen rasvakudokseen saa siirtää rasvaa. Takapuolta suurentava leikkaus aiheuttaa hengenvaaran, sillä pakaralihaksessa on suuria verisuonia. Jos rasvaa menee vahingossa verisuoneen, se pääsee verenkiertoon ja ajautuu keuhkoihin. Rasvatulppaan on kuollut moni nainen ja niin sanottua brasilialaista pyllynkohotusta (BBL) pidetäänkin vaarallisimpana kauneusleikkauksena.

Toinen varsin riskialtis toimenpide on rasvansiirto penikseen. Rasva voi levitä peniksen vilkkaan verenkierron vuoksi paisuvaiskudoksesta verenkiertoon ja keuhkovaltimoihin aiheuttaen rasvatulpan.

Suomessa on yleislääkäreitä, jotka tekevät brasilialaisia pyllynkohotuksia ja peniksen rasvansiirtoja, mutta koulutetut plastiikkakirurgit eivät niitä tee. 

Kaikkeen kirurgiaan liittyy riskejä

Asiansa osaavan kirurgin tekemä ja hyvin suunniteltu leikkaus on yleensä melko riskitön. Kuitenkin kaikkeen kirurgiaan liittyy riskejä. 

Esimerkiksi nukuttaminen eli anestesia voi olla kohtalokas, jos potilaalla on vaikea pitkäaikaissairaus ja leikkaus kestää useita tunteja. Leikkauksessa mahdollisia vaaranpaikkoja ovat verenvuodot, elin- ja kudosvauriot, kudoskuoliot sekä infektioiden syntyminen. Leikkauksesta toipuvaa voi uhata jälkivuoto, infektio ja veritulppa.

Toisaalta riskinä on myös, ettei potilas ole tyytyväinen lopputulokseen. Plastiikkakirurgin ammattitaito ja kokemus sekä leikkauksen riittävä suunnittelu ehkäisevät ei-toivottua tulosta. 

– Pienikin leikkaus voi olla riskaabeli, jos ihminen ei osaa tehdä tai suunnitella sitä, Popov sanoo.

Huolellinen taustatyö ja pihiydestä luopuminen takaavat pienemmät riskit

Huolellinen taustatyö toimenpiteen suorittavasta kirurgista ja itse toimenpiteestä on tärkeää. Halpojen hintojen perässä ei kannata juosta, sillä yleensä huokeus on nipistetty jostain – esimerkiksi potilasturvallisuudesta. 

Peltoniemi kertoo esimerkiksi halvoista rasvaimuista, joiden hinta selittyy sillä, että imuletkuja on käytetty moneen kertaan, vaikka niitä ei pysty puhdistamaan toisen ihmisen rasvasta saati steriloimaan.

Etenkään ulkomaille ei kannata matkustaa halvan kauneusleikkauksen perässä. Ulkomaisten toimijoiden luotettavuutta on käytännössä mahdotonta selvittää, ja kaukomailla tehdyn leikkauksen kylkiäisinä saattaa saada antibioottiresistenttejä mikrobeja, sairaalabakteereita. Komplikaation sattuessa potilas jää yksin tai ammattitaidottoman konsultin käsiin. Suomessa potilasvakuutus ei korvaa ulkomailla tehtyjä toimenpiteitä. 

Suomessakin kannattaa olla tarkkana plastiikkakirurgia etsiessään. Meillä toimii yleislääkäreitä, jotka antavat ymmärtää olevansa tai mainostavat itseään plastiikkakirurgeina, vaikka heillä ei ole erikoisalan koulutusta. Kun asiaan vihkiytymätön lääkäri tekee raskasta kirurgiaa, voivat seuraukset olla vakavat.

Lääkärin koulutuksen ja erikoistumisen voi selvittää Valviran ylläpitämästä JulkiTerhikki-järjestelmästä.

Joskus kirurgin pitää kieltäytyä leikkaamasta

Useimmilla asiakkailla on esteettinen ongelma, jonka myös kirurgi näkee. Eniten plastiikkakirurgit ovat huolissaan nuorista naisista, joiden kauneusihanteisiin somella ja muilla medioilla on valtava vaikutus. 

Suomessakin nuoret ovat halunneet niin sanottuja Snapchat-leikkauksia näyttääkseen samalta kuin filtteröidyissä kuvissa, kertoo Popov. Mikäli kasvot ovat normaalit ja kauniit eikä kirurgi näe objektiivisesti mitään korjattavaa, ei nuorta tule leikata.

– Niiden potilaiden kohdalla ei aika usein tehdä mitään, Popov sanoo.

Itsensä tunnistamattomaksi muuttaneet ihmiset kuitenkin edustavat vain jäävuoren pientä huippua. Rintansa korjanneet perheenäidit eivät sulojaan somessa esittele.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat