Nainen testasi asiantuntijoiden uniniksit – mutta toimiko mikään niistä? "Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan muistan, miltä 'hyvä' uni oikeasti tuntuu"

6:52img
Julkaistu 22.03.2018 07:47

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Unettomuudesta kärsivä Kate Leaver päätti testata uniasiantuntijoiden antamia vinkkejä kuukauden ajan.

Videolla kuulet Anssin, Suomen parhaan nukkujan, vinkit – hänellä ei uniongelmia ole!

Kate Leaver ei ole hyvä heräämään aikaisin. Hän kärsii unettomuudesta, ja onkin kokeillut kaikkea lääkkeistä aina äänikasetteihin, rentoutumissovelluksiin ja uuteen patjaan asti. Hän myös googlaa jatkuvasti nukkumisniksejä.

– Häpeäkseni minun on sanottava, etten koskaan ole oikeastaan sitoutunut yhteenkään niistä, Leaver kirjoittaa BBC:llä.

Leaver päättikin testata uniasiantuntijoiden antamia vinkkejä kuukauden ajan.

Hän rajasi itselleen viisi sääntöä, joiden mukaan hänen täytyisi elää:

  1. Mene nukkumaan ja herää joka aamu samaan aikaan
  2. Ei kofeiinia kello 14.00 jälkeen
  3. Ei elektroniikkaa makuuhuoneessa
  4. Ei ruokaa alle kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa
  5. Jos heräät etkä saa unta, poistu sängystä toiseen huoneeseen tekemään jotakin muuta

Viikko 1

Leaver päätti alkaa herätä puoli yhdeksältä ja mennä nukkumaan puoli yksitoista illalla. Iltapäiväkahvista hän luopui.

– Poikaystäväni ja minä jätämme puhelimemme tasanteelle makuuhuoneen ulkopuolelle. Aluksi minulla ihan oikeasti on eroahdistusta, Leaver kuvaa.

COLOURBOX20685661

Ahdistusta aiheutti myös viikonlopun pitkien aamu-unien hyvästeleminen.

– Mutta vaikein vinkki, johon tulee tottua, on toiseen huoneeseen siirtyminen, jos en saa unta – eli joka yö tällä viikolla. On kylmä, ja olen niin tottunut vain makaamaan siinä, joten vaatii oikeaa vaivannäköä raahata itseni sängystä.

Vaikka Leaver toimi ohjeiden mukaan, hänen unirytminsä ei parantunut.

Viikko 2

Viikon alussa Leaver oli ulkona myöhään, myöhästyi nukkumaanmenoajastaan ja joi viiniä, joka osaltaan pilasi yöunet. Loppuviikon hän piti kiinni uniajoista ja muista säännöistä.

– Päivänä numero 12 saan ikimuistoiset hyvät unet. Uneksin, että olen musikaalissa, jota ohjaa (muusikko) Harry Styles, ja herään virkeänä ja koen jopa, shokeeraavaa kyllä, että voisin harrastaa vähän liikuntaa, Leaver sanoo.

Viikko 3

– Se "hyvä" uni kestää kolme yötä. Kolme yötä menee ilman, että hiivin ulos makuuhuoneesta keskellä yötä. Herään energisenä ja rauhallisena. Mutta sitten unettomuus tulee takaisin, kuten usein tapahtuu, Leaver muistelee.

Leaver tunsi öisin hereillä ollessaan yksinäisyyttä. Hän kuitenkin luki kirjoja tehdäkseen "jotakin", ja koki sängystä poistumisen aidosti auttavan.

COLOURBOX25564137

– Kun jätän iltapäiväkahvin väliin, kehossani ei ole illan tullen lainkaan kofeiinia – joskus tuntuu, että voisin nukahtaa kuudelta. Tällä viikolla on kolme yötä, joina minun ei tarvitse poistua sängystä. Herään yöllä hetkellisesti, mutta nukahdan uudelleen helposti. Päivisin tunnen oloni aidosti läsnäolevammaksi, kuin olisin poistunut sumusta, ja koen olevani fyysisesti energinen.

Lauantaina Leaver nukkui pitkään, mutta uskoi, ettei se vaikuttanut hänen unirytmiinsä.

Viikko 4

Leaver valvoi yhtenä yönä keskiyöhön. Hän myös otti puhelimensa sänkyyn muutaman kerran tällä viikolla.

– Mutta huomaan eron, kun se on siellä: kun herään yöllä, tunnen, että Twitter, Instagram ja Polygon-palapeli kutsuvat minua huoneen nurkasta, mitä ei ole tapahtunut näinä kolmena viikkona, Leaver kuvaa.

Hän ei kuitenkaan antanut houkutukselle periksi.

– Huomaan, että pelkään nukkumaanmenoaikaa vähemmän. Kun kärsit unettomuudesta, pelkäät illan tuloa ja taistelet saadaksesi tarpeeksi unta, jotta olet toimintakykyinen seuraavana päivänä. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan muistan, miltä "hyvä" uni oikeasti tuntuu.

COLOURBOX31588329

Lopputulos

Leaver huomauttaa, ettei unettomuutta voi parantaa kuukaudessa, eikä hän tehnyt haastetta täydellisesti.

– Sanon kuitenkin tämän: se, että sinulla on mahdollisimman yhdenmukainen rytmi ja säännölliset rutiinit, mahdollisesti auttaa.

Hän kannustaakin tekemään tietoisen päätöksen nukkumisesta ja ottamaan unen aidosti huomioon muun elämän suunnittelussa.

Ja jos et vieläkään pääse ylös sängystä aamuisin, ei hätää: se voi kertoa, että olet fiksumpi kuin muut!

Lähde: Bbc.co.uk

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen