Brittitutkimuksen mukaan aamun torkuttajat voivat olla viisaampia, luovempia, onnellisempia ja itsenäisempiä kuin muut.
Millaisia vaikutuksia huonounisuudella voi olla? Katso ylläoleva video!
Etkö millään jaksaisi nousta sängystä, kun herätyskello pärähtää aamulla soimaan? Vetääkö sänky niin paljon puoleensa, että jäät muutamaksi minuutiksi vällyjen väliin jopa myöhästymisen uhalla?
Jos näin on, olet viisaampi, luovempi ja jopa onnellisempi, ainakin jos tätä brittitutkimusta on uskominen.
Vuonna 2009 ilmestynyt Why Night Owls Are More Intelligent eli vapaasti suomennettuna miksi yökyöpelit ovat viisaampia -tutkimus nimittäin väittää, että ihmiset, jotka nukkuvat pidempään aamulla ja säätelevät nukkumismallejaan, ovat viisaampia ja luovempia kuin ne, jotka eivät tee näin.
Kehon kuunteleminen voi olla hyvästä
Tutkijoiden mukaan torkkunapin painaminen ja aamuheräämisen paineesta vähät välittäminen voi olla hyväksi, sillä silloin kuuntelee sitä, mitä keho tarvitsee, eikä ole yhteiskunnan aikataulun orja. Ihmiset, jotka ovat oppineet kuuntelemaan omaa kehoaan, tavoittelevat todennäköisemmin unelmiaan ja ovat ratkaisukeskeisiä, luovia ja itsenäisiä.
Tutkijat väittävät, että toinen syy on myös se, että nykyisin ihmiset ovat sopeutuvaisempia elämään maan päällä kuin esi-isämme.
Aikaisin illalla sänkyyn meneminen ja aikaisin herääminen ja siihen sopeutuminen ovat merkkejä älykkyydestä. Ihmisen kehitys ei ole valmistautunut käyttämään torkkua, mutta älykäs yksilö on oppinut siihen.
Myös aiempi tutkimus tukee tuloksia
Myös vuonna 1998 tehdyssä Southamptonin yliopiston tutkimuksessa kävi ilmi, että ihmiset, jotka menivät nukkumaan iltayhdentoista jälkeen ja heräsivät aamukahdeksan jälkeen, ansaitsivat enemmän rahaa ja olivat onnellisempia.
Tutkimuksessa seurattiin 1 229 meistä ja naista ja heidän nukkumistapojaan.
Pitkään nukkuminen ei kuitenkaan välttämättä kannata, sillä se voi aiheuttaa tämän amerikkalaistutkimuksen mukaan monia yllättäviä terveysongelmia.
Toisaalta tuore ruotsalaistutkimus sen sijaan puoltaa viikonlopun pitkiä yöunia, jos unet viikolla ovat jääneet liian vähäisiksi.
Lähteet: Unilad, Business Insider