Nainen yritti perhesurmaa Vantaalla ja meni parvekkeelle veitsi rinnassaan – oikeus kertoi, miksei hän saa vielä tuomiota

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on antanut välituomion Vantaan Keimolassa tapahtuneesta perhesurman yrityksestä.

Syyttäjä vaati pakistanilaistaustaiselle, mutta Suomessa pitkään asuneelle naiselle vankeutta kahdesta murhan yrityksestä ja kahdesta maksuvälinepetoksesta. Rikosten uhriksi joutuivat naisen kanssa samassa asunnossa asuneet iäkäs äiti ja vanhempi veli.

Käräjäoikeus määräsi syytetyn naisen mielentilan tutkittavaksi.

Käräjäoikeus on edellä katsonut (naisen nimi) menetelleen syytteessä kuvatuilla rangaistavaksi säädetyillä tavoilla. (Naisen) kertomuksen mukaan hän oli toiminut kohdissa 1 ja 2 kuvatulla tavalla, koska hänellä ei ollut ollut enää muuta vaihtoehtoa, jotta perhettä ei olisi erotettu ja hän oli ollut hyvin ahdistunut.

(Nainen) oli lyönyt tilanteessa lopuksi itseään kahdesti veitsellä ja jäänyt makaamaan asunnon parvekkeelle veitsi kiinni rintakehässään. Edelleen todistaja (nimi) kertomuksen mukaan (nainen) oli käyttäytynyt asunnossa eri tavalla kuin aikaisemmin ja hänellä oli ollut "hullun kiilto silmissä". Näin ollen edellä lausutun perusteella käräjäoikeus katsoo, että (naisen) mielentilan tutkiminen on perusteltua.

Oikeus siis totesi, että nainen on menetellyt syyttäjän kuvailemalla tavalla, mutta se ei ota kantaa naisen syyllisyyteen tai siihen, minkä rikosnimikkeen tunnusmerkistön teko täyttää. Se ei myöskään ota kantaa siihen, onko naisen tarkoituksena ollut tappaa rikoksen uhrit.

Samaa oikeus totesi maksuvälinepetosten osalta.

Uhrien ja syytetyn kertomuksissa oli ristiriita

Nainen selitti oikeudessa ja poliisin esitutkinnassa, että hän ja kaksi uhria olivat sopineet yhdessä itsemurhan tekemisestä. Naisen mukaan syynä oli se, että he olivat saamassa häädön asunnostaan, eikä kukaan heistä halunnut muuttaa erilleen toisistaan. 

Häädön syynä olivat maksamattomat vuokrat. Nainen oli maksanut ainoastaan ensimmäisen maksuerän ja tästä oli jo noin vuosi aikaa. Sen sijaan hän oli käyttänyt huomattavat määrät rahaa uhkapeleihin ja ottanut perheenjäsentensä verkkopankkitunnuksilla kymmenien tuhansien eurojen edestä lainoja.

Uhrien näkemys oli toinen. Heidän mukaansa yhteistä itsemurhasuunnitelmaa ei ollut. He eivät kuitenkaan vaatineet naiselle rangaistusta.

Lue myös: