Naisystävänsä myrkyttänyt lähihoitaja vaati päästä vapaaksi – hovioikeus jätti kovan rangaistuksen voimaan

Vaasan hovioikeus ei muuttanut naisystävänsä Harjavallassa vuonna 2019 myrkyttäneen miehen tuomiota merkittävästi.

Oikeus katsoi, että käräjäoikeuden Marko Erik Pirttimäelle, 56, taposta, törkeästä pahoinpitelystä, kahdesta laittomasta uhkauksesta ja kolmesta pahoinpitelystä antama 10 vuoden vankeustuomio tulee pitää voimassa.

Hovioikeus muutti tuomiota ainoastaan siltä osin, että törkeän pahoinpitelyn sijasta Pirttimäki syyllistyi perusmuotoiseen pahoinpitelyyn. Seikka ei kuitenkaan edellyttänyt miehelle määrätyn rangaistuksen alentamista.

Mies vaati hovioikeutta kumoamaan käräjäoikeuden antaman tappotuomion ja hylkäämään kaikki häntä vastaan nostetut syytteet, sekä vapauttamaan hänet vankilasta ja kaikesta korvausvelvollisuudesta.

Syötti väkisin lääkkeitä

Miehen rikoksista vakavin, tappo, tapahtui Harjavallassa joulukuussa 2019. Sen uhriksi joutui hänen 59-vuotias naisystävänsä.

Oikeuden mukaan Pirttimäki oli ensin pahoinpidellyt naisystävänsä ja syöttänyt tälle sitten väkisin vahvoja kipulääkkeitä. Nainen kuoli myrkytykseen.

Mies itse kiisti aiheuttaneensa naisen kuoleman. 

Oikeus kuitenkin katsoi, että tapauksesta saatu näyttö kertoi muuta. Miehen oma kertomus tapahtumista on ollut useassa kohdin ristiriitainen ja muu näyttö osoittanut sen vääräksi. Oikeuden mukaan huomauttavaa on myös yhdenmukaiset kertomukset siitä, miten Pirttimäki on ollut väkivaltainen sekä tapon uhria että aiempia naisystäviään kohtaan. Hänen on myös osoitettu syöttäneen heille väkisin lääkkeitä aiemminkin.

Tapaturmakaan ei ollut oikeuden mukaan mahdollinen. Varovaisen arvion mukaan naisen olisi itse täytynyt ottaa kymmenittäin lääketabletteja. Oikeuden mukaan ei ollut mitään viitteitä siitä, että nainen olisi nauttinut niitä viihdekäyttömielessä tai sekakäyttänyt alkoholia ja lääkkeitä. Naisen itsetuhoisuudesta ei myöskään löytynyt näyttöä, oikeus totesi.

Teon tahallisuutta arvioidessaan hovioikeus totesi, että miehellä on hoitoalan koulutus ja siten keskivertoa parempi tietoisuus lääkeaineista. Hän oli myös itse käyttänyt kyseistä lääkettä pitkän aikaa, joten hän on ollut tietoinen lääkkeen oikeasta annostuksesta, käyttömääristä ja vaarallisista sivuvaikutuksista.

–Ottaen huomioon väkisin syötetyn lääkkeen suuri määrä, sen laatu ja se, että Pirttimäki on nähnyt (uhrin) lähtevän ulos asunnosta hortoilemaan talviyöhön lääkkeiden syöttämisen jälkeen, hovioikeus katsoo kuten käräjäoikeus, että Pirttimäen on mainitut olosuhteet huomioiden täytynyt pitää (uhrin) kuolemaa menettelynsä varsin todennäköisenä seurauksena, hovioikeus totesi.

Lue myös:

    Uusimmat