Naisia kuolee laittomiin abortteihin Myanmarissa – raskauksia puoskaroidaan sateenvarjoilla ja bambukepeillä

abortti, raskaus
Lehtikuva
Julkaistu 02.05.2017 09:52

MTV UUTISET - AFP

Myanmarissa jopa sadat tuhannet naiset turvautuvat vuosittain laittomiin abortteihin. Osa kuolee toimenpiteisiin.

Abortti on laiton Myanmarissa ellei äidin henki ole vaarassa. Abortin tehnyt lääkäri saattaa joutua kymmeneksi vuodeksi vankilaan.

Myanmarissa 100 000 raskaudesta 282 päätyy äidin kuolemaan. Virallisesti 10 prosenttia kuolemista johtuu raskaudenkeskeytyksistä, mutta asiantuntijat arvioivat luvun olevan suurempi.

Abortteja tehdään usein joko pimeiltä markkinoilta ostetuilla lääkkeillä tai käymällä katujen puoskareilla, jotka saattavat käyttää sikiön ulos saamiseen muun muassa bambukeppejä tai sateenvarjojen varsia.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema 28-vuotias Thiri kertoo tehneensä abortin kaksi vuotta sitten. Hänen poikaystävänsä oli jättänyt hänet saatuaan tietää raskaudesta. Nainen oli hankkinut raskaudenkeskeytyspillereitä pimeiltä markkinoilta. Hän teki abortin hotellissa Yangonissa.

– Sydämeni hakkasi ja vapisin. Sitten verenvuoto ja kivut alkoivat. Nyt pelkään, pystynkö enää koskaan tulemaan raskaaksi, Thiri kertoo. 

Thiri on menossa pian naimisiin, mutta ei ole kertonut tulevalle miehelle tekemästään abortista. Hän kertoo hävenneensä abortin lisäksi sitä, että oli harrastanut seksiä ennen aviota. 

– Lääkärikin kehotti minua abortin jälkeen hankkiutumaan naimisiin mahdollisimman pian.

Myanmaria aiemmin hallinnut juntta halusi vähentää ehkäisyn käyttöä ja rohkaisi buddhisteja lisääntymään, jotta maan väestö ei jäisi väestöltään suurten naapurimaiden kuten Intian ja Kiinan jalkoihin.

Tilanne muuttui vuonna 2011, kun sotilasjuntta lakkautettiin ja maan uusi hallinto pyrki lisäämään naimisissa olevien naisten mahdollisuutta käyttää ehkäisyä.

Vaikka ehkäisy on Myanmarissa sallittu ja siihen on jopa rohkaistu, monet jättävät kuitenkin ehkäisyvälineet ostamatta häpeän vuoksi. Abortti ja seksi ylipäätään on Myanmarissa tabu. Enemmistön puhumassa burman kielessä ei esimerkiksi ole vaginaa tarkoittavaa sanaa.

Asiantuntijoiden mukaan seksistä vaikeneva kulttuuri on osasyy siihen, että naiset hakeutuvat abortteihin, joita tehdään epämääräisissä olosuhteissa.

– Jos abortti olisi laillinen, se säästäisi monen henkiä, sanoo AFP:n haastattelema nainen.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat