Naispotilaat kuolevat todennäköisemmin, jos kirurgi on mies. Naiskirurgi myös takaa paremman leikkaustuloksen, paljastaa analyysi.
Tuoreen tutkimuksen mukaan mieskirurgin suorittamassa leikkauksessa käyneet naispotilaat kuolevat todennäköisemmin ja joutuvat palaamaan sairaalaan todennäköisemmin kuin naiskirurgin potilaat, kertoo The Guardian.
Lue myös: Paljonko aikastressiä sinulla on? Tästä syystä naiset saavat burnoutin miehiä nopeammin
Tutkimusta varten analysoitiin 1,3 miljoonan potilaan tietoja. Potilaista 717 548 oli naispotilaita mieskirurgin hoidossa.
Mukana oli lähes 3000 kirurgia ja 21 yleistä kirurgista toimenpidettä, kuten umpisuoli- ja lonkkaleikkausta. Toimenpiteet oli tehty vuosien 2007–2019 välillä Ontariossa, Kanadassa.
Tutkijat tarkkailivat myös muun muassa yleisiä komplikaatioita ja kuolemia, jotka tapahtuivat 30 päivän sisällä leikkauksesta. Yhteensä 189 390 potilasta eli 14,9 prosenttia tutkittavista koki ainakin jonkin komplikaation leikkauksen jälkeen.
Jos kirurgi oli mies, naispotilaat kuolivat todennäköisemmin
Miehillä leikkaustulos oli sama, oli kirurgi sitten mies tai nainen. Naisilla tulosta paransi naiskirurgi.
Jos kirurgi oli mies, naispotilaat kuolivat 32 prosenttia todennäköisemmin. Huonon leikkaustuloksen riski ylipäätään nousi 15 prosenttia, kertoo tutkimusta tekemässä ollut apulaisprofessori Angela Jerath Toronton yliopistosta.
Esimerkiksi rintakehän leikkauksessa kuoli 1,4 prosenttia naispotilaista, jos kirurgi oli mies, mutta naiskirurgin hoidossa 1 prosentti.
– Tällä on tosimaailman lääketieteellisiä seurauksia naispotilaille ja se näkyy lisääntyneinä komplikaatioina, sairaalaan palaamisina ja kuolemina naisille miehiin verrattuna, Jerath kuvaa.
Sekä aivo- että verisuonileikkauksessa kuoli 1,2 prosenttia niistä naisista, joille mieskirurgi teki jommankumman operaation. Naiskirurgilla käyneistä naispotilaista kuoli 0,9 prosenttia. Professori on huolissaan luvuista.
– Tulos on huolestuttava, koska sukupuolten välistä eroa ei potilastuloksessa pitäisi olla, riippumatta kirurgin sukupuolesta, Jerath sanoo.
Katso myös: 12-vuotias kuoli auton alle – auttoi elinluovutuksella 366 ihmistä. Juttu jatkuu videon alla.
2:34
Lue myös: Miehet ja naiset rakastavat eri tavalla, sanoo Oxfordin tutkija – näistä syistä se voi johtua
Tekniikka tuskin selittää eroja
Naiskirurgin suorittaman leikkauksen tulos oli naiselle parempi, vaikka lopputulos suhteutettiin muihin tekijöihin, kuten ikään ja krooniseen terveydentilaan. Jerathin mukaan tekniikka tuskin selittää eroja, sillä kirurgin koulutus on kaikille samanlainen.
Tulos voisi selittyä alitajuisilla ennakkoluuloilla, eroilla kommunikaatiotavoissa tai kirurgin tavassa tehdä päätöksiä, mutta selvyyttä tästä ei ole.
Tutkimus julkaistiin JAMA Surgery -lehdessä.
Juttua muokattu 10.1. klo 21.10: Tutkimustuloksia tarkennettu.
Lue myös: Potilas valitteli lääkärille huimausta ja kipua – käsittämätön näky korvassa paljasti oireiden syyn
Lue myös: Yllättävä tutkimustulos: Koronakaranteeni ennen leikkausta ei välttämättä hyvä ratkaisu – "Voi jopa huonontaa leikkauspotilaiden tilannetta"
Katso myös: "Pahimmillaan voi vaarantaa ihmisten terveyden" – syrjiikö data sukupuolen perusteella?
8:49
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Jamanetwork.com, Theguardian.com