Tutkimus: Sama sairaus diagnosoidaan naisilla vuosia myöhemmin kuin miehillä – yksi merkittävä poikkeus

9:11img
Lihavuus on yhteydessä lukuisiin eri sairauksiin. Mutta saako lihomisesta puhua?
Julkaistu 27.03.2019 06:35

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Suuren tanskalaistutkimuksen mukaan naiset saavat diagnoosin lukuisiin eri sairauksiin vuosia myöhemmin kuin miehet. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa uutistoimisto Reuters.

Yli 6,9 miljoonan tanskalaisen terveystiedot 21 vuoden ajalta paljastivat Kööpenhaminan yliopiston tutkijoille, että satojen eri sairauksien kohdalla naiset saavat diagnoosin keskimäärin neljä vuotta myöhemmin kuin miehet.

Esimerkiksi syövän kohdalla naiset saavat diagnoosin samaan sairauteen kuin miehet keskimäärin 2,5 vuotta myöhemmin. Diabeteksen diagnoosin kohdalla ero kasvoi 4,5 vuoteen.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -tiedelehdessä.

Osteoporoosi teki poikkeuksen 

Tutkimusta johtanut Søren Brunak kertoo Reutersille yllättyneensä tuloksista.

– Miehillä on tapana tulla lääkäriin myöhemmin. Joten oletettavasti ero on vieläkin suurempi, Brunak arvioi.

Yksi huomatta poikkeus sääntöön löytyi. Osteoporoosin kohdalla naiset saivat diagnoosin tyypillisesti ennen luunmurtumia, kun miesten kohdalla asia oli päinvastoin. Osteoporoosi on naisilla selvästi yleisempi kuin miehillä, kertoo Terveyskirjasto.

Lue myös: Jopa 70 prosenttia osteoporoositapauksista jää diagnosoimatta – nämä 3 merkkiä kielivät vakavasta sairaudesta

Jatkotutkimuksiin suomalaisvahvistusta

Vaikka tutkimus on laaja, on siinäkin puutteensa. Tutkimusta ei oltu suunniteltu selittämään syitä eroavaisuuksien takana. Lisäksi tutkijat tarkastelivat työssään vain niitä diagnooseja, jotka oltiin tehty sairaalahoidossa olleilla potilailla.

Jatkotutkimuksissa tanskalaistutkijoiden on tarkoitus vastata löydösten herättämiin kysymyksiin yhteistyössä suomalaistiimin kanssa, Brunak kertoo Healthline-sivustolle.

Käsityksen miesten ja naisten taudeista täytyy murtaa 

Stanfordin yliopiston professori Marcia Stefanick arvioi Reutersille, että kun mies sairastuu naisille tyypilliseen tautiin, hän saa diagnoosin myöhemmin ja taudin kehityttyä pahemmaksi. Samaten saattaa käydä, kun nainen sairastuu miehille tyypilliseen tautiin.

– Esimerkiksi sydänsairaudet diagnosoidaan naisilla miehiä myöhemmin, eikä vain sen takia, että niitä pidetään laajasti ”miesten tauteina”, vaan koska diagnostiset testit on tehty yksipuolisesti miehille, Stefanik arvioi. Hän ei ollut mukana tutkimuksessa.

Lääketieteellisissä kouluissa ja terveydenhuollon koulutuksissa pitäisikin korostaa biologisia sukupuolieroja, Stefanick toivoo.

Lue myös: Sydänkohtauksen oireet voivat vaihdella sukupuolen mukaan – moni nainen ei ymmärrä oireiden syytä, ja se voi koitua kohtaloksi

Lähteet: Reuters, NBC News, Healthline, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit