Yksinhuoltajaperheiden määrä kääntyi viime vuonna nousuun muutaman vuoden maltillisen kasvun jälkeen. Vuonna 2014 Suomessa oli 119 545 yhden vanhemman lapsiperhettä, kun edeltävänä vuonna luku oli 118 315.
Yllä olevasta kartasta näet, missä kunnissa yhden vanhemman lapsiperheitä on eniten suhteessa kaikkiin lapsiperheisiin. Kunta on sitä tummempi, mitä suurempi osuus on. Kuntia painamalla saat lisätietoja, kuten kuinka monta yksinhuoltajaperhettä kunnassa on.
Myös yksinhuoltajaperheiden osuus kaikista lapsiperheistä on nousussa.
Viime vuonna yhden vanhemman lapsiperheitä oli kaikista lapisperheistä yhteensä 20,84 prosenttia. Osuus kääntyi kasvuun vuonna 2008, jota edelsi viiden vuoden tasaisempi vaihe, jossa osuus pysyi hieman alle 20 prosentin.
Tilastokeskuksen väestötilastojen kanssa työskentelevä yliaktuaari Eevi Lappalainen ei tekisi muutoksen perusteella pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
– Muutokset yhteiskunnan perherakenteessa tapahtuvat yleensä hitaasti. Yksittäisen vuoden perusteella on vaikea sanoa, onko trendi muuttumassa, hän toteaa.
Tilastojen perusteella avioerojen määrä ei ole kasvanut niin, että se selittäisi muutosta. Toisaalta tilastoista jää huomioimatta avoliittojen vaikutus.
Lappalaisen mukaan yhden vanhemman perheiden suhteellisen osuuden kasvuun voivat liittyä muut väestön muutokset. Yhden vanhemman perheissä olisi sinänsä tapahtunut suurta kasvua, vaan tilastoissa näkyisi se, että muunlaisia perheitä on tilastossa vähemmän.
YH-perheiden määrä
Alueiden välillä eroja
Yksinhuoltajien osuudessa on myös merkittävää alueellista vaihtelua. Suurin yksinhuoltajien osuus on Päijät-Hämeen maakunnassa, jossa runsas 23 prosenttia kaikista lapsiperheistä on yhden vanhemman perheitä. Toisiksi korkein osuus on Uudellamaalla, jossa osuus on lähes 23 prosenttia.
Toisiksi korkein osuus on Uudellamaalla ja kolmanneksi Satakunnassa. Pienin luku on Pohjanmaalla, jossa osuus oli hieman yli 14 prosenttia. Luku oli matala myös Etelä- ja Pohjois-Savossa.
Lappalaista alueelliset erot eivät yllätä, sillä Suomessa on alueellisia eroja perherakenteessa.
– Länsirannikolla perhemalli on niin sanotusti traditionaalisempi kuin muualla maassa: ihmiset avioituvat ja hankkivat lapset nuorempina, perheiden lapsiluku on suurempi, avioeroja ja yhden vanhemman perheitä on vähemmän ja niin edelleen, hän kertoo.
Etelä-Suomessa ja erityisesti suurissa kaupungeissa avioitujien ja ensisynnyttäjien keski-ikä taas ovat maan keskiarvoa korkeammat ja avioerot sekä yhden vanhemman perheet ovat yleisempiä.
Yksinhuoltajia vähiten Luodossa
Kunnista korkeimmat suhteelliset osuudet olivat Manner-Suomen kunnista Hartolassa, jossa osuus oli 29 prosenttia. Helsingissä ja Kustavissa luku oli 28 prosenttia. Koko Suomen korkeimmat luvut löytyivät Ahvenanmaalta, joissa Sottungan kohdalla osuus oli 50 prosenttia. Näissä kunnissa lapsiperheitä on kuitenkin niin vähän, että muutaman perheen muutos voi muuttaa prosenttiosuuksia huomattavasti.
Vähiten yhden vanhemman perheitä oli Manner-Suomen kunnista Luodossa, jossa vain neljä prosenttia lapsiperheistä oli yksinhuoltajaperheitä. Seuraavalla sijalla on Pedersören kunta kuudella prosentilla. Ahvennamaalla luku oli alhaisin Vårdössä, jossa se oli kolme prosenttia.
Juttua korjattu 3.12 klo 12:49: Tilastokeskuksen sivuilla oli väärä maakunnan nimi listauksen ykkösenä. Varsinais-Suomen sijasta suurin osuus on Päijät-Hämeessä.