NHL-seurat ovat entistä kiinnostuneempia kokeneemmista ja varaamattomista suomalaispelaajista. MTV Urheilun Marko Leppänen muistuttaa, että se heijastaa myös Leijonien MM-joukkueen tasoa.
Loistava suomalainen jääkiekkokausi on jatkunut keväällä onnistuneesti neuvottelupöytienkin ääressä. Allekirjoituskynien musteiden täyttöpullot ovat huvenneet, kun suomalaispelaajat ovat vetäneet nimiään alle NHL-sopimuksiin.
Oula Palve, 27, ei ollut varausikäisenä edes scouttien kansioiden takalehdillä, mutta vuosien varrella hän kehitti itsensä sille tasolle, että kiinnostus alkoi herätä. Pittsburgh Penguins teki Palveen kanssa vuoden sopimuksen.
Penguins on erikoistunut varaamattomiin ja kokeneempiin suomalaispelaajiin, sillä vuosi sitten pingviinit tekivät diilin puolustaja Juuso Riikolan kanssa.
Nashville Predators varasi Teemu Kivihalmeen, 23, vuonna 2013 (5. kierros), mutta hän kehittyi huippupelaajaksi vasta Oulun Kärpissä. Varaus ehti kuitenkin raueta, kun Predators ei tehnyt sopimusta, ja Toronto Maple Leafs nappasi Kivihalmeen yhden vuoden diilillä käyttämättä varausvuoroa.
KalPan Otto Leskinen, 22, tetsasi vuosi sitten Santahaminassa Puolustusvoimien urheilukoulussa. Varaamaton puolustaja otti ison harppauksen SM-liigassa, ja Montreal Canadiens tarttui täkyyn kahden vuoden sopimuksella.
Chicago Blackhawksin kanssa kolmen vuoden diilin tehnyt Mikael Hakkarainen, 21, on tullut vähän eri reittiä. Hän siirtyi Bluesin junnuista Pohjois-Amerikan sarjoihin jo 2015.
Eivätkä suomalaisten NHL-sopimusuutiset jää tähän.
Jani Hakanpään NHL-sopimus on sinettiä vaille valmis, mutta jättiläispuolustaja haluaa hoitaa ensin MM-kisat pois alta. Esimerkiksi HPK:sta HIFK:hon siirtynyttä Teemu Turusta ja Kärppien Ville Leskistä kohtaan on ollut paljon kiinnostusta.
Sopimuspelaajien joukossa on paljon yli parikymppisiä kokeneempia, varaamattomia pelaajia. Miksi juuri ne kiinnostavat NHL-seuroja, jos he eivät ole olleet listoilla ennenkään?
(Juttu jatkuu kuvan alla)
Varaukseton pelaaja riskitön valinta
Pelaajien kehityskäyrä menee eri tahtiin. SM-liiga on erinomainen kasvualusta pelaajille, jotka eivät ole ikäluokkansa ehdotonta kärkeä maailmassa. NHL-seurat pääsevät nappaamaan hyvin koulutettuja pelaajia, jotka ovat pelanneet jo muutaman vuoden täysverisessä ammattilaissarjassa.
Jos NHL-seura ei tee sopimusta varatun pelaajan kanssa, varaus raukeaa eurooppalaispelaajilla lähtökohtaisesti neljän vuoden kuluttua. Sen jälkeen pelaajat ovat minkä tahansa seuran poimittavissa.
Iso tekijä kiinnostukseen löytyy siitä, etteivät NHL-seurat joudu käyttämään varausvuorojaan varaamattomiin pelaajiin, jotka ovat kaikille vapaata riistaa.
Tulokaspelaajat pelaavat lähes poikkeuksetta kahden suunnan sopimuksella, jossa farmipalkka on seuralle erittäin edullinen, alle 100 000 dollaria.
LUE MYÖS: Tuukka Raskin huikea vire kerää suitsutusta – heitti jäänviileän kommentin toimittajalle
NHL-seurat satsaavat tätä nykyä ammattilaispelaajien tarkkailuun, ja niin sanottuja "pro scoutteja" on enemmän hallien lehtereillä kuin aiemmin. Osalla joukkueista on ammattilaispelaajien kyttääjiä Euroopassa parikin.
Kaikkia uusia pelaajia ei voi tietenkään heittää suoraan NHL-seuran kärkiketjuihin. Joukkueet tarvitsevat hyviä syvyyspelaajia. Eikä farmijoukkueitakaan voi rakentaa pelkästään alle parikymppisten keltanokkien varaan.
Varaamattomien pelaajien virta tuskin tyyntyy, koska Seattle on liittymässä NHL:ään kaudella 2021–22. Uusi joukkue tarvitsee pelaajat sekä NHL-ryhmään että farmijoukkueeseen.
Diilintekohuumassa on kuitenkin hyvä muistaa, että NHL-sopimus ei ole vielä sama asia kuin NHL-pelaaja.
Jo Euroopassa kannuksensa hankkinut varattu pelaaja joutuu silti raivaamaan paikkansa ihan samalla tavalla kuin ykköskierroksen varaus. Muiden muassa Riikola ja San Jose Sharksin Antti Suomela tippuivat pelaavasta vakiokokoonpanosta lupaavan alun jälkeen.
Leijonilla laadukas europelaajien rinki
Leijonien vähäinen NHL-pelaajien määrä ja debytanttien esiinmarssi ovat aiheuttaneet ihmettelyä MM-kisojen alla.
Leijonat on tietenkin haastaja MM-kisoissa, mutta uudet NHL-sopimuksetkin kertovat rivien välistä viestiä, että Leijonissa on paljon potentiaalia.
Palve, Kivihalme ja Leskinen eivät mahtuneet MM-joukkueeseen, mutta kelpasivat NHL-organisaatioille.
LUE MYÖS: Kokeeko Kärpät lisää jättimäisiä menetyksiä? MM-kisapelaajalta pitkä hiljaisuus jatkouteluun
Joukkueen rakentamissa pitää tietenkin ottaa huomioon roolitukset ja pelaajatyypit, mutta ainakin Leijonien johdolla on ollut valittavanaan paljon Euroopassa pelanneita pelaajia, jotka voisi huoletta heittää MM-kisarumbaan.
Kannattaa silti suhtautua varauksella ajatukseen, että NHL-seurat poimisivat pelaajia seuroihinsa MM-kisaesitysten perusteella. Helmien taidot on kyllä pantu merkille jo aiemmin.