KalPa tiedotti tiistaina, että joukkueen päävalmentajan Sami Kapasen sopimus on purettu yhteisymmärryksessä. Kapasen siirtyminen Sveitsiin avaa kuopiolaisjoukkueelle mahdollisuuden kehittyä, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Otto Leinonen.
"KalPa on purkanut yhteisymmärryksessä sopimuksen yhdessä Sami Kapasen kanssa."
KalPan tiedotus aiheutti sosiaalisessa mediassa huumoria: eli toisin sanoen Sami Kapanen on purkanut Sami Kapasen päävalmentajasopimuksen yhteisymmärryksessä Sami Kapasen kanssa. Kapanen kun on KalPan pääomistaja ja oli seuran päävalmentaja.
No, leikki sikseen.
Kapanen ehti toimia KalPan päävalmentajana kaksi kautta. Avauskaudellaan hän johdatti kuopiolaisjoukkueen suoraan puolivälieriin, mutta toinen, mennyt kausi, oli vaikea: KalPan kausi päättyi runkosarjaan.
Kapasen tuplarooli seurassa oli kuitenkin alun alkaen ongelmallinen.
KalPan tekemät päätökset koskien esimerkiksi valmentajavalintoja, pelaajahankintoja tai jatkosopimuksia olivat hänen käsialaansa.
LUE MYÖS: Näkökulma: Ville Nieminen näytti suuruutensa tappion hetkellä, mistä moni voisi ottaa mallia
Seuran hallituksen mielipiteitä on varmasti kuunneltu erinäisissä päätöksissä, mutta onko se lopulta johtanut mihinkään? Kapanen seuran pääomistajana on voinut tehdä mieleisensä päätöksen kaiken suhteen.
Tämä asetelma ei ollut missään vaiheessa KalPan kannalta kovin hedelmällinen. Valta keskittyi liikaa yhden henkilön varaan, mikä voi ajaa seurat nykyisessä, modernissa huippu-urheilun maailmassa polkemaan paikalleen, tai jopa pakottamaan seurat taaksepäin.
Kuka haastoi Kapasen ajattelutapaa seuran sisällä?
Sama tilanne näkyi KalPan pelitavassa. KalPa tuli Pekka Virran aikana tunnetuksi kiekkokontrolliin perustuvasta peli-identiteetistä. Kapanen heitti tuon tällä kaudella romukoppaan ja ajoi väkisin joukkueeseen suoraviivaisen pelitavan.
Pystysuunnan jääkiekolla on nykypäivänä äärimmäisen vaikea voittaa, sillä SM-liigassa monet joukkueet rytmittävät puolustus- ja hyökkäyspelaamistaan.
KalPa ei peliään rytmittänyt, vaan pyrki kääntämään peliä aina pystyyn ja puolustamaan eteenpäin tilanteissa, joissa se ei ollut järkevää. KalPa haki myös kiekonriistoja tilanteissa, joissa mahdollisuus riistoon oli lähinnä teoreettinen.
KalPan viisikkopelaaminen ja etenkin puolustuspelaaminen kärsi koko kauden tästä ajattelutavasta, koska viisikon sisällä etäisyydet kasvoivat suuriksi. Hyökkäyspelaaminen oli puolestaan pelinopeudeltaan hidasta, koska KalPalla oli vain yksi rytmi hyökätessä.
Haastoiko kukaan Kapasen pelitapavalintaa seuran sisällä? Pelitapa kun ei tarjonnut pelaajille tarvittavaa selkänojaa.
Tulokasvalmentaja astuu ruoriin
KalPan päävalmentajaksi saapui Tommi Miettinen. Hän on toistaiseksi kysymysmerkki liigatasolla, sillä päävalmentajakokemusta on vain KalPan A-nuorista sekä Mestiksestä Iisalmen Peli-Karhujen peräsimestä.
Muutos voi kaiken natsatessa silti olla erittäin positiivinen ja viedä KalPaa eteenpäin.
KalPan omassa haastattelussa Miettinen lausui lupauksia herättäviä sanoja. Vaikka pyrkimyksenä on pelata nopeaa jääkiekkoa, järjen pitää pysyä mukana.
– Rytmi on tärkeä. Viisi pelaaja pysyy samassa kuvassa pelissä. Yhden tavan pakottamista se ei voi olla, meidän pitää pystyä mukautumaan vastustajan mukaan ja pelaamaan monipuolisesti. Se mitä peli pyytää, sitä lähdemme hakemaan, Miettinen kertoi.
Tämä on hyvää, järkevää puhetta. Ei höpistä mitään pelaajien työnteosta tai asenteesta. Puhutaan pelistä. Kunnioitetaan pelin lainalaisuuksia.
Ensi kausi näyttää muuttuvatko puheet teoiksi ja pystyykö Miettinen kehittämään ja jalostamaan KalPan pelitapaa.