Näkymätön tuhoaja voi aiheuttaa kalliin vesivahingon – tällaiset talot ovat nyt erityisvaarassa

Vakuutusyhtiö LähiTapiola kertoo tiedotteessaan, miten talon vesiputkien jäätymistä voi ehkäistä. Samalla se muistuttaa, että putkien jäätymisen estäminen on kiinteistön omistajan vastuulla.

Talvi on tullut tänä vuonna Suomeen tavallista nopeammin. Suomen talveen kuitenkin kuuluu, että kovilta pakkasilta saatetaan pompata lähes nollakeliin hyvinkin nopeasti, minkä jälkeen pakkanen taas kiristyy kertaheitolla kaksinumeroisiin lukemiin.

Talotekniikka joutuu koetukselle lämpötilojen vaihdellessa reippaasti lyhyen ajan sisällä. Vakuutusyhtiö LähiTapiola kertoo tiedotteessaan, että kalliita vahinkoja on mahdollista ennaltaehkäistä ja jopa estää omalla toiminnalla.

Etenkin vesiputket ovat alttiita haavereille, jotka syntyvät nopeista lämpötilanmuutoksista. LähiTapiolan mukaan pakkasten jälkeiset lauhtuvat kelit aiheuttavat vuosittain lukuisia vesivahinkoja rakennuksille. Vaaravyöhykkeellä ovat talot, joissa ei olla paikalla säännöllisesti.

– Erityisesti vaarassa ovat kiinteistöt, joilla käydään harvemmin ja joissa käyttövesilinjastot pääsevät jäätymään ja sulamaan omia aikojaan, kertoo tiedotteessa LähiTapiolan korvauspäällikkö Maarika Vauhkonen.

Esimerkiksi vain kesäkäytössä oleva mökki voi kärsiä suuria vahinkoja, jos sinne on jätetty vedet päälle talveksi.

– Ikävien yllätysten välttämiseksi pääsulkuventtiili tulee aina sulkea, kun rakennus jää tyhjilleen edes muutamaksi päiväksi, Vauhkonen neuvoo.

Jäätymisen estäminen on kiinteistön omistajan vastuulla

Pelkkä putkien jäätyminen ei vielä tarkoita välttämättä isoa remonttia. Niiden sulattamisessa kannattaa kuitenkin kääntyä ammattilaisen puoleen.

Putkityypistä riippuen jäätymisestä voi olla seurauksena joko putken halkeaminen tai liitosten aukeaminen. Putken jäätymistä ei välttämättä heti havaita, ja vesivahinkokin aiheutuu toisinaan vasta putkien sulaessa leudompien kelien myötä.

On syytä muistaa, että kotivakuutuksesta maksettavien korvausten kannalta on tärkeää, että kiinteistön omistaja huolehtii rakennuksen riittävästä valvonnasta ja sisälämpötilasta, jotta käyttövesiputket eivät jäädy.


LähiTapiolan vinkit putkien jäätymisen ehkäisemiseksi

  • Ilman päivittäistä valvontaa olevissa kiinteistöissä veden pääsulku kannattaa sulkea joko piha-alueen sulkuventtiilistä tai katkaista oman vesijärjestelmän vesipumpun syöttövirta.
  • Seuraa erityisesti ulkoseinien läheisyyteen asennettujen putkistojen lämpötiloja säännöllisesti. Lämpötila ei saisi laskea alle +10 asteen, jos rakennuksen vesiä ei ole katkaistu.
  • Lisää lämmityksen valvontaa pakkasten kiristyessä ja säädä lämpöä siten, että kaikissa tiloissa säilyy normaali huonetilojen lämpö pakkasellakin.
  • Jätä väliovet auki eri huonetiloihin lämmön tasaamiseksi mahdollisten talven aikaisten yksittäisten patteri- tai sulakerikkojen varalle.
  • Huolehdi putkistojen läheisyydessä olevien erillisten varastojen lämpötilojen riittävyydestä.
  • Huolehdi, että ulko-ovet pidetään kiinni.
  • Virtaava vesi jäätyy seisovaa vettä hitaammin. Kovien pakkasten aikana käyttövesiputkiston jäätymistä voi estää jättämällä vesi tiputtamaan hieman hanasta yön yli.
  • Jäätyneiden putkistojen sulatuksessa kannattaa turvautua alan ammattilaisten apuun, jotta ei aiheuta lisävahinkoja omalla toiminnallaan.
  • Rakennuksen pääasiallisena lämmönlähteenä ei talvikautena voida pitää ilmalämpöpumppua.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat