Vakuutusyhtiö muistuttaa, että liian alhainen huonelämpötila voi johtaa kalliisiin vahinkoihin.
Korkeat sähkönhinnat ovat saaneet monet kiinteistön omistajat pohtimaan erilaisia keinoja, joilla hilata sähkölaskun loppusummaa pienemmäksi. Vakuutusyhtiö POP Vakuutus muistuttaa kuitenkin tiedotteessaan, ettei kaikkia keinoja kannata käyttää: rakennuksen lämpötilan laskeminen liian alhaiseksi on vakuutusyhtiön mukaan nimittäin yksi harmillisimpia säästökohteita.
Rakennuksen liian alhainen lämpötila on ongelma erityisesti niissä ympärivuotisessa käytössä olevissa vapaa-ajan asunnoissa, joissa on vesijohtoja ja niihin liitettyjä käyttölaitteita, vakuutusyhtiöstä muistutetaan. Tällaisten asuntojen käyttö saattaa olla epäsäännöllistä, ja asukkaita ei välttämättä käy päiviin tai viikkoihinkaan.
Lue myös: "Huolestuttava asia, josta ei ole niinkään puhuttu" – professori kertoo, mitä terveysriskejä sähkönsäästöön liittyy
Älä päästä vesijohtoja jäätymään
Jos rakennuksen paineellinen vesijohto sitten pääsee jäätymään ja rikkoutumaan, on merkittävien vahinkojen riski olemassa. Tiedossa voi olla jopa kymmenien tuhansien eurojen vahingot, jos vesijohtovuoto kestää pidemmän aikaa. Vakuutusyhtiöstä muistutetaankin, ettei minkään rakennuksen vesijohtoja kannata päästää jäätymään liian pienen sisälämpötilan seurauksena.
– Säästäminen lämmityksen energian kulutuksessa on marginaalista, jos sitä vertaa rakennuksen korjauskustannuksiin vesijohtovuodoissa, kertoo korvauspalveluiden operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta tiedotteessa.
Myös vesijohtoverkostoon liitetyt käyttölaitteet, kuten astian- ja pyykinpesukoneet, voivat rikkoutua lämpötilan ollessa liian alhainen.
Lue myös: SPEK muistuttaa, ettei suurin säästökeino välttämättä liity sähkön hintaan – "Jotta kukaan ei joutuisi vielä pahempaan pulaan"
Tunnetko suojeluohjeet?
POP Vakuutuksen mukaan vakuutusyhtiöt ovat tiedostaneet tulevan talven riskin ja asiakkaita opastetaan muun muassa suojeluohjeiden avulla. Yleisesti rakennuksessa tulisi olla vähintään +12 °C:n tasainen lämpötila jatkuvasti.
Jos rakennus ollaan jättämässä kylmänä vuodenaikana ilman riittävää lämmitystä ja valvontaa yli viikoksi, on lähdettäessä suljettava pääsulkuventtiili tai kytkettävä käyttövesipumppu pois käytöstä. Kannattaa muistaa, että suojeluohjeen laiminlyöminen voi alentaa mahdollista maksettavaa korvausta.
– Vuotovahinkoriskiä voit pienentää asennuttamalla rakennuksen vesijohtoverkostoon automaattisesti veden virtauksen katkaisevan vuotovahdin. Myös sähkökatkoista ilmoittava turvajärjestelmä on erityisen hyödyllinen vapaa-ajan asunnoilla, Lehmusvirta vinkkaa.
Aiemmin olemme kertoneet myös LähiTapiolan vastaavasta varoituksesta mökkiläisille: korvauspäällikkö Maarika Vauhkonen kehotti yhtiön tiedotteessa varautumaan mahdollisiin putkivuotoihin, mikäli mökin lämmitystä aikoo laskea merkittävästi tulevana talvena.
Lue myös: Löytyykö kotoasi lämpöpumppu? Varo nyt todella kallista virhettä: "Riski lämmityksen toimimattomuudesta kasvaa merkittävästi"
Lue myös: Vakuutusyhtiö varoittaa: Usein kuullussa sähkönsäästövinkissä piilee riski – viisi parempaa keinoa
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Videolla kerrotaan, mitä toimenpiteitä kerrostalossa voidaan tehdä energian säästämiseksi. Yhtä virhettä kannattaa välttää lämpötilan säädön kanssa:
0:56Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia kertoi MTV:n Uutisaamussa, mitä kerrostalon huoneistojen lämpötilan säädössä kannattaa ottaa huomioon.
Lähde: POP Vakuutus