Nämä ovat tärkeimmät opit Zelenskyin vierailusta: Puhe Ukrainan tukemisesta on muuttunut, Suomesta tulossa osa "uutta Kalmarin unionia"

5:45imgMitä Zelenskyin vierailusta jäi käteen? Katso videolta koko analyysi
Julkaistu 03.05.2023 21:48
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin, presidentti Sauli Niinistön ja Pohjoismaiden pääministereiden tapaamisessa ei kuultu suoraa puhetta Ukrainasta sodan voittajana, analysoi kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä Asian ytimessä -ohjelmassa. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili keskiviikkona Suomessa. Zelenskyi tapasi presidentti Sauli Niinistön ja muuta Suomen johtoa sekä Pohjoismaiden pääministerit.

Zelenskyi, Niinistö ja Pohjoismaiden pääministerit pitivät illansuussa tiedotustilaisuuden.

– Tärkein anti oli se, että haluttiin apua ja sitä luvattiin antaa, tilaisuutta luonnehtii kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä.

Penttilä nostaa myös Suomen ja Pohjoismaiden kannalta tärkeäksi huomioksi esiin sen, että Pohjoismaat toimivat blokkina ja muodostumassa on "pikkuhiljaa uusi Kalmarin unioni".

Tiedotustilaisuudessa tosiaan kuultiin kaikkien maiden vakuuttavan jatkavan Ukrainan auttamista niin kauan kuin on tarpeen, mutta konkretiaa siitä, mitä se tarkoittaa, kuultiin vähän.

– Tässä ei ollut paatoksellista tukea. Tämä oli hyvin pragmaattinen, asiallinen tapaaminen. Ei puhetta siitä, että Ukraina voittaa tämän sodan.

Tämä kertoo Penttilän mukaan muutoksesta länsimaissa.

– On alkanut ajattelu siitä, miten tästä sodasta päästään joskus pois.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja Viron pääministeri Kaja Kallas ovat aiemmin julkisuudessa puhuneet vahvasti sotaan liittyen. Marinin ja Kallaksen poissaolo kertoo Penttilän mukaan pragmaattisemmasta lähestymistavasta.

– Tämä ei tarkoita sitä, että Ukrainaa ei tuettaisi. Se tarkoittaa sitä, että uusia asejärjestelmiä, hävittäjiä, ei ole tulossa.

Krimin kysymys vaikea Yhdysvalloille

Penttilän mukaan vaikuttaa siltä, että Ukrainaa autetaan taisteluissa, mutta sodan ei haluta eskaloituvan.

– Väittäisin, että Krimin kysymys on edelleen vaikea kysymys Yhdysvalloille.

Venäjä miehitti sotilaallisesti Ukrainan Krimin vuonna 2014.

Penttilän mukaan Zelenskyin on nyt tärkeää varmistaa, että Pohjoismaat ovat Ukrainan tukena, kun sitä halutaan. Hän arvioi Puolan, Baltian maiden ja Iso-Britannian tukevan Ukrainaa.

– Tarvitaan Pohjoismaiden blokki vaikuttamaan Saksaan, Ranskaan ja Yhdysvaltoihin, että tuki jatkuu ja lisääntyy.

Ukrainan reitti Natoon olisi pitkä

Penttilän mukaan Zelenskyin vierailulla haettiin tukea Ukrainan Nato-jäsenyydelle.

– Tässä haluttiin symbolisesti sanoa, että Suomi onnistui talvisodassa itse, mutta nyt se on päässyt Natoon. Tämä on se reitti, jota Ukraina haluaa myös kulkea.

Penttilän mukaan Ukrainan reitti Natoon olisi erittäin pitkä.

– Kuten kuulimme tänään, puhuttiin siitä, että autamme Ukrainaa valmistelemaan itseään mahdollista Nato-prosessia varten.

Zelenskin vierailu oli tarkoin varjeltu salaisuus, joka paljastui yleisölle vasta 15 minuuttia sen jälkeen, kun presidentti oli laskeutunut maan kamaralle. Katso tästä kooste päivän vierailusta:

5:54img

Tuoreimmat aiheesta

Asian ytimessä