Petteri Orpo tapasi Ukrainan Zelenskyin – Zelenskyi kiitti erikseen Suomea

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) tapaa tänään Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin Islannissa.

Tapaamisessa ovat mukana myös muiden pohjoismaiden pääministerit.

Kokous järjestetään Pohjoismaiden neuvoton istuntoviikon yhteydessä, ja valtioneuvoston viestintä kertoo kokouksen aiheeksi ajankohtaiset kansainväliset kysymykset.

Pääministerien ja Zelenskyin tiedotustilaisuus alkoi kerrottua myöhemmin kello 21. Aiemmin tiedotustilaisuuden arvioitiin alkavan 20.30.

Tilaisuudessa Zelenskyi kiitti paikalla olevia pääministereitä. Erikseen hän kiitti Suomea sen tuesta Ukrainalle sen käymässä puolustussodassa Venäjää vastaan ja viimeisimmästä Suomen järjestämästä kokouksesta Ukrainan rauhansuunnitelmaan ja sen ympäristönsuojeluun liittyvään osuuteen.

Zelenskyiltä kysyttiin miten Yhdysvaltain tulevat presidentinvaalit nähdään Ukrainan tuen näkökulmasta. Zelenskyi totesi, että Ukraina ymmärtää Yhdysvaltain vaaleihin ja politiikkaan liittyvät riskit sen tuen kannalta. Hän toteaa, että jos Yhdysvallat ei tukisi enää Ukrainaa, olisi voitto Putinille ja häviö lännelle. Hän toteaa, että ei pidä ilmeisenä, että Trump lopettaisi Ukrainan tukemisen, jos nousee valtaan.

Zelenskyiltä kysyttiin myös Pohjois-Korean joukoista Venäjällä. Hän kertoo, että maan tiedustelun perusteella Venäjälle on tulossa 12 000 pohjoiskorealaista sotilasta, eikä näiden saapumisen aikajänne ole kuukausissa tai viikoissa, vaan sotilaat saapuvat aiemmin. Hän arvioi, että Venäjä kärjistää tilannetta. Hän myös lisäsi huomionsa siitä, että maa saa Pohjois-Korealta huomattavia määriä aseistusta. Hän lisäsi myös huomion siitä, miten ongelmallisena pitää sen, että Kiina ei tue Ukrainaa, vaan työskentelee Venäjän kanssa yhä enemmän. 

Omassa puheenvuorossaan Petteri Orpo toteaa, että Ukrainan tukeminen on kaikista tärkein turvallisuusinvestointi, jonka maat voivat tehdä. Orpo toteaa, että Suomen historiassa ovat taustana sille, miksi Suomesta on tullut Ukrainan vankimmista tukijoista. Hän totesi, että rauha pitää saavuttaa Ukrainan ehdoin, ja sen tukijoiden pitää tukea Ukrainaa sen tarvitsemin tavoin. 

Tiedotustilaisuus päättyi hieman ennen 21.30.

Lue myös:

    Uusimmat