Nämä väistämissäännöt pyöräilijän ja autoilijan pitää tietää

Kevään myötä pyöräilijöiden määrä liikenteessä on lisääntynyt. Sekä autoilijoiden että pyöräilijöiden on syytä palautella mieleen väistämissäännöt ja tyypilliset riskitilanteet.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys:Missä tilanteissa autoilijan pitää väistää pyöräilijää? Entä pyöräilijän autoilijaa?

Vastaus: Pyöräilijän ja autoilijan välisten väistämissääntöjen osaaminen on tärkeää sekä pyöräilijälle että autoilijalle. Tähän vastaukseen on koottu tyypillisimmät väistämistilanteet esimerkkikuvien ja -videoiden kanssa. Yllä oleva video käsittelee väistämistilanteita enemmän autoilijan ja alempaa löytyvä video pyöräilijän näkökulmasta.

Pyörätien ja ajoradan risteys

1
Osaatko toimia tässä tilanteessa?

Pyörätien ja ajoradan risteyksessä pyörätiellä ajavan pyöräilijän on väistettävä molemmilta sivuilta ajorataa pitkin lähestyviä ajoneuvoja, ellei näillä ole väistämismerkkiä.

2
Miten toimit tässä tilanteessa?

Tilanne muuttuu, jos ajorataa pitkin lähestyvillä on väistämismerkki. Tällöin ajoradalla ajavan on väistettävä pyörätietä pitkin lähestyvää pyöräilijää. Väistämismerkkejä ovat kärkikolmion lisäksi STOP- ja Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -merkit.

Kääntyvä ajoneuvo

3
Tässä tilanteessa ajoneuvo väistää pyöräilijää.

Kääntyvä ajoneuvo väistää risteävää tietä ylittävää pyöräilijää siitä riippumatta, käyttääkö pyöräilijä tien ylitykseen suojatietä vai pyörätien jatketta.

Suojatiesääntö koskee myös pyöräilijää

4 (1)
Noudata erityistä varovaisuutta, kun lähestyt risteävää suojatietä.

Ajoneuvolla – siis myös polkupyörällä – risteävää suojatietä lähestyttäessä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja ajettava sellaisella nopeudella, että pysäyttäminen onnistuu tarvittaessa. Jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille, on annettava esteetön kulku.

Pyörätien tai ajoradan suojatietä pitkin ylittävän jalankulkijan on kuitenkin noudatettava varovaisuutta, jota lähestyvän polkupyörän tai muun ajoneuvon etäisyys ja nopeus edellyttävät. Jalankulkijan on ylitettävä pyörätie tarpeettomasti viivyttelemättä.

Tarkkana pysäkkien kohdalla

4
Ole tarkkana bussipysäkkien kohdalla.

Pyöräilijän on annettava esteetön kulku linja-autosta tai raitiovaunusta poistuville sekä niihin nouseville matkustajille. Käytännössä tämä edellyttää tilanteeseen sopivaa nopeutta, huolellista havainnointia ja tarvittaessa myös pysähtymistä.

Myös linja-autoon tai raitiovaunuun nousevien ja niistä poistuvien on syytä tarkkailla sivustoja huolellisesti varmistuakseen siitä, että heitä todella aiotaan väistää. Näin vältytään vahingoilta varmimmin.

Pyörätieltä ajoradalle

6
Tässä tapauksessa pyöräilijä väistää.

Siirtyessään pyörätieltä ajoradalle, esimerkiksi pyörätien päättyessä, on pyöräilijän pääsääntöisesti väistettävä ajoradan liikennettä.

Pyöräilijä ajoradalla

7
Autoilija väistää tässä.

Ajoradalla ajaessaan pyöräilijää koskevat samat liikennesäännöt kuin muitakin ajoneuvoja. Esimerkiksi kuvan tilanteessa, tasa-arvoisessa risteyksessä, autoilija väistää oikealta lähestyvää pyöräilijää.

Omista oikeuksista ei kannata pitää kynsin hampain kiinni

Noudattamalla sääntöjä luodaan hyvä perusta turvalliselle liikenteessä liikkumiselle. Aika ajoin jokainen meistä kuitenkin joutuu tilanteeseen, jossa vahingolta voi välttyä luopumalla omista "oikeuksistaan". Sanoisinkin, että liikenteessä ei ole oikeuksia vaan velvollisuuksia.

Olennaista on tunnistaa vaaralliset paikat ja tilanteet etukäteen sekä hiljentää nopeutta ajoissa ja riittävästi. Järkevästi valittu tilannenopeus mahdollistaa huolellisen havainnoinnin, arvioinnin, ajattelun ja toiminnan.  

Lapsi – kuin elävä varoitusmerkki

Lasten koulumatkan turvallisuus on otsikoissa aina elokuussa, kun koulut alkavat. Olennaista on kuitenkin muistaa, että lapset kulkevat kouluun ja sieltä takaisin kotiin myös näin huhtikuussa – ja itse asiassa koko lukuvuoden ajan. Keväällä moni lapsikin alkaa taittaa koulu- ja harrastusmatkoja kävelyn tai kyydityksen sijaan pyöräillen. 

8
Auta omalta osaltasi lasta liikenteessä.

Lapsen liikennekäyttäytyminen saattaa olla arvaamatonta. Kaikki tienkäyttäjät pystyvät parantamaan lapsen koulumatkojen – ja toki muidenkin matkojen – turvallisuutta, kunhan vain halua tähän löytyy.

teppoboksi teppo vesalainen

Lue myös:

    Uusimmat