Pyöräilijä vs. jalankulkija – milloin kukakin väistää ja ketä?

Kysy Liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ja muut liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.

Vastaajana Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kysymys: Milloin jalankulkija väistää pyöräilijää? Milloin pyöräilijän tulee väistää jalankulkijaa?

Vastaus: Tieliikennelaissa on määritelty tienkäyttäjän yleiset velvollisuudet: Tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä muutenkin olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Tienkäyttäjä ei myöskään saa tarpeettomasti estää tai häiritä liikennettä.

Sekä jalankulkija että polkupyöräilijä katsotaan tienkäyttäjiksi - samoin kuin kaikki muutkin tiellä tai siellä olevassa ajoneuvossa olijat.

Liikenteeseen liittyminen

Jalkakäytävä ja pyörätie ovat osa tietä. Kuljettajan – siis myös pyöräilijän – on aina väistettävä muuta liikennettä, jos hän on tulossa tielle – siis myös pyörätielle – pihakadulta, kävelykadulta, pihasta, pysäköintipaikalta, huoltoasemalta tai muulta vastaavalta alueelta taikka polulta, tilustieltä tai muulta vähäiseltä tieltä tai moottorikelkkailureitiltä.

Kohtaamis- ja ohitustilanteet

Tieliikennelain mukaan ajoneuvon kuljettajan, jollaiseksi polkupyöräilijäkin katsotaan, on kohdatessaan tai ohittaessaan jalankulkijan, polkupyöräilijän tai mopoilijan annettava tälle ajoneuvon koko ja nopeus huomioon ottaen turvallinen tila tiellä. Onkin tärkeää huomata, että myös jalkakäytävä ja pyörätie ovat tiealuetta.

Pyöräilijä ja jalankulkija kevyen liikenteen väylien risteyksessä

Valtaosa kevyen liikenteen väylistä on yhdistettyjä pyöräteitä ja jalkakäytäviä. Tieliikennelain mukaan ajoneuvon kuljettajan – siis myös pyöräilijän – on ylittäessään jalkakäytävää tai suojatietä annettava jalankulkijalle esteetön kulku.

Toisaalta, pyörätielle astuvan jalankulkijan on kuitenkin noudatettava sitä varovaisuutta, jota lähestyvän ajoneuvon etäisyys ja nopeus edellyttävät. Hänen on myös ylitettävä pyörätie tarpeettomasti viivyttelemättä.

Vahinkotapauksissa lopullinen syyllisyys ratkaistaan aina tapauskohtaisesti – viime kädessä tuomioistuimessa.

Pyöräilijät kevyen liikenteen väylien risteyksessä

Pyörätietkin luokitellaan teiksi. Kahden pyörätien risteyksessä risteävistä suunnista lähestyvien pyöräilijöiden tai mopoilijoiden kesken noudatetaan siis samoja väistämissääntöjä kuin ajoradalla ajettaessa. Ensisijaisesti siis noudatetaan poliisin tai muun liikenteenohjaajan merkinantoja. Mikäli kumpaakaan heistä ei ole, ajetaan liikennevalojen mukaan. Jos liikennevalojakaan ei ole, ajetaan liikennemerkkien mukaan.

Yleisimmin tilanne lienee kuitenkin sellainen, ettei pyöräteiden risteyksissä ole mitään liikenteenohjauslaitetta. Tällöin ajetaan niin sanotun perussäännön mukaan eli väistetään oikealta, pyörätietä pitkin, lähestyvää pyöräilijää tai mopoilijaa.

Kääntyessään pyörätieltä vasemmalle on pyöräilijän tai mopoilijan väistettävä edestä pyörätietä pitkin lähestyvää ajoneuvoa. Sen lisäksi kääntyvän ajoneuvon on aina väistettävä risteävää pyörätietä ylittävää jalankulkijaa.

Linja-autosta tai raitiovaunusta poistuvat matkustajat

Pyörätiellä polkupyöräilijän ja mopoilijan on pysäkin kohdalla väistettävä linja-autosta tai raitiovaunusta poistuvia ja siihen nousevia matkustajia riippumatta siitä, onko pyöräilijä kohtaamassa vai ohittamassa linja-autoa.

Ainakin pääkaupunkiseudulla näkee päivittäin vaaratilanteita, joissa pyöräilijä viuhahtaa vauhtiaan hiljentämättä tällaiseen tilanteeseen. Pyöräilijöiden ja mopoilijoiden väistämisvelvollisuudesta huolimatta on tärkeää, että myös linja-autosta tai raitiovaunusta poistuvat matkustajat havainnoivat huolellisesti molemmille sivuille aina ennen poistumistaan. Näin vältytään turhilta vahingoilta.

Piha- ja kävelykadut

Piha ja kävelykaduilla ajonopeus on sovitettava jalankulun mukaiseksi. Jalankulku on sallittu kadun kaikilla osilla. Ajoneuvojen kuljettajien – siis myös pyöräilijöiden – on annettava jalankulkijalle esteetön kulku. Suurin sallittu nopeus piha- ja kävelykaduilla on enintään 20 km/h.

Jalankulkijat eivät kuitenkaan saa piha- tai kävelykadullakaan tarpeettomasti estää tai häiritä ajoneuvoliikennettä.

Lue myös:

    Uusimmat