Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on saapunut Taiwaniin. Kiinan mukaan vierailuun tullaan vastamaan "kohdistetuilla sotilastoimilla".
Nancy Pelosi on korkein amerikkalainen virkamies, jonka on vieraillut itsehalintosaarella 25 vuoteen. Puhemies on kolmantena Yhdysvaltain hallinnon hierarkiassa presidentin ja varapresidentin jälkeen.
Pelosi vahvisti vierailun julkaisemassaan lausunnossa sekä kommentoi vierailua Twitterissä.
Hänen mukaansa Yhdysvallat on sitoutunut Taiwanin elinvoimaisen demokratian tukemiseen.
Pelosin mukaan vierailu ei ole ristiriidassa Yhdysvaltain aiemman politiikan kanssa.
Pelosin odotetaan tapaavan Taiwanin presidentin huomenna keskiviikkona, kertoo uutistoimisto Reuters. Lisäksi Pelosin olisi määrä vierailla maan parlamentissa. Virallista vahvistusta vierailuille ei ole.
The Washington Postin mukaan Taiwanin korkein pilvenpiirtäjä oli valaistu tervetuloviestillä Pelosille englanniksi ja kiinaksi.
Kiina näkee vierailun provokaationa
Kiinan uutistoimisto Xinhua välitti tiistai-iltana maan kansanarmeijan tiedotteen, jonka mukaan Taiwanin ympärillä tullaan järjestämään sotaharjoituksia. Harjoitusten on määrä alkaa torstaina, eli heti Pelosin poistuttua maasta. Harjoitusten kerrotaan kestävän sunnuntaihin asti.
Taiwanin pääkaupunki Taipein viranomaisten mukaan tiistaina maan ilmapuolustusvyöhykkeellä lensi yli 20 Kiinan armeijan lentokonetta. Lisäksi Taiwanin viranomaisten mukaan kiinalaishakkerit ovat hyökänneet maan tietojärjestelmiä vastaan.
Kiinan puolustusministeriö ilmoitti tiistaina, että vierailuun tullaan vastaamaan "kohdistetuilla sotilastoimilla". Toimia ei eritelty tuolloin tarkemmin.
Kiina varoitti aiemmin Yhdysvaltoja jyrkin sanoin siitä, että Kiina pitäisi Pelosin vierailua saarella suurena provokaationa.
– Yhdysvallat vääristelee, hämärtää ja onteloi yhden Kiinan periaatettaan. Tällaiset teot, aivan kuin tulella leikkiminen, ovat hyvin vaarallisia. Tuli nielee ne, jotka sillä leikkivät, sanottiin Kiinan ulkoministeriön hieman Pelosin saapumisen jälkeen antamassa lausunnossa.
Kiina pitää Taiwania osana omaa aluettaan ja sen on pelätty yrittävän liittää saaren maahan tarvittaessa väkivalloin. STT:n haastattelemat asiantuntijat eivät kuitenkaan usko, että vierailu johtaisi suoraan sotilaallisen selkkaukseen.
Kiinan valtiolliset tiedotusvälineet kertoivat tiistaina, että Kiinan hävittäjät olisivat ylittäneet Taiwaninsalmen. Koneiden määränpäätä tai tehtävää ei kerrottu. Myös Kiinan armeija ilmoitti tiistaina olevansa varautunut ”kaikenlaisiin tapahtumiin”.
Myös Yhdysvaltain asevoimat nosti valmiuttaan alueella Pelosin vierailun vuoksi. Muun muassa ydinkäyttöinen Ronald Reagan -lentotukialus, joka normaalisti on Japanin vesillä, seilasi tiistaina Taiwanin eteläpuolella yhdessä usean muun amerikkalaisen sota-aluksen kanssa.
Lisäksi Venäjä riensi Kiinan tueksi todeten, että Kiinalla on täysi oikeus puolustaa aluettaan ja suvereniteettiaan Yhdysvaltain "selvää provokaatiota" vastaan.
Näin ihmiset ryntäsivät hotellilla Pelosin autosaattueen perään:
1:01