Asunnottomia, päihdeongelmaisia ja erilaisin tavoin vähäosaisia auttavan Rauman Seudun Katulähetys ry:n toiminnanjohtaja Janne Rantala toivoo muutosta sosiaalialan kesälomailuun.
Suomen kesä tarkoittaa auringon ja lämmön lisäksi myös hiljaisuutta erilaisten virastojen, yritysten ja järjestöjen toimistoissa.
Monella alalla lomailu aiheuttaa haittaa vain yrityksen taseelle tai hidastaa edistettäviä hankkeita, mutta tietyissä sosiaalialan tehtävissä lomapoissaolot voivat mutkistaa asiakkaiden arkea.
On ilmiselvää, että alan työntekijät ovat oikeutettuja lomailuun siinä missä kaikki muutkin. Kesän vapaita pitäisi kuitenkin pitää suuremmalla porrastuksella, sanoo Rauman Seudun Katulähetys ry:n toiminnanjohtaja Janne Rantala.
– Kesäisin kaikki ongelmat kärjistyvät, kun moni palvelu menee kesällä kiinni. Meidän sosiaali-alan ammattilaisten lomakaudet pitäisi miettiä uudestaan, Rantala sanoo.
Laaja-alaisesti kaikkia ikäryhmiä ja eri tavoin apua tarvitsevia auttava Katulähetys pyrkii käyttämään kesäisin sijaisia ja avustavia kesätyöntekijöitä.
Yleisesti moni asiakas saattaa kuitenkin hukkua eri sosiaalipalvelujen piiristä kesän aikana.
– Meidän pitää voida tarjota palvelu heti, me emme voi odottaa kesän yli. Päihtyneen ihmisen kanssa ei pidä katsoa puiston penkillä työsopimusta, mutta kun päihtyneellä on yksi selvä päivä viikossa, meidän pitäisi olla valmiina.
"Kun hän olisi ruoan saanut, se olisi ollut sillä selvä"
Juuri kesään liittyy lieveilmiöitä, kun samanaikaisesti lomien kanssa päihteidenkäyttö lisääntyy.
– Eilen minulle soitettiin työpaikalta, että sekakäyttäjä oli tullut rakennuksemme ikkunan taakse. Kesästä johtuen meillä ei ollutkaan tarjota hänelle normaalia palvelua. Hän oli hajottanut ikkunat, Rantala huokaa.
Vahingontekijä oli kävellyt Rantalan mukaan parakkiasunnostaan 2–3 kilometriä ruoka-apua hakemaan.
Rutiinin rikkoutuminen sekoitti kuitenkin pään.
– Kun hän olisi ruoan saanut, se olisi ollut sillä selvä. Mutta hänen päänsä tilttasi siinä hetkessä, Rantala toteaa.