– Tänä päivänä nuorten on helpompi saada huumeita kuin alkoholia. Niiden yhteydessä kukaan ei kysy papereita keltään.
Näin kommentoi Lahden Avominne-päihdeklinikalla vastaavana ohjaajana toimiva Pasi Tuomaila. Häntä voi luonnehtia myös kokemusasiantuntijaksi: Tuomaila käytti kovia huumeita yli 20 vuoden ajan ennen raitistumistaan. Myös hänen 21-vuotias Jami-poikansa on toipuva narkomaani.
Video: Pasi Tuomailan poika Jami, 21, aloitti huumeiden käytön jo 8-vuotiaana
Lue koko Jamin tarina tästä: Jami, 21, aloitti huumeiden käytön jo 8-vuotiaana – siitä alkoi kierre, joka oli viedä hänet ennenaikaiseen hautaan: "Olen hyvin katuvainen suurimmasta osasta teoistani"
Jos nuori haluaa hankkia huumeita, se onnistuu Tuomailan mukaan äärimmäisen helposti, kunhan kysyy oikeilta ihmisiltä. Käyttäjiin tutustuu väkisinkin.
– Kun sosiaalinen piiri muodostuu päihteitä suosivaksi, se on luonnollinen jatkumo. Kun rupesin käyttämään amfetamiinia, hakeuduin niihin kaveripiireihin, jotka käytti. Kavereilla on aina suhteita.
"Tuo saadaan lypsettyä kuivaksi"
Huumemaailma kaipaa myös uutta verta – tai siis rahaa.
– Jos nuoret ovat vielä hyvin toimeentulevia ja niin sanotuista hyvistä sosioekonomisesta lähtökohdista, he ovat hyviä iskunpaikkoja. "Tuo saadaan lypsettyä kuivaksi", Tuomaila kuvailee huumebisneksessä mukana olevien mielenmaisemaa.
Tuomailan kaltaiset ujot ja arat teinit hakivat päihteiden maailmasta hyväksyntää ja myös ystäviä. Hänkin muodosti useita kaverisuhteita, joilta sai pahoina hetkinä kyllä apua, mutta miehen mukaan huumemaailmassa ystävyys on tuntematon käsite.
– Siellä ei merkkaa kuin raha. Ei siellä todellisia ystävyyssuhteita ole. Nyt tiedän eron, mitä on olla tällä puolella ystävä kuin mitä siellä ystävyys tarkoitti.
Ei voinut suoraan auttaa omaa poikaansa
Tuomailan oma poika Jami vajosi liian syvälle huumeiden maailmaan jo silloin, kun hän oli itsekin pohjalla. Kuntouduttuaan hän ei uskonut saavansa poikaa itse kuiville – pikemminkin pelkäsi, että liukuu itsekin takaisin päihdesyöveriin. Pyynnön saada todellista apua on tultava jokaiselta narkomaanilta itseltään.
Mutta varhaisessa vaiheessa myös perheenjäsenet voivat pelastaa huumeilla flirttailevan nuoren, Tuomaila toteaa.
– Jos päihteiden käyttö on ruvennut haittaamaan nuoren elämää, niin nopea puuttuminen, yhteydenotto ammattilaisiin ja avun hakeminen.
Mitä nopeammin nuorelle kerrotaan, että välitän sinusta ja tiedän, että käytät, ei tarvitse salassa käyttää, sitä parempi, Tuomaila jatkaa.
– Tämä ei ole kenenkään vika, se on paheneva ongelma meidän yhteiskunnassa. Nuoret, jotka tavoitetaan, jotka haluaa apua, niille sitä on kyettävä antamaan.