Narsisti vie voimat läheisiltä – oletko kohdannut?

Peräti 5–15 prosenttia aikuisista kärsii erilaisista persoonallisuushäiriöistä.

Persoonallisuushäiriöt ovat nuorella iällä ilmeneviä jäykkiä kokemisen tai käyttäytymisen tapoja, jotka aiheuttavat henkilölle haittaa. Persoonallisuushäiriöisen ja normaalin käytöksen välinen raja on liukuva, sillä psyykkisesti terveillä ihmisillä voi erityisesti stressitilanteissa ilmetä persoonallisuushäiriöille tyypillistä käyttäytymistä. Persoonallisuushäiriössä käytös on kuitenkin luonteeltaan jäykempää ja itsepäisempää.

Narsistinen persoonallisuus on yksi paljon julkisuudessa puhutuista häiriöistä. Narsistille tyypillisiä piirteitä ovat esimerkiksi voimakas ihailun tarve, empatian vähäisyys sekä erilaiset suuruuskuvitelmat. Narsisti on kateellinen ja ylimielinen, ja hän voi kokea olevansa oikeutettu erikoiskohteluun.

Psykologiassa ja psykiatriassa narsistilla tarkoitetaan henkilöä, jonka lapsuudessa on tapahtunut laiminlyöntejä vuorovaikutussuhteessa kasvattajaan. Narsistia voi olla hyvin vaikea tunnistaa.

Muita persoonallisuustyyppejä ovat muun muassa epävakaa persoonallisuus, estynyt persoonallisuus ja epäsosiaalinen persoonallisuus.

Persoonallisuushäiriöstä kärsivät voivat hyötyä psykoterapiasta.

Askarruttavatko persoonallisuushäiriöt? Lähetä kysymyksesi psykiatri, psykoterapeutti Jan-Henry Stenbergille. Stenberg vierailee torstaina 4.6. Huomenta Suomen Terve aamu -lähetyksessä, minkä jälkeen hän vastaa lukijoiden kysymyksiin MTV Lifestylen verkkosivuilla. 


Lähteet: Terveyskirjasto, narsistienuhrientuki.fi

Lue myös:

    Uusimmat