MTV:n ja AVAn loppiaisena lanseeraama ohjelma Ensitreffit alttarilla on saanut runsaasti ristiriitaista palautetta, varsinkin sosiaalisessa mediassa. Tunnettu naisten oikeuksien puolustaja Nasima Razmyar sanoo ihmettelevänsä sitä, miksi ohjelman formaatista ollaan aidosti niin ällistyneitä, jopa vihaisia.
Yli miljoona katsojaa ensimmäisellä jaksolla kerännyt ohjelma taluttaa parin alttarille ilman, että he ovat koskaan nähneet tai kuulleet toisistaan mitään. Parit valitsee asiantuntijaraati.
SDP:n kaupunginvaltuutettu Nasima Razmyar sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että kenenkään ei kannattaisi hermostua viihdeohjelmasta.
– Loppujen lopuksi meidän käsityksemme rakkausavioliitosta on aika tuore. Täytyy muistaa, että nimenomaan kristinuskossa on menty naimisiin pitkään ilman romanttista rakkautta. Tässä on vain nyt tv-kamerat mukana. Pitäisin tätä hyvänä muistutuksena siitä, mitä avioliitto on ollut ja millä tavalla avioliitto on muuttunut.
Razmyar toimii myös väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajataustaisille naisille ja -lapsille palveluja tarjoavan Monika-Naiset Ry:n puheenjohtajana. Hän tulee itse kulttuurista, jossa järjestetyt avioliitot ovat todella yleisiä. Eikä se johda aina parhaaseen lopputulokseen.
– Ohjelma on toki myös muistutus siitä, että eri puolilla maailmaa tapahtuu paljon kurjuutta ja julmuutta, joka eroaa aika lailla siitä, mitä ohjelman formaatti on. Ohjelma on kahden ihmisen sopimus, jossa molemmat tietävät mitä tapahtuu. Maailmassa on paljon toisentyyppisiä tarinoita, joissa omasta tahdosta riippumatta pakotetaan liittoon.
On aika lailla katsojien käsissä, missä menee viihteen raja. Suuret katsojaluvut kertovat mielenkiinnosta.
– Olen itse läheltä seurannut julmia kohtaloita, eikä edes hyvin kaukana. Afganistanissa on hyvin arkipäivää naittaa 13-vuotias tyttö kuusikymppiselle miehelle, koska isällä on velkoja. Se on se raadollinen puoli.
– Olen törmännyt myös Suomessa siihen, että netin kautta tutustutaan, hyvä kun nähdään kuva tai puhelinsoiton perusteella kuullan tulevan aviopuolison nimi. Sitten kotimaassa(Suomessa) vasta nähdään ensimmäisen kerran. Sitten on jo myöhäistä perua, kun häävalmistelut ovat jo käynnissä ja imaami suurin piirtein odottaa siinä.
Razmyarin mukaan on erittäin tärkeää, että tällaisista asioista nousee keskustelua, eikä sitä raadollisempaa puoltakaan unohdeta.
Monessa mukana oleva nainen on menossa itse piakkoin naimisiin. Hän sanoo haastattelussa, ettei menisi naimisiin, jos ei pitäisi sitä tärkeänä asiana sekä sitoutumisen osoituksena hyvässä ja pahassa.
Kysymystä liian heppoisin perustein solmitusta liitosta tai vastaavasti erosta hänellä on selvä mielipide.
– Minusta on hienoa, että ihminen voi valita toisin. Ei ole oikein, että yksi yrittää ja toinen kulkee vapaamatkustajana. Kyllä se on molemminpuolista. On hienoa, että Suomessa on mahdollisuus valita. Pidän ihan hyvänä, että ihminen voi aloittaa uuden elämän.
Razmyar kertoo kohdanneensa Monika-Naiset liitossa työskennellessään paljon myös maahanmuuttajanaisten avioerotilanteita ja niiden pohdintaa. Pääviesti oli usein se, että onnettomaan suhteeseen on parempi jäädä, muuten joutuu suljetuksi yhteisön ulkopuolelle.
– Jokapäiväinen arki on monelle ihmiselle ja perheelle raadollinen. On aika raakaa, mitä kaikkea siedetään ja kestetään vain siksi, että pitää olla avioliitossa.