Naton pääsihteeri kehotti Etelä-Koreaa tehostamaan sotilaallista tukeaan Ukrainalle – varoitti myös Kiinan uhasta

29.11271619
Pääsihteeri Stoltenberg patisti Etelä-Koreaa tekemään enemmän auttaakseen Ukrainaa.
Julkaistu 30.01.2023 08:50

MTV UUTISET – STT

Stoltenberg varoitti myös Kiinan uhasta: "Kiina ja sen johtajat eivät usko demokratiaan, sananvapauteen tai meidän demokraattisiin arvoihimme".

Etelä-Koreassa vieraileva sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pyytää maata tehostamaan sotilaallista tukeaan Ukrainalle. Pääsihteeri patisti Etelä-Koreaa tekemään enemmän auttaakseen Ukrainaa.

–  Jos uskomme vapauteen, demokratiaan, jos emme halua itsevaltiuden ja totalitarismin voittavan, siinä tapauksessa he tarvitsevat aseita, Stoltenberg sanoi puhuessaan Chey-instituutissa Soulissa.

Etelä-Korea on globaalisti yhä tärkeämpi aseidenviejä. Se on viime aikoina sopinut myyvänsä satoja panssarivaunuja Euroopan maihin, muun muassa Nato-maa Puolaan.

Etelä-Korean lainsäädäntö kieltää kuitenkin aseiden viennin sotaa käyviin maihin. Stoltenberg ehdotti, että maa voisi harkita käytännöstä luopumista kuten esimerkiksi Saksa ja Norja ovat tehneet Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.

Etelä-Korea on tukenut Ukrainaa humanitaarisen avun kautta.

Lue myös: Erdoğan voisi hyväksyä Suomen Natoon: "Ruotsi tulee järkyttymään"

"Kiina ei jaa arvojamme"

Stoltenberg otti esille myös Kiinan muodostaman uhan.

–  On erittäin tärkeää, ettei presidentti (Vladimir) Putin voita tätä sotaa. Jos niin kävisi, viesti autoritaarisille johtajille, myös tässä osassa maailmaa, Pekingissä, olisi se, että voimaa käyttämällä saa haluamansa, pääsihteeri perusteli.

Stoltenberg sanoi niin ikään, että vaikka Nato-maat edelleen käyvät kauppaa Kiinan kanssa, on Euroopan haavoittuvuus venäläisen maakaasun toimituksissa opettanut, ettei autoritaarisista maista saa tulla liian riippuvaiseksi.

–  Kiina ei jaa arvojamme. Kiina ja sen johtajat eivät usko demokratiaan, sananvapauteen tai meidän demokraattisiin arvoihimme.

– Kiina muodostaa haasteen senkin takia, että se investoi runsaasti liikuteltavaan sotilaskalustoon kuten pitkän matkan ohjuksiin, joiden kantama riittää Naton alueelle ja myös tälle alueelle, Stoltenberg jatkoi.

Etelä-Korea oli Stoltenbergin matkan ensimmäinen etappi, mistä hän jatkaa Japaniin.

Katso myös:  Näin Erdoğan kertoi Suomen Nato-jäsenyyden mahdollisesta hyväksymisestä: "Ruotsi tulee järkyttymään"

1:40img

Tuoreimmat aiheesta

Nato