Naton puolustusministerien kokous jatkuu perjantaina toista päivää Brysselissä. Ydinasiana perjantaina on Vilnan huippukokouksen valmistelu ja Naton puolustuksen ja pelotteen ja kehittäminen.
Suomea kokouksessa edustaa toimitusministeristön puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).
– Voi kai sanoa, että käsillä oleva puolustusministerikokous on nyt viimeinen ja tärkein kokous ennen Vilnaa, hän sanoi torstaina illalla.
Ministerikokous edeltää Naton heinäkuista huippukokousta, jonka keskeisiä teemoja ovat muun muassa puolustusliiton alueelliset puolustussuunnitelmat sekä komento- ja joukkorakenteen päivittäminen. Niin ikään ydinkysymyksiä ovat puolustusteollisuuden kapasiteetin vahvistaminen ja sitoutuminen puolustusmenojen kasvattamiseen.
Myös spekulaatiot Naton seuraavasta pääsihteeristä ovat käynnissä. Ukrainan asioita kokouksessa puolestaan ehdittiin käsitellä useilla eri kokoonpanoilla jo torstaina.
Perjantaina Naton päämajalla koolla on muun muassa Naton korkein päättävä elin eli Pohjois-Atlantin neuvosto ja ydinasepolitiikan suunnitteluryhmä. Jälkimmäisen ryhmän kokoukseen Suomi osallistuu nyt täysjäsenenä ensimmäistä kertaa.
Lue lisää: Antti Kaikkonen avaa käytäväkeskusteluja Naton päämajalta: Stoltenbergin jatkoa pääsihteerinä ei pidetä poissuljettuna
Kaikkoselta viesti Turkille ja Unkarille
Kaikkonen sanoi torstaina illalla, että useista avoimena olevista kysymyksistä saattaa olla enemmän kerrottavaa perjantaina, jolloin näitä asioita on enemmän käsiteltävänä.
– Varmaa on se, että paljon asiaa jää vielä kohti Vilnaakin ratkottavaksi.
Kaikkonen kertoi aikovansa tuoda puolustusministerien kokouksen aikana Turkin ja Unkarin puolustusministereille esille, että Ruotsin Nato-jäsenyyden toteutuminen on aivan Suomen kärkitavoitteita.
– On mahdollisuuksien rajoissa mielestäni, että Ruotsi voisi olla Vilnassa jäsen. Mutta yhtä lailla mahdollista on se, että joudumme vielä senkin jälkeen valitettavasti odottamaan. En kyllä ymmärrä, mitä siitä kukaan hyötyisi, mutta katsotaan, miten tuo hanke etenee.
Ruotsin jäsenyyden tämänhetkisen roikottamisen on arvuuteltu liittyvän muun muassa siihen, että Turkki haluaisi saada Yhdysvalloilta F-16-hävittäjiä.