Naton Stoltenberg: Orbán ei edusta Natoa vierailullaan Venäjälle

Stoltenbergin mukaan hän ei kommentoi kansalliseen politiikkaan liittyviä kysymyksiä, koska se heikentäisi Natoa. Unkarin Orban puolestaan ei edusta matkalla Venäjälle Natoa.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Unkarin pääministeri Viktor Orbán edustaa matkalla Venäjälle omaa maataan, eikä Natoa. Stoltenbergin mukaan kaikki Naton jäsenmaat myös ovat hyväksyneet, että Venäjä on hyökkääjä ja vastuussa sodasta Ukrainassa.

Stoltenberg puhui perjantaina Naton päämajalla Brysselissä tiedotustilaisuudessa, joka edelsi liittokunnan ensi viikon huippukokousta Washingtonissa.

Stoltenberg vetosi näkemyksessään siihen, että Unkari on allekirjoittanut Naton jäsenmaiden lausumia, joissa tuomitaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Hän sanoi olevansa varma, että myös Naton huippukokouksessa Washingtonissa löytyy ensi viikolla vahva viesti Venäjän hyökkäyssodan tuomitsemiseksi ja Ukrainan tueksi.

Stoltenberg palasi myös siihen, että Naton roolia ollaan kasvattamassa Ukraina-tuessa. Unkari sai mahdollisuuden jäädä Ukrainan aseellista tukea koskevien ratkaisujen ulkopuolelle.

– Unkari teki täysin selväksi, että se ei estä Naton pyrkimyksiä, Stoltenberg sanoi.

Orbanin matkaa pidetään vastuuttomana

Orbánin vierailu Venäjälle on maan ensimmäisiä näkyviä tekoja sen jälkeen, kun Unkari aloitti EU:n jäsenmaiden kiertävänä puheenjohtajamaana heinäkuun alussa. Eri EU-maiden johtajat sekä EU-instituutioiden nykyiset ja tulevat johtajat ovat todenneet, että Unkarilla ei ole mandaattia edustaa EU:ta matkallaan.

Näin totesi X-tilillään myös Suomen pääministeri Petteri Orpo. Esimerkiksi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson puolestaan julkaisi virallisella X-tilillään viestin, jossa luonnehti Unkaria vastuuttomaksi sen käyttäessä EU-puheenjohtajuuskautta vierailuun Moskovassa.

– Viktor Orbán on asiassa yksin. Hän ei puhu Euroopan unionin eikä muiden EU-valtioiden tai hallitusten EU-johtajien puolesta, viestissä sanottiin.

Unkari on toistuvasti jarruttanut Euroopassa Ukrainan tukemista ja Venäjän hyökkäyssodan vastaisia toimia. EU:n kiertävän puheenjohtajamaan Unkarin matka Venäjälle juuri Nato-huippukokouksen alla näyttää väistämättä propagandavoitolta Venäjälle.

Stoltenberg vaikenee Bidenin kunnosta

Naton kokousta varjostaa myös Yhdysvaltojen istuvan presidentin Joe Bidenin kuntoon liittyvät kysymykset. Edellisen presidentin Donald Trumpin ja Bidenin vaaliväittely käynnisti arvauspörssin siitä, voisiko Biden vielä pudottautua presidenttikisasta Yhdysvalloissa.

Stoltenberg ei suostunut kommentoimaan perjantaina suoraan Bidenin kuntoa koskevia kysymyksiä. Häneltä kysyttiin muun muassa, onko hän havainnut Bidenin kunnossa heikkenemistä ja onko Bidenin fyysinen ja henkinen kunto sellainen, että tämä pystyisi hoitamaan Yhdysvaltojen presidentin virkaa vielä 4,5 vuotta nykyhetkestä eteenpäin.

Stoltenberg kuvasi yhteistyötä Bidenin kanssa hyväksi. Hän kiitteli muun muassa Naton kokouksen pelotetta ja puolustusta koskevia valmisteluja sekä Bidenin henkilökohtaista johtajuutta Ukraina-tuessa.

Stoltenbergin mukaan hän kuitenkin heikentäisi liittokuntaa, jos hänen sanomisensa voitaisiin liittää keskusteluihin jonkin maan kansallisesta politiikasta.

– Yksi syistä Nato menestykselle liittokuntana on, että olemme aina pysyneet erossa kansallisista poliittisista kysymyksistä, Stoltenberg sanoi.

STT päivittänyt juttua kauttaaltaan 5.7.2024 kello 16.23.

Lue myös:

    Uusimmat